«Φίλοι της Συρίας»: Ο Άσαντ δεν έχει θέση σε μια μελλοντική κυβέρνηση

«Φίλοι της Συρίας»: Ο Άσαντ δεν έχει θέση σε μια μελλοντική κυβέρνηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία προσπαθούν από τον περασμένο Μάιο να οργανώσουν μια δεύτερη διάσκεψη, την επονομαζόμενη "Γενεύη 2" για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Κάηκε ολοσχερώς ψητοπωλείο στο Ρέθυμνο
«Φίλοι της Συρίας»: Ο Άσαντ δεν έχει θέση σε μια μελλοντική κυβέρνηση
Οι χώρες που συγκροτούν την ομάδα των "Φίλων της Συρίας" συμφωνούν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να έχει "κανέναν ρόλο στη μελλοντική κυβέρνηση", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, κάνοντας λόγο για "αμοιβαία συγκατάθεση " των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Λονδίνου όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

"Εξ ορισμού η αμοιβαία συγκατάθεση σημαίνει ότι η συμφωνία αυτή έγινε με τη συναίνεση του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού", υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου των έντεκα δυτικών και αραβικών χωρών και των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα είχε προειδοποιήσει ότι η αντιπολίτευση δεν θα μετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες παρά μόνο εάν ο στόχος τους είναι η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του στη σύνοδο των Φίλων της Συρίας, ο Τζάρμπα υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση θα χάσει την αξιοπιστία της εάν υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και μετάσχει σε διαπραγματεύσεις που δεν στοχεύουν στην απομάκρυνση του Άσαντ. "Ο λαός δεν θα μας πιστεύει και θα μας θεωρήσει προδότες της επανάστασης και του αίματος των ανταρτών (...) Ο σουλτάνος (σ.σ. ο Άσαντ) πρέπει να φύγει. Η Γενεύη δεν μπορεί να πετύχει και εμείς δεν γίνεται να μετέχουμε εάν επιτραπεί στον Άσαντ να κερδίσει χρόνο για να χύσει το αίμα του λαού μας ενώ όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί", σημείωσε ο Τζάρμπα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία προσπαθούν από τον περασμένο Μάιο να οργανώσουν μια δεύτερη διάσκεψη, την επονομαζόμενη "Γενεύη 2" για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Μέχρι σήμερα όμως, λόγω των αλλεπάλληλων εμποδίων που έχουν εμφανιστεί, δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διάσκεψη αυτή.

Στη σημερινή διάσκεψη οι εκπρόσωποι των "Φίλων της Συρίας" κάλεσαν την αντιπολίτευση να μετάσχει στη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης καθώς, όπως είπε ο Χέιγκ, θα προσφέρει στους Σύρους "τη μεγαλύτερη ελπίδα για τη βελτίωση της ζωής τους".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης