Μάθετε πώς αντιμετωπίζεται η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση

Μάθετε πώς αντιμετωπίζεται η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση

Πλήττει περισσότερο τα κορίτσια και προκαλεί πλάγια κυρτώματα στην αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη

Μάθετε πώς αντιμετωπίζεται η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση
Γενετική είναι η αιτιολογία της ιδιοπαθούς εφηβικής σκολίωσης, μιας πάθησης της εφηβείας που εμφανίζεται στην αρχή της, πλήττει περισσότερο τα κορίτσια και προκαλεί πλάγια κυρτώματα στην αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη.

Όπως πρόσφατα αποδείχθηκε, η πάθηση ανιχνεύεται στο DNA. Είναι απόλυτα προγραμματισμένη για το πότε θα εμφανιστεί, πόσο θα μεγαλώσει και πότε θα σταματήσει. Ευτυχώς, στα περισσότερα περιστατικά (80%) δεν προκαλεί μεγάλες παραμορφώσεις και τα πλάγια κυρτώματα που δημιουργούνται δεν ξεπερνάνε τις 20ο – 25ο μοίρες.

Κλείσιμο
Οι σκολιώσεις που προκαλούν παραμορφώσεις μεγαλύτερες από τις 30ο μοίρες αποτελούν το 0,2% του γενικού πληθυσμού. Μέχρι τις 40ο – 45ο μοίρες αντιμετωπίζονται με κηδεμόνες, ενώ οι μεγαλύτερες αντιμετωπίζονται με χειρουργείο και σπονδυλοδεσία. Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στον κηδεμόνα και το χειρουργείο είναι ότι ο κηδεμόνας συγκρατεί ενώ το χειρουργείο διορθώνει.

«Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θωρακικές σκολιώσεις επειδή επηρεάζουν και παραμορφώνουν και τον θώρακα, περιορίζοντας έτσι και την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία ιδιαίτερα στις μεγάλες παραμορφώσεις, πάνω από τις 40ο μοίρες. Σκοπός και στόχος οποιασδήποτε συντηρητικής θεραπείας είναι η διατήρηση των θωρακικών κυρίως κυρτωμάτων σε επίπεδα κάτω από τις 40ο μοίρες», τονίζει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός κ. Ιωάννης Κ. Βαλαβάνης, Επισκ. Καθηγητής στο Washington University των ΗΠΑ.

Η συντηρητική θεραπεία της ιδιοπαθούς εφηβικής σκολίωσης με κηδεμόνα, ο οποίος φοριέται καθημερινά, σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο, μέχρι να τελειώσει η εφηβεία και ολοκληρωθεί η σκελετική ανάπτυξη, έχει ως τελικό αποτέλεσμα μια σκολίωση με μέγεθος ίσο με το αρχικό μέγεθος, πριν από την έναρξη της πολύχρονης θεραπείας και την εφαρμογή του κηδεμόνα.

Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με ανοιχτή εγχείρηση κατά την οποία διορθώνονται τα σκολιωτικά κυρτώματα με μόνιμα μεταλλικά εμφυτεύματα και σπονδυλοδεσία σε αρκετά μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Το αποτέλεσμα είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό και μόνιμο. Η σπονδυλική στήλη διορθώνεται αλλά παραμένει υποχρεωτικά χωρίς κίνηση για την υπόλοιπη ζωή στο τμήμα που τοποθετήθηκαν τα μεταλλικά εμφυτεύματα και έγινε η σπονδυλοδεσία.

Τελευταία όμως εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος που προσφέρει μείωση της σκολίωσης στο μισό μέγεθος με μια πολύ μικρή επέμβαση. Το ApiFix είναι ένα μικρό εμφύτευμα με εσωτερικό μηχανισμό, που στερεώνεται στη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια διορθώνει το σκολιωτικό κύρτωμα με τις κινήσεις του ίδιου του σώματος.

Η τοποθέτησή του γίνεται με μικρο-επεμβατική τεχνική, διαρκεί μόλις 60' λεπτά, η νοσηλεία μόνο 48 ώρες και οι ασθενείς είναι ελεύθεροι μετά την επέμβαση να κάνουν γυμναστική και σπορ χωρίς περιορισμούς. Όπως μας εξηγεί ο κ. Ι. Βαλαβάνης, το εμφύτευμα ανοίγει και διορθώνει σταδιακά το σκολιωτικό κύρτωμα ανάλογα με το πόσο εύκαμπτη και ευλύγιστη είναι η σπονδυλική στήλη. Κηδεμόνας ή οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός καταργούνται μετά την επέμβαση και οι ασθενείς απαλλάσσονται, μια και καλή, από κάθε άλλη ταλαιπωρία ή περιορισμό.

Με τη μέθοδο αυτή, η σπονδυλική στήλη δεν ευθειάζεται πλήρως, η σκολίωση όμως που παραμένει γίνεται τουλάχιστον 50% μικρότερη απ' όση ήταν πριν από τη θεραπεία ενώ η σπονδυλική στήλη παραμένει ευκίνητη, χωρίς σπονδυλοδεσία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης