Ο καρκίνος & οι ψυχολογικές επιπτώσεις του

Ο καρκίνος & οι ψυχολογικές επιπτώσεις του

Ακόμα και αν κάποιος έχει καταφέρει να ξεπεράσει την ασθένεια, μπορεί να εξακολουθεί να δυσκολεύεται πολύ σε ψυχικό επίπεδο.

Ο καρκίνος & οι ψυχολογικές επιπτώσεις του
Είναι σαφές ότι η ίδια η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα θλίψης. Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιος έχει καταφέρει να ξεπεράσει την ασθένεια, μπορεί να εξακολουθεί να δυσκολεύεται πολύ σε ψυχικό επίπεδο. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν ζήσει τον καρκίνο έχουν σημαντικές πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη.

Η διαδικασία της θεραπείας από μόνη της μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία μπορεί να βιώσουν συμπτώματα όπως είναι η αλλαγή στη διάθεση, το μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες, την ευερεθιστότητα, την εξάντληση, τις αλλαγές στον ύπνο, τις αλλαγές στην όρεξη, δυσκολία στην συγκέντρωση, αίσθημα ενοχής ή τιμωρίας, αίσθημα ανικανοποίητου.

Οι επιπτώσεις της χημειοθεραπείας μπορεί να κάνουν τα άτομο να αισθάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο της ζωής του, την αυτοκυριαρχία του και την αξιοπρέπειά του. Αλλά και μετά την θεραπεία, το βίωμα του καρκίνου επηρεάζει σημαντικά την ψυχική ισορροπία του ατόμου. Όπως ακριβώς η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την σωματική υγεία, έτσι μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε.

Η εμπειρία του κάθε ατόμου με τον καρκίνο είναι διαφορετική. Κάποιοι αισθάνονται ότι πρέπει να είναι δυνατοί και να προστατεύσουν την οικογένεια και τους φίλους τους. Άλλοι αναζητούν βοήθεια από αγαπημένα πρόσωπα και επιζώντες τους καρκίνου, άλλοι αναζητούν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά συναισθήματα.

Ο καρκίνος συνεπάγεται μια σειρά από απώλειες, απώλεια του εαυτού και της ζωής όπως κανείς τη γνώριζε ως τώρα. Γι αυτό και μετά τη θεραπεία, το άτομο μπορεί να αισθάνεται θυμό, ένταση ή και θλίψη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα συναισθήματα μειώνονται με τον καιρό. Για κάποιους ανθρώπους ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να ενταθούν.
Κλείσιμο

Τα επώδυνα συναισθήματα δεν βελτιώνονται και εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Όλη αυτή η διαδικασία του πένθους μετά από μια τόσο σοβαρή ασθένεια ενέχει φυσιολογική θλίψη. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης κατάθλιψης σε ένα ασθενή με καρκίνο. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι ένα ιστορικό κατάθλιψης του ίδιου ή της οικογένειάς του, παρουσία χρόνιας ασθένειας, στρεσογόνα γεγονότα ζωής, οι επιπτώσεις της χημειοθεραπείας, η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια, η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ο ανεπίλυτος θρήνος (από απώλεια ή από κάποια χρόνια ασθένεια).

Διαβάστε περισσότερα: www.kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης