Γιατί και ο Κουβανός θέλει τον 3D κινηματογράφο του!

Γιατί και ο Κουβανός θέλει τον 3D κινηματογράφο του!

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι ιδιωτικοί κινηματογράφοι στην Αβάνα και αυτό κάνει την κυβέρνηση να τρέμει

Γιατί και ο Κουβανός θέλει τον 3D κινηματογράφο του!
Οι δρόμοι στο κέντρο της Αβάνα είναι σκοτεινοί και έρημοι. Όμως ένα νεαρό νιόπαντρο ζευγάρι ανεβαίνει τη μαρμάρινη σκάλα ενός αρκετά παλιού κτηρίου και μπαίνει σε έναν ιδιωτικό 3D κινηματογράφο, για να απολαύσει την ταινία τρόμου «Saw 3D».

Έτσι ξεκινά το αφιέρωμα του Associated Press για τους πρώτους κινηματογράφους και πολυχώρους με παιχνίδια στην Κούβα, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους αμερικάνικους. 

Κλείσιμο
Η αίθουσα δροσερή από τον κλιματισμό, χρωματιστή, με δερμάτινες πολυθρόνες και το λευκό πανί να μεταφέρει τους Κουβανούς στον δυτικό πολιτισμό. Σε ένα άλλο δωμάτιο του παλιού κτηρίου βρίσκεις αρκετές κονσόλες Xbox και άλλα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία έχουν φέρει Κουβανοί που επέστρεψαν από το εξωτερικό.



Αρκετοί ντόπιοι επιχειρηματίες ανοίγουν σιγά-σιγά και αθόρυβα επιχειρήσεις αναψυχής, εκμεταλλευόμενοι τις ασάφειες στο νομικό πλαίσιο της χώρας τους όσον αφορά τη χορήγηση αδειών μετατροπής καφετεριών σε αίθουσες ψυχαγωγίας, εισάγοντας έτσι στη χώρα ένα νέο είδιος ιδιωτικής επιχειρηματικότητας σε μία κατεξοχήν κομουνιστική οικονομία.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως οι χώροι αυτοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην κοινωνία, κάτι που έχει διαφύγει από την κυβέρνηση. Ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν στο AP πως σκέφτονται την εφαρμογή νέων κανονισμών για αυτές τις επιχειρήσεις, πυροδοτώντας έτσι φόβους πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εξολοθρεύσει την άνθηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων.





Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο από το 2010 έχει νομιμοποιήσει μια μικρής κλίμακας αριθμό ιδιωτικών εταιρειών σε 200 τομείς, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας. Πάντως, ακόμα και αυτό το μικρό άνοιγμα της κουβανικής οικονομίας έχει δημιουργήσει 436.000 θέσεις εργασίας, όμως αυτό συνοδεύεται από υψηλούς φόρους στην εταιρεία με στόχο να μην γίνουν ανταγωνιστικές απέναντι στις αντίστοιχες δημόσιες. 

Οι αίθουσες με βίντεο και παιχνίδια δεν συγκαταλέγονται ευθέως στους 200 τομείς, αλλά ούτε και απαγορεύονται ρητά. Συχνά οι ιδιοκτήτες έχουν άδεια για εστιατόριο ή καφετέρια και σταδιακά μετατρέπουν τα καταστήματά τους σε κινηματόγραφο ή παιχνιδάδικο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης