Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αμερικανούς: «Εγκαταλείψτε τώρα την Υεμένη»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αμερικανούς: «Εγκαταλείψτε τώρα την Υεμένη»

Δυο αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Υεμένη για να συνδράμουν στην απομάκρυνση των αμερικανών πολιτών από τη Σαναά - Το πρωί σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα στην περιοχή Μαρίμπ της ανατολικής Υεμένης που θεωρείται ότι ανήκουν στο δίκτυο της Αλ Κάιντα

Κοινωνικού χαρακτήρα το δείπνο Χριστόφια-Έρογλου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αμερικανούς: «Εγκαταλείψτε τώρα την Υεμένη»
Το «εξαιρετικά υψηλό» επίπεδο απειλής που πηγάζει από «τρομοκρατικές δραστηριότητες και αναταραχή» στην Υεμένη, αλλά και το «συνεχιζόμενο ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων» στη μεσανατολική χώρα, οδήγησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση να απευθύνει κάλεσμα προς τους αμερικανούς πολίτες «να εγκαταλείψουν αμέσως την Υεμένη».

Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ πήγε σήμερα ένα βήμα πιο πέρα, διατάσσοντας παράλληλα την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού που εργάζεται στις αμερικανικές διπλωματικές και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα δυο αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ μετέφεραν σήμερα μέρος του προσωπικού που εργάζεται στην Υεμένη για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης από την Σαναά σε άλλες τοποθεσίες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνεχίζει να έχει προσωπικό στο πεδίο στην Υεμένη προς υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για να παρακολουθεί την κατάσταση ασφαλείας», αναφέρει με ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων πηγάζουν από την υποκλοπή διαλόγων μεταξύ δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ-Κάιντα, μεταξύ του επικεφαλής της οργάνωσης, Ayman al-Zawahiri, διάδοχο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Nasir al-Wuhayshi, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.

Η CIA ωστόσο, και το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Foxnews, δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.

Πρώην αξιωματικός του στρατού, ισχυρίζεται ότι η Αλ Κάιντα τεστάρει τα αντανακλαστικά και την αντίδραση των ΗΠΑ στην απειλή. «Κατά τη γνώμη μου είναι απλά ένα τεστ. Για να δουν πώς θα αντιδράσουμε. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να διαγνώσουμε την πραγματική φύση της απειλής», επισημαίνει.
 
Οι αμερικανικές πρεσβείες θα μείνουν κλειστές μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εορτασμοί για το Ραμαζάνι.

Η προειδοποίηση διατυπώνεται έπειτα από  το κλείσιμο πολλών πρεσβειών και προξενείων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εξαιτίας απειλών για επιθέσεις από την Αλ-Κάιντα, κυρίως στην Υεμένη.

Δεδομένης της μείωσης του διαθέσιμου διπλωματικού προσωπικού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Υεμένη πως θα έχει «περιορισμένη» δυνατότητα να παράσχει βοήθεια «σε περίπτωση ανάγκης».

Και ο ΟΗΕ ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του στην Υεμένη
 
Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της στην Υεμένη εξαιτίας της απειλής περί τρομοκρατικών επιθέσεων η οποία ώθησε πολλές δυτικές χώρες να κλείσουν τις πρεσβείες τους, έπειτα από προειδοποίηση που απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαστε παρόντες, αλλά επιχειρούμε με την πιο μεγάλη προσοχή και με βάση συγκεκριμένους περιορισμούς», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Μελίσα Φλέμινγκ.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, Κορίν Μομάλ-Βανιάν, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι ο διεθνής αυτός οργανισμός δεν κάνει κανένα σχόλιο για θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

Η Αρμοστεία παρέχει βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην Υεμένη, κυρίως από την Αφρική, που φθάνουν στη χώρα με την ελπίδα να βρουν εργασία σε αραβικές χώρες ή βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ευρώπη.

Τουλάχιστον 46.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Υεμένη το πρώτο εξάμηνο φέτος, στην πλειονότητά τους από την Αιθιοπία. Την περασμένη χρονιά, η Αρμοστεία είχε καταγράψει 107.000 πρόσωπα στη χώρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης