Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Νέα πρωτοποριακή μέθοδος στη χειρουργική της αντιμετώπιση

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Νέα πρωτοποριακή μέθοδος στη χειρουργική της αντιμετώπιση

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως πάνω από 70.000 τέτοιες επεμβάσεις, γεγονός που τις καθιστά επεμβάσεις ρουτίνας για τους εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Νέα πρωτοποριακή μέθοδος στη χειρουργική της αντιμετώπιση
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Εκδηλώνεται στις αρθρώσεις που «σηκώνουν» το περισσότερο βάρος, δηλαδή στα γόνατα, στους μηρούς, τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να εμφανιστεί όμως και στα δάκτυλα, τον αντίχειρα, τον αυχένα. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μία από τις πιο συνήθεις εκφυλιστικές αρθρίτιδες - συνήθως πλήττει άτομα ηλικίας άνω των 60. Ανάλογα με τη μορφή και τα συμπτώματα της πάθησης, ο ειδικός συστήνει φυσιοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή. Όταν η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπείες δεν επαρκεί, τότε η χειρουργική αποκατάσταση (ολική αρθροπλαστική ισχίου) δίνει λύση στο πρόβλημα.
 
Ο χειρουργός ορθοπεδικός, Διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου METROPOLITAN, κ. Φώτης Τσούκας, εξηγεί στο protothema.gr
Κλείσιμο
, τα οφέλη της πρωτοποριακής χειρουργικής μεθόδου AMIS για τους ασθενείς, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια στο METROPOLITAN.
 
Η ονομασία AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery) σημαίνει πρόσθια (μπροστινή) ελάχιστης επεμβατικότητας προσπέλαση. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως πάνω από 70.000 τέτοιες επεμβάσεις, γεγονός που τις καθιστά επεμβάσεις ρουτίνας για τους εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Επιπλέον πλεονέκτημα κατά τους ειδικούς είναι η εξέλιξη των υλικών και η χρήση του τιτανίου που αποτελεί την καλύτερη επιλογή λόγω της εμβιομηχανικής του και της φιλικότητάς του προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι λόγω της ιδιαιτερότητάς της, η τεχνική AMIS μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από επιλεγμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς, οι οποίοι έχουν λάβει πιστοποίηση επάρκειας.
 
Πώς αποκαθίσταται η φθαρμένη άρθρωση στο ισχίο

Με την επέμβαση γίνεται η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης της λεκάνης με τεχνητά προθέματα έτσι ώστε να αποκατασταθεί η κίνηση της άρθρωσης του ισχίου και συνεπώς η βάδιση του ασθενή.

Η προσπέλαση από τον χειρουργό γίνεται από το μπροστινό μέρος του ποδιού με μια μικρή τομή δέρματος 5-8 cm χωρίς αποκολλήσεις μυών. Για την ακρίβεια οι μύες διαχωρίζονται κατά μήκος των ινών τους. Έτσι οι μυϊκές ίνες δεν χάνουν τις βιολογικές τους ιδιότητες αφού δεν στερούνται την αιμάτωση και την νεύρωση τους – κι αυτό στην πράξη μετεγχειρητικά σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστεί χωλότητα (κούτσαμα) ή εξάρθρημα ισχίου.

Σημαντικά είναι τα μετεγχειρητικά οφέλη για τον ασθενή, καθώς ελαχιστοποιούνται η τομή, ο πόνος, η αιμορραγία και ο χρόνος αποκατάστασης (απαιτούνται μόλις 3-4 μέρες στο νοσοκομείο, ενώ η κίνηση γίνεται ανεμπόδιστα από το πρώτο 48ωρο, ενώ στα συμβατικά χειρουργεία η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες). Με τη μέθοδο AMIS οι ασθενείς κινούν το ισχίο ελεύθερα και με πλήρη φόρτιση όταν νιώσουν άνετα και με ταχύτατη επάνοδο στις φυσιολογικές λειτουργίες. Δεν χρειάζονται ανυψωτικό λεκάνης, μπορούν να σκύβουν, μπορούν να ξαπλώνουν και από τα δύο ισχία αμέσως (με τις συμβατικές επεμβάσεις αυτό γίνεται μετά από τρεις μήνες) και γενικώς έχουν φυσιολογική ζωή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης