Τι φιλοδώρημα πρέπει να αφήσετε ανάλογα με τις υπηρεσίες

Τι φιλοδώρημα πρέπει να αφήσετε ανάλογα με τις υπηρεσίες

Ώστε να μη σας χαρακτηρίσει κανείς «τσιγκούνη» και να μην έχετε πρόβλημα με τις... όποιες συναλλαγές σας στις ΗΠΑ

Τι φιλοδώρημα πρέπει να αφήσετε ανάλογα με τις υπηρεσίες
Μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης, η λέξη «φιλοδώρημα» να είναι πλέον άγνωστη και να χαρακτηρίζεται πολυτέλεια, όμως στην Αμερική είναι πέρα για πέρα υποχρεωτικό.

Έτσι, ανάλογα με τις υπηρεσίες που λαμβάνει κανείς, αυτά είναι τα ποσά που υποχρεούται να πληρώσει παραπάνω ο καταναλωτής, σύμφωνα με λίστα του marketwatch.com, ώστε να μη χαρακτηριστεί «τσιγκούνης» και να μην έχει πρόβλημα με τις... όποιες συναλλαγές του!




Κλείσιμο
1. Starbucks


Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως πολλοί εργαζόμενοι εξαρτώνται από το φιλοδώρημα που θα λάβουν. Για παράδειγμα.μόλις αυτήν την εβδομάδα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε ότι οι baristas των Starbucks πρέπει να μοιράζονται τα tips τους με τους επόπτες της βάρδιάς τους! Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα πάρετε έναν καφέ από εκεί πρέπει να αφήσετε και ένα δολάριο παραπάνω....




2. Κουβαλητές για ψώνια από το σούπερ μάρκετ


Στην Ελλάδα αυτή η κατηγορία εργαζομένων μπορεί να μην υπάρχει, αλλά στην Αμερική θεωρείται.... επάγγελμα να κουβαλάει κάποιος άλλος αντί για εσένα τις τσάντες με τα ψώνια σου από το σούπερ μάρκετ και μάλιστα μέχρι να φτάσεις στο σπίτι σου. Τουλάχιστον δύο δολάρια είναι το ποσό που πρέπει να δώσει εξτρά κάποιος που θέλει να έχει αυτή την πολυτέλεια.




3. Κομμωτές σκύλων


Για όσους αγαπούν τα τετράποδά τους και θέλουν να είναι πάντα καθαρά και περιποιημένα καλό θα είναι να γνωρίζουν πως από τη στιγμή που θα αναθέσουν σε κάποιον άλλον την φροντίδα της υγιεινής των πιστών τους φίλων, ένα ποσοστό από 15% έως 20% επί του κόστους αυτής της περιποίησης είναι απαραίτητο για φιλοδώρημα. Διαφορετικά, ίσως το τελικό αποτέλεσμα του κουρέματος του σκύλου τους, για παράδειγμα, δε θα είναι ακριβώς αυτό που ζητούσαν...




4. Σύμβουλος κατασκήνωσης


Επιθυμείτε να περάσετε μια εβδομάδα μόνοι με τον ή την σύντροφό σας χωρίς τα παιδιά σας; Αν ήσασταν στην Αμερική και είχατε τα χρήματα, φυσικά, το πρώτο πράγμα που θα σας ερχόταν στο μυαλό θα ήταν να «προσλάβετε» έναν σύμβουλο κατασκήνωσης. Το κόστος για αυτή τη δραστηριότητα ανέρχεται περίπου στα 500 δολάρια. Οπότε, με το πέρας αυτής, το tip που καλείστε να αφήσετε στον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τα παιδιά σας κυμαίνεται από τα 50 έως και τα 100 δολάρια.




5. Επιστάτης κτηρίου


Είναι ο άνθρωπος που προσέχει το διαμέρισμά σας και σας βοηθάει σε ό,τι και αν χρειαστείτε. Δε θα ήταν υπερβολή να τον χαρακτηρίσει κανείς ως το «παιδί για όλες τις δουλειές». Συνεπώς, αν χάσατε το κλειδί της εισόδου ή έσπασε κάποιος σύρτης, θυμηθείτε πως το φιλοδώρημα που πρέπει να αφήσετε, για να μη μάθει όλο το κτήριο για τα... καβούρια στις τσέπες σας, ξεκινά από τα 20 δολάρια και φτάνει -ανάλογα με την υπηρεσία- τα 100!




6. Κέντρα Αισθητικής και βραζιλιάνικη αποτρίχωση μπικίνι.


Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά ειδικά σε γυναίκες που για την αποτρίχωση του μπικίνι τους απευθύνονται στους πλέον ειδικούς και μάλιστα ζητούν τη βραζιλιάνικη μέθοδο... Έπειτα από τόσο κόπο που θα κάνει η αισθητικός και από τη θέα που θα αντικρίσει, φιλοδώρημα κάτω από 15% επί του κόστους της αποτρίχωσης δεν είναι αποδεκτό!




7. Θυρωρός


Κανείς δεν θέλει να δίνει 5 δολάρια κάθε φορά που ξεχνά τα κλειδιά του και του ανοίγει ο θυρωρός. Ωστόσο, 100 δολάρια ως μπόνους μία φορά το χρόνο, λίγο πριν από τις διακοπές ή για κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός, είναι πέρα για πέρα απαραίτητα ως... φόρος ελάχιστου σεβασμού.




8. Το... παιδί της καλωδιακής


Όχι, δε θα τη... βγάλετε μόνο με το να τον κεράσετε ένα αναψυκτικό για τον κόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν θέλετε να κάνει τα στραβά μάτια και να σας φορτώσει περισσότερα δωρεάν κανάλια, τότε με 50 δολάρια παραπάνω ίσως σταθείτε τυχεροί.




9. Οδηγοί λεωφορείων


Ετοιμάζεστε για ταξίδι και έχετε πολλές βαλίτσες. Ο ευγενικός οδηγός του λεωφορείου που σας μετέφερε στον τελικό σας προορισμό σας βοήθησε τόσο με την φόρτωση όσο και με την εκφόρτωση τους. Ένα με δύο δολάρια ανά βαλίτσα είναι το ποσό που πρέπει να του αφήσετε.




10. Personal trainer


Το Καλοκαίρι είναι εδώ. Θέλατε ένα σώμα που να είστε υπερήφανοι και έτσι απευθυνθήκατε σε personal trainer. Για μήνες ιδρώνατε μαζί και φυσικά, πληρώνατε αδρά για να έχετε αποτελέσματα. Τώρα που οι διακοπές ξεκινούν, μη νομίζετε πως ό,τι δώσατε – δώσατε, γιατί στο τέλος του προγράμματος πρέπει να του δώσετε τουλάχιστον το ποσό μιας προπόνησης.




11. Υπάλληλος εκφόρτωσης


Και τελικά, βρήκατε επιτέλους τον καναπέ που επιθυμούσατε. Τον πήρατε μέσα σε κούτα μαζί με τις οδηγίες συναρμολόγησής του. Όμως, μην ξεχνάτε πως κάποιος άλλος είναι εκείνος που σας έφερε την κούτα αυτή μέχρι το αυτοκίνητό σας και τη φόρτωσε μάλιστα και στο πόρτ μπαγκάζ. Μπροστά στα χρήματα που δώσατε για να τον αποκτήσετε, τι είναι δέκα δολάρια ως φιλοδώρημα; 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης