Καζακστάν προς Βρετανία: Δεν δεχόμαστε μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καζακστάν προς Βρετανία: Δεν δεχόμαστε μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας κάνει μαθήματα για το πώς θα ζούμε» είπε στον Βρετανό πρωθυπουργό ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, πρόεδρος του Καζακστάν

Καζακστάν προς Βρετανία: Δεν δεχόμαστε μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ακόμα και αν ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Καζακστάν, ακόμα και αν αναμένεται να υπογραφούν νέες συμβάσεις που θα ξεπεράσουν το 1 δις. δολάρια, η υποδοχή που του επιφύλασσε ο πρόεδρος, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, δεν ήταν από τις καλύτερες.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας των δύο ηγετών, ο Βρετανός πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Καζακστάν, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ να απαντήσει σε αυστηρό τόνο, επισημαίνοντας πως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κάνει μαθήματα στη χώρα του.

«Συζήτησα το ζήτημα που ανέφερε σε επιστολή η οργάνωση Human Rights Watch. Είναι σημαντικό να υπάρχει ειλικρινής διάλογος», δήλωσε ο Κάμερον αναφερόμενος σε επιστολή της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία γινόταν λόγος για βασανισμούς, συλλήψεις αντικαθεστωτικών, αυστηρούς ελέγχους στον Τύπο και φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης.

Μάλιστα στο κείμενο, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ζήτησαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να θίξει το ζήτημα στον πρόεδρο του Καζακστάν.

Κλείσιμο
Ωστόσο, η απάντηση του Ναζαρμπάγεφ, ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτική.

«Ευχαριστώ πολύ για τις επισημάνσεις, για τη συμβουλή, όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κάνει μαθήματα για το πώς θα ζούμε», δήλωσε αποστομωτικά ο 73χρονος πρόεδρος, τονίζοντας πως οι Δυτικοί έχουν την τάση να βλέπουν τη χώρα του από διαφορετικό πρίσμα.

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως στη χώρα του διασφαλίζονται στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς «έχουμε ελεύθερες εκλογές, έχουμε ελεύθερα κόμματα στο Κοινοβούλιο, έχουμε αντιπολίτευση, ενώ έχουμε πρόσβαση σε πάνω από 3.000 μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων».

Στην πορεία, βέβαια, ίσως για να χαμηλώσει τους τόνους ο πρόεδρος του Καζακστάν δήλωσε πως σίγουρα θα ψήφιζε τον Κάμερον αν μπορούσε.

Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του ο Κάμερον αναμενόταν να συνάψει πάνω από δέκα διμερείς συμφωνίας που ξεπερνούν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης