Γερμανία: «Κλειδί» για κυβερνητικό συνασπισμό η ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία της Κομισιόν

Γερμανία: «Κλειδί» για κυβερνητικό συνασπισμό η ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία της Κομισιόν

Για να επιτευχθεί ένας μεγάλος συνασπισμός CDU - SPD, θα πρέπει οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου...

Γερμανία: «Κλειδί» για κυβερνητικό συνασπισμό η ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία της Κομισιόν
Για να επιτευχθεί ένας μεγάλος συνασπισμός CDU - SPD, θα πρέπει οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για να αναλάβει την προεδρία στην Κομισιόν, σύμφωνα με τον ιστότοπο "euroactiv.com".  
   
O ιστότοπος, που επικαλείται βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, υποστηρίζει ότι ένα από τα ανταλλάγματα των Σοσιαλδημοκρατών, για να συγκατοικήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες,  είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαικής Επιτροπής από τον Σουλτς.
  
Κλείσιμο
Με την αποχώρηση του Μπαρόζο, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, αναφέρει το euroactiv.com, επικαλούμενο δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη, Τζο Λάινεν. Ο Λάινεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το euroactiv.

Ο ιστότοπος επισημαίνει ότι, για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του 2014 ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα αναδειχθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, η νέα σύνθεση του οποίου θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, που στο σημείο αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να «εκλέξουν» το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας ένα πρόσωπο που θα τους υποδείξουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, "λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Οι ευρωβουλευτές δεν διαλέγουν πρόεδρο, λένε μόνο «ναι» ή «όχι» σε όποιο πρόσωπο τους προτείνουν οι πρωθυπουργοί, αλλά και οι πρωθυπουργοί δεν εκλέγουν πλέον οι ίδιοι τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Απλώς τον προτείνουν και, αν απορριφθεί, προτείνουν άλλον και άλλον, μέχρι κάποια πρότασή τους να γίνει δεκτή από τους ευρωβουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας εμφανίζεται διχασμένο στο ζήτημα του μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η μεγαλύτερη περιφερειακή οργάνωση στους κόλπους του SPD, η οργάνωση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εξέφρασε τη Δευτέρα το βράδυ σοβαρές επιφυλάξεις για μια τέτοια συμμαχία, την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ανάγκη, προκειμένου να κυβερνήσει.

«Δεν είναι δουλειά του SPD να διατηρήσει το CDU στην εξουσία, ώστε να συνεχίσει τη σημερινή του πολιτική» δήλωσε η Χανελόρε Κραφτ, πρωθυπουργός του κρατιδίου. Η δημοκρατία, τόνισε, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση.

Η παρέμβαση αυτή οδήγησε πολλά στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος να ζητήσουν τη διεξαγωγή ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος, πριν συναφθεί μια συμφωνία για ένα Μεγάλο Συνασπισμό. Την ιδέα αυτή έχει απορρίψει κατηγορηματικά η περιφερειακή οργάνωση του Βραδεμβούργου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης