Η κρίση «χτύπησε» και τα ιαματικά λουτρά

Η κρίση «χτύπησε» και τα ιαματικά λουτρά

Το 2008 οι επισκέψεις σε λουτρικές μονάδες έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ, ωστόσο από το 2010 άρχισε η αντίστροφη πορεία - Πώς αυτό μπορεί να αντιστραφεί; 

Η κρίση «χτύπησε» και τα ιαματικά λουτρά
Την πορεία της επισκεψιμότητας των λουτρικών μονάδων στη χώρα μας κατά το διάστημα 2005-2013, αλλά και ορισμένες προτάσεις για την ανάκαμψή της, παρουσιάζει στο ερευνητικό του πρόγραμμα «Ιαματικές Πηγές και Λουτρότοποι» το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). 

Όπως επισημαίνεται, η συνοπτική εικόνα της επισκεψιμότητας στις λουτρικές μονάδες κατά τα έτη 2005-2013 διαμορφώνεται ως εξής:

Κλείσιμο
Α) Μεταξύ των ετών 2005-2009 υπάρχει συνεχής αύξηση επισκεπτών (με έτος κορυφαίας αιχμής το 2008), οφειλόμενη αφενός στην υιοθέτηση από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της αντίληψης για την ωφελιμότητα των ιαματικών λουτρών και αφετέρου στη μεγιστοποιημένη δυνατότητα πρόσβασής τους που δημιούργησε η τότε πολιτική των ασφαλιστικών ταμείων που ενέκριναν τη σχετική δαπάνη για όλες τις κατηγορίες χρηστών που είχαν ανάγκη ιαματικών λουτρών.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό, επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων-που είχαν ξεκινήσει από το 1998- και την υιοθέτηση της αναγκαιότητας για διευρυμένη και βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών γενικότερης ευεξίας (spa κτλπ).

Παράλληλα, οι δημοτικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται και με κατάλληλες προωθητικές κινήσεις βελτιώνουν το μερίδιο αγοράς που εκπροσωπούν σε σημαντικό βαθμό.

Β) Από το 2010 αρχίζει η αντίστροφη πορεία και η συνεχής μείωση ( με ιστορικό ελάχιστο την ιδιαιτέρως χαμηλή κίνηση το 2012). Τα όποια σημάδια ανάκαμψης εμφανίζονται το 2013 δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόδρομος μιας νέα ανοδικής πορείας.

Η καθοδική αυτή τάση καθορίζεται αφενός από την επεκτεινόμενη και επιτεινόμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση, αφετέρου από την διαμετρικά αντίθετη με την έως τότε ακολουθούμενη πολιτική εγκρίσεων από πλευράς ασφαλιστικών ταμείων (περικοπές στο ύψος δαπανών, στον αριθμό δικαιούχων, στις ημέρες διαμονής και στις κατηγορίες παθήσεων).

Οπως σημειώνεται, η τωρινή κατάσταση δύναται να αντιστραφεί μόνον εφόσον:

Α) υιοθετηθεί και δρομολογηθεί συντόμως η δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών, ασφαλισμένων σε φορείς των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί η δημιουργία του σχετικού θεσμικού πλαισίου

Β) ακολουθηθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, πολύ περισσότερο προσανατολισμένο στις υπηρεσίες ευεξίας και όχι μόνο ιαματικού τουρισμού, με στόχο να προσελκυσθούν νεώτερες ηλικιακές ομάδες και καταναλωτικά ισχυρότερες κοινωνικές κατηγορίες.

Γ) διαμορφωθούν νέες συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια, ΕΟΤ, Δημοτικές επιχειρήσεις, Ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Τοπικής Ανάπτυξης), η συμπόρευση των οποίων κρίνεται απολύτως αναγκαία, κυρίως στην κατεύθυνση της αξιοποίησης υφιστάμενων πηγών που παραμένουν ανενεργές ‘η υπολειτουργούσες.

Διαβάστε περισσότερα στοιχεία εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης