Σοβαρές οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη

Σοβαρές οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη

«Δυσβάσταχτο φορτίο» για πάνω από τέσσερις στους δέκα πάσχοντες - Αλλά και για το 35% των συγγενών των διαβητικών


Μηχανικός του ΟΕΚ συνελήφθη για δωροδοκία και εκβίαση
Σοβαρές οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα πάσχοντες από διαβήτη  θεωρούν την ασθένειά τους «δυσβάσταχτο φορτίο», ενώ το 14% έχουν κατάθλιψη  εξαιτίας του, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Επιπλέον, σχεδόν ένας στους  δύο ασθενείς πιστεύουν ότι η  νόσος επηρεάζει σημαντικά την  καθημερινότητά τους, ενώ ο ένας στους πέντε πιστεύει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικογενειακές  και κοινωνικές σχέσεις του.
Κλείσιμο

Παρ’ όλα αυτά, ούτε καν  οι μισοί δεν συμμετέχουν σε επίσημα  προγράμματα εκπαίδευσης για  τον διαβήτη, ώστε να μάθουν να ρυθμίζουν  καλά το σάκχαρό τους και να ζουν με τη νόσο τους.

Τα ευρήματα αυτά, που  προέρχονται από μία μελέτη με την ονομασία DAWN-2, παρουσιάσθηκαν στο  Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Υγεία  Gastein (EHFG) - το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό συνέδριο για τις πολιτικές Υγείας, το οποίο πραγματοποιείται στο Μπαντ Χόφγκασταϊν της Αυστρίας.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι  ο διαβήτης θεωρείται δυσβάσταχτο  φορτίο και για το 35% των συγγενών των διαβητικών. Πάνω από έξι στους  δέκα εξάλλου ζουν με το διαρκή φόβο ότι ο άρρωστός τους θα πάθει υπογλυκαιμία και το σχεδόν 45% λένε ότι ο διαβήτης έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους κατάσταση.

Το 37%, όμως, δεν ξέρουν πως  να βοηθήσουν το άτομο της οικογένειάς  τους που πάσχει, ενώ μόλις οι δύο στους δέκα παίρνουν μέρος  σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης  για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και  για να βοηθήσουν και τον εαυτό  τους.

«Οι πολιτικές υγείας εξακολουθούν να αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του διαβήτη», είπε ο Dr Jens Kröger, διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη του Αμβούργου και μέλος στην διαβητολογική εταιρεία της Γερμανίας. «Όπως δείχνει και η μελέτη, υπάρχουν κενά στη φροντίδα των αρρώστων που πρέπει να καλυφθούν».

Οι ασθενείς με διαβήτη  ανέρχονται σε 83 εκατομμύρια στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ (μεταξύ αυτών και η  Ελλάδα), αλλά υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν σε 100 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η μελέτη DAWN-2 διεξάγεται σε 17 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε συνολικά 15.438 εθελοντές - ασθενείς (οι 8.596 από  αυτούς), συγγενείς ασθενών (οι 2.057) και  πάροχοι υγείας (οι 4.785). Θεωρείται η πιο αναλυτική επιστημονική μελέτη για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του διαβήτη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης