Βάλτε στην κατάψυξη τα ωάριά σας και «παγώστε» το χρόνο

Βάλτε στην κατάψυξη τα ωάριά σας και «παγώστε» το χρόνο

Ελπίδα σε εκατομμύρια γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά μετά τα 40 δίνουν οι εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Βάλτε στην κατάψυξη τα ωάριά σας και «παγώστε» το χρόνο
Η βελτίωση των τεχνικών κρυοσυντήρησης ωαρίων και η συνεπακόλουθη αύξηση των ποσοστών κυήσεως από έμβρυα προερχόμενα από κατάψυξη ωαρίων, καθιστούν ευκολότερη και πιθανότερη την απόκτηση απογόνων σε προχωρημένη ηλικία.

Η καθυστέρηση τεκνοποίησης, που άλλοτε οφείλεται σε προσωπικούς λόγους ή στις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που καθιστούν σχεδόν απαγορευτική μια εγκυμοσύνη και άλλοτε στη συνειδητή επιλογή για δημιουργία οικογένειας σε  μεγαλύτερη ηλικία, είναι γνωστό ότι αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα και μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης παιδιών με φυσιολογικό ή τεχνητό τρόπο. Αιτία είναι η σταδιακή μείωση της παραγόμενης ποσότητας ωαρίων αλλά και της ποιότητάς τους, που συνεπάγεται τη μείωση των πιθανοτήτων σύλληψης και την αύξηση του κινδύνου αποβολής.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα γυναικολόγο Δρ. Γεώργιο Ξυδιά, παρότι τα ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση κρυοσυντηρημένου σπέρματος και εμβρύων είναι υψηλά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων, καθώς η αργή διαδικασία κατάψυξής τους και η μετέπειτα απόψυξή τους, που χρησιμοποιείτο μέχρι πρόσφατα, τα κατέστρεφε, επειδή η συγκεκριμένη μέθοδος δημιουργεί κρυστάλλους πάγου στο κυτταρόπλασμά τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια άλλη μέθοδο, που εξαλείφει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η σύγχρονη μέθοδος της ταχείας κατάψυξης, ή αλλιώς υαλοποίηση, αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων, οδηγώντας σε θεαματική βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης και γονιμοποίησής των ωαρίων.

Έτσι, γυναίκες με διαπιστωμένη προδιάθεση για πρόωρη εμμηνόπαυση, υπογόνιμες γυναίκες, καρκινοπαθείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία (οι συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις προκαλούν υπογονιμότητα), γυναίκες με προβλήματα υγείας ή έλλειψη συντρόφου θα ήταν φρόνιμο να αποταθούν έγκαιρα σε ειδικά κέντρα εάν επιθυμούν να αποκτήσουν στο μέλλον παιδιά.

Ποια όμως είναι η κατάλληλη ηλικία για να καταψύξει μια γυναίκα τα ωάριά της; «Δεδομένου ότι η ποιότητα των ωαρίων φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, όσο νεώτερη είναι η γυναίκα που αποφασίζει να καταφύγει στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων της τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης έχει μελλοντικά», μας εξηγεί ο Δρ. Ξυδιάς, προσθέτοντας ότι η δεκαετία μεταξύ 20 και 30 θεωρείται ιδανική.

Κατά την 4η ή ακόμα και 5η δεκαετία της ζωής της και η εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται με φυσιολογικό τρόπο, δεν έχει λόγους να ανησυχεί καθώς θα έχει προνοήσει να γίνει χρήση των δικών της ωαρίων και να μη χρειαστεί να καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις όπως οι τράπεζες ωαρίων, ούτε τελικά να μη γευτεί τη χαρά της απόκτησης παιδιών.

Η διαδικασία για τη λήψη και κρυοσυντήρηση των ωαρίων αρχικά απαιτεί τη διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας με χορήγηση γοναδοτροπινών και υπερηχογραφική παρακολούθησή της. Κατόπιν, γίνεται η λήψη των ωαρίων με χρήση κολπικού υπερηχογράφου, υπό αναισθησία. Ο αριθμός των ωαρίων που λαμβάνεται από τις νεότερες γυναίκες είναι συνήθως μεγάλος και άρα ικανοποιητικός, ενώ είναι μικρότερος σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες από 1 ωοληψίες.

Τέλος, τα ωάρια τοποθετούνται σε διαλύματα με ειδικούς κρυοπροστατευτικούς παράγοντες, καταψύχονται και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο, σε θερμοκρασία -196ºC. Σ’ αυτές τις συνθήκες τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν αρχικά για 5 χρόνια σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (πρακτικά θα μπορούσαν να διατηρηθούν επ’ άπειρον), και το ποσοστό των κρυοδιατηρημένων ωαρίων που είναι κατάλληλα για θεραπεία μετά την απόψυξή τους ποικίλει ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και την ποιότητα τους.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι κίνδυνοι για τη γυναίκα που υποβάλλεται στη διαδικασία λήψης ωαρίων είναι μηδαμινοί, ενώ για τα παιδιά που γεννιούνται από αποψυγμένα ωάρια δεν διαφέρουν από εκείνους  της εξωσωματικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης