Πώς η μουσικοθεραπεία θα βοηθήσει τους επιληπτικούς

Πώς η μουσικοθεραπεία θα βοηθήσει τους επιληπτικούς

Όπως συμβαίνει στους μουσικούς, των οποίων οι εγκέφαλοι συγχρονίζονται με τη μουσική, έτσι και τα άτομα που  πάσχουν από επιληψία συγχρονίζονται πλήρως με τη μελωδία

Πώς η μουσικοθεραπεία θα βοηθήσει τους επιληπτικούς
Είναι γνωστό πως η κλασική μουσική μπορεί να συμβάλλει στην πτώση της υψηλής πίεσης και τη μείωση των επιπέδων του στρες, αλλά είναι δυνατόν να συμβάλλει στην αποφυγή επιληπτικών κρίσεων;

Η πρόσφατη ανακάλυψη των νευροεπιστημόνων, που αποκάλυψε πως ο εγκέφαλος των επιληπτικών επεξεργάζεται τη μουσική πολύ διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους, δείχνει ότι η πιθανότητα αυτή έχει γερές βάσεις.

Κλείσιμο
Νέα έρευνα, μάλιστα, έδειξε πως όταν οι ασθενείς με επιληψία ακούνε κλασική ή τζαζ μουσική, τα εγκεφαλογραφήματά τους συγχρονίζονται με τη μελωδία.

Όπως σχολίασε στη «Huffington Post» η Christine Charyton, νευρολόγος στο «Ohio State University Wexner Medical Center» και μια από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης:  «Όπως συμβαίνει στους μουσικούς, των οποίων οι εγκέφαλοι συγχρονίζονται με τη μουσική, έτσι και τα άτομα που  πάσχουν από επιληψία, συγχρονίζονται με τη μουσική στον χώρο του κροταφικού λοβού, δηλαδή το μέρος του εγκεφάλου, από το οποίο ξεκινούν οι κρίσεις».



Ο κροταφικός λοβός, είναι η περιοχή του εγκεφάλου πάνω από τα αυτιά, όπου ο ήχος γίνεται αντιληπτός. Περίπου το 80 % των επιληπτικών κρίσεων προέρχονται από αυτήν την περιοχή.
Για τη μελέτη, οι νευρολόγοι χρησιμοποίησαν τεχνολογία ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (EEG) για την καταγραφή των μοτίβων των εγκεφαλικών κυμάτων των ατόμων με επιληψία και εκείνων που δεν έχουν την πάθηση.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σιγής, ενώ άκουγαν τη Σονάτα του Μότσαρτ για δύο πιάνα σε Ρε Μείζονα, αλλά και τη τζαζ μουσική του John Coltrane, με τίτλο «My Favorite Things».

Τα άτομα με επιληψία παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων, ενώ άκουγαν τα δύο είδη μουσικής. Όμως, η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων δεν αυξήθηκε απλά, αλλά η ηλεκτρική δραστηριότητα του κροταφικού λοβού τους συγχρονίστηκε πλήρως με τη μουσική. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων χωρίς επιληψία.

Είναι πιθανό ότι αυτός ο συγχρονισμός που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι με επιληψία ακούνε χαλαρωτική μουσική, θα μπορούσε να αποτρέψει τις κρίσεις.
Σίγουρα είναι αδύνατο η μουσική να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές θεραπείες για την επιληψία, η μουσικοθεραπεία, όμως, θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες. 

«Οι άνθρωποι με επιληψία μπορούν να χρησιμοποιούν τη μουσική για να χαλαρώσουν, διότι το στρες προκαλεί τις κρίσεις», δήλωσε η Charyton. «Θέλουμε να δώσουμε την ελπίδα σε άτομα με επιληψία και να αποτρέψουμε την ύπαρξη επιληπτικών κρίσεων».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Τορόντο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης