Στο ΕΛΠΙΣ χτυπά η... καρδιά συνεδρίου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Στο ΕΛΠΙΣ χτυπά η... καρδιά συνεδρίου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Στόχος αφενός η πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση του ιατρικού κόσμου, αφετέρου η βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους

Στο ΕΛΠΙΣ χτυπά η... καρδιά συνεδρίου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Το πλούσιο οπλοστάσιο των καρδιολόγων για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων που…απειλούν αλλά και ταλαιπωρούν πολλούς Έλληνες θα αποκαλυφθεί στο πλαίσιο της 6ης Ετήσιας Διημερίδας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», με τους οργανωτές του συνεδρίου να θέτουν διπλό στόχο: αφενός την πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση του ιατρικού κόσμου, αφετέρου τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους.
 
«Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της καρδιολογίας, οι πρόοδοι, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας, είναι συνεχείς υπό το φως των νεότερων πολυκεντρικών μελετών, οι οποίες μας δίνουν νέα μηνύματα. Στο συνέδριο μας θα γίνει λεπτομερής αναφορά στις διάφορες επιμέρους καρδιακές παθήσεις, και ιδιαίτερα στις νεότερες μεθόδους θεραπευτικής παρέμβασης και ανακούφισης των ασθενών αυτών, με την είσοδο στην κλινική πράξη νέων φαρμακευτικών παραγόντων» λέει ο Δρ. Αθανάσιος Γ. Τρίκας, Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Καρδιολογικού Συνεδρίου με θέμα «Φαρμακευτική Θεραπεία Καρδιαγγειακών Παθήσεων» που θα λάβει χώρα στην Αθήνα (ξεκοδοχείο Caravel) κατά το διάστημα 15-16 Σεπτεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στο συγκεκριμένο πεδίο της Καρδιολογίας.
 
Κλείσιμο
Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην σύγχρονη κοινωνία και μια από τις κύριες εκδηλώσεις της είναι τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα που σχετίζονται με αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Πληθώρα πρόσφατων μελετών επιβεβαιώνει τον ευεργετικό ρόλο νεότερων φαρμάκων στο πεδίο της Στεφανιαίας Νόσου και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων. Η άμεση επεμβατική αντιμετώπιση των εμφραγμάτων με τη χρήση των νεότερων φαρμάκων οδηγεί σε σημαντική μείωση των επιπλοκών τους. Έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας νεότερα αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που διευκολύνουν το έργο του επεμβατικού Καρδιολόγου, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των επεμβατικών τεχνικών, έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα παλαιότερα και τελικά οδηγούν σε μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας τόσο ενδονοσοκομειακά όσο και στο απώτερο μέλλον των στεφανιαίων ασθενών» εξηγεί ο Δρ Τρίκας.
 
Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται τόσο ενδοφλέβια, υποδόρια και από το στόμα τόσο στην οξεία αντιμετώπιση του εμφράγματος, όσο και μακροχρόνια (έως 2-3 χρόνια μετά ανάλογα την περίπτωση) για την μείωση των υποτροπών σύμφωνα με τα δεδομένα μεγάλων πολυκεντρικών μελετών.
 
Με δεδομένο πως  η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας, σημαντική είναι η προσφορά των νεότερων φαρμάκων στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και κυρίως στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. Τα  παλαιότερα φάρμακα επιτύγχαναν αρκετά χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αθηροσκλήρυνσης, αλλά δεν ήταν πάντοτε προσεγγίσιμοι οι επιθυμητοί στόχοι σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. «Σήμερα με την προσθήκη στη θεραπευτική μας φαρέτρας των αναστολέων PCSK9 μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική ελάττωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, κατά 50-60%, επιπλέον της χορήγησης των στατινών. Τα φάρμακα αυτά είναι ενέσιμα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, με δυσανεξία στις στατίνες και για εκείνους που είναι υψηλού κινδύνου και έχουν ως στόχο τη μείωση της LDL- χοληστερόλης σε επίπεδα μικρότερα των 70mg/dl. Σύμφωνα με τη μεγάλη πολυκεντρική μελέτη FOURIER η χρήση αυτών των φαρμάκων οδήγησε σε μείωση περίπου 15% του καρδιαγγειακού κινδύνου (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.) όταν προστίθενται στις στατίνες σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, επιπλέον της μείωσης του κινδύνου που επιφέρουν αυτές» λέει ο ειδικός.
 
Πέρα από τη χορήγηση των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, ένα τελείως νέο φάρμακο θεωρείται από τους επιστήμονες πως θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες καρδιακές προσβολές και θανάτους από καρκίνο, παρουσιάστηκε πολύ πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη και θα συζητηθεί επίσης στο Συνέδριο. Συγκεκριμένα το αντιφλεγμο-νώδες φάρμακο κανακινουμάμπη το οποίο χορηγήθηκε σε 10.000 καρδιο-παθείς, κατά τους ειδικούς μείωσε την πιθανότητα νέου εμφράγματος κατά 25%, έναντι 15% των στατινών, καθώς επίσης και τους θανάτους από καρκίνο κατά 51%. Επίσης μείωσε κατά 15% τη συχνότητα των καρδιακών ισχαιμικών συμβαμάτων σε υπολιπιδαιμικούς ασθενείς. Το φάρμακο αυτό εισάγει μια «νέα εποχή» στη θεραπεία των καρδιοπαθειών, καθώς λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις συμβατικές θεραπείες.
 
Όσον αφορά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές της στεφανιαίας νόσου, σημαντική πρόοδο αποτελεί η είσοδος στη φαρμακευτική φαρέτρα των ανωτέρω ασθενών ενός φαρμάκου της τελευταίας διετίας (συνδυασμός sacubitril/valsartan) που βελτιώνει θεαματικά την επιβίωσή τους (μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας σε ποσοστό >20%) επιπλέον των άλλων γνωστών σκευασμάτων. Για τους ασθενείς δε με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια, δεν είναι μακριά η υλοποίηση του στόχου παρασκευής τεχνητής καρδιάς στο Εργαστήριο και εφαρμογής στην Κλινική πράξη τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη μοσχευμάτων - δοτών, μια που ο μέσος χρόνος αναμονής π.χ. στις ΗΠΑ για εύρεση μοσχεύματος είναι περίπου 600 ημέρες και συνεχώς αυξάνει.
 
Στο πεδίο των αρρυθμιών που συχνά ταλαιπωρούν τους καρδιολογικούς ασθενείς, με συχνότερη την κολπική μαρμαρυγή, έχει επίσης παρατηρηθεί σημαντική πρόοδο στην φαρμακευτική αντιμετώπιση. «Ένας από τους στόχους είναι η μείωση των υποτροπών, γεγονός που επιτυγχάνεται με τα νεότερα αντιαρρυθμικά φάρμακα που είναι πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες έναντι των παλαιοτέρων. Η σημαντικότερη όμως πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί με την ευρεία χρήση των νεότερων αντιπηκτικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά, πέραν των δεδομένων των μεγάλων κλινικών μελετών που τα καταξίωσαν, έχουν πλέον εδραιωθεί από την ευρεία κλινική τους χρήση, έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μείωση των εγκεφαλικών και άλλων εμβολικών συμβαμάτων, λιγότερες παρενέργειες και αιμορραγίες, μπορούν να χορηγηθούν χωρίς διατροφικούς περιορισμούς και δεν χρειάζονται συχνούς εργαστηριακούς ελέγχους, γεγονότα που τα κάνουν ιδιαίτερα δελεαστικά στη χρήση τους, πέρα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς» καταλήγει ο Δρ Τρίκας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης