Γιώργος Τσαλίκης: «Η οικογένειά μου είναι κάτι ιερό»

Γιώργος Τσαλίκης: «Η οικογένειά μου είναι κάτι ιερό»

Ο τραγουδιστής μιλάει για τις ισορροπίες που κατάφερε να βρει με τη σύζυγό του, Δώρα, τις «ψυχραμένες σχέσεις» με τα βραβεία MAD, αλλά και για τον γιο του που κληρονόμησε το ταλέντο του

Γιώργος Τσαλίκης: «Η οικογένειά μου είναι κάτι ιερό»
Αν και η δισκογραφία περνά σοβαρή κρίση, ο Γιώργος Τσαλίκης μοιάζει ανεπηρέαστος – στις 4 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί το νέο του άλμπουμ, Κρυφτό. «Γουστάρω τη δουλειά μου πάρα πολύ και επενδύω σε αυτή. Τα τελευταία έξι επτά χρόνια, έτσι όπως έχει γίνει και η κατάσταση στη δισκογραφία, δεν έχω κάποιον να πληρώνει τις παραγωγές μου και τα βιντεοκλίπ, τα κάνω με την ομάδα μου, τα πληρώνω μόνος μου και είμαι της λογικής ότι, όταν επενδύεις στη δουλειά σου, αυτό ως αποτέλεσμα επιστρέφει και σε δικαιώνει. Θέλω να κρατάω τον κόσμο σ’ ενδιαφέρον. Κάθε βράδυ που πάω στο μαγαζί νιώθω ότι είναι η παιδική μου χαρά» λέει με ενθουσιασμό.

Του επισημαίνω ότι από το 2005 στα βραβεία MAD, που αποτελούν το μεγαλύτερο θεσμό της ελληνικής μουσικής, δεν τον έχουμε δει ούτε ως υποψήφιο ούτε ως απονεμητή. «Δεν με πικραίνει αυτό, καθόλου! Γιορτή της μουσικής είναι για μένα κάθε βράδυ που γεμίζει το μαγαζί, δεν θα περίμενα να γιορτάσω την ελληνική μουσική μία φορά το χρόνο, στα βραβεία του MAD. Είναι μια ωραία διοργάνωση, πολύ καλοστημένη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην οποία, αν κάποια στιγμή αποκατασταθούν οι σχέσεις μας, θα πάω με χαρά. Δεν υπάρχει κάποιο προσωπικό θέμα, άρα υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό θέμα ανάμεσά μας, που μπορεί να τους περάσει ή να μου περάσει, δεν ξέρω».

Κλείσιμο
Φέτος, εμφανίζεται στο Caramela, όπου έχει γράψει τη δική του ιστορία. «Ήθελα να γυρίσω σ’ ένα μέρος γνώριμο, με ανθρώπους που ξέρω, με συνθήκες που γνωρίζω και τις έχω αγαπήσει. Κάνουμε κάτι που θυμίζει παλιότερα χρόνια: είναι ένα μαγαζί που ξεκινάει στις 12.00 και τελειώνει στις 07.00 και στις 08.00 το πρωί κι είμαι εγώ εκεί, δεν τελειώνει κάποιος άλλος».

Κάποιοι έχουν σχολιάσει αρνητικά τους χώρους όπου εμφανίζεται τελευταία. «Τα μαγαζιά τα κάνουν οι καλλιτέχνες! Το ίδιο μαγαζί, με άλλους καλλιτέχνες, μπορεί να μην “πάει”. Εγώ αυτά τα ηλίθια στεγανά της ελληνικής showbiz τα έχω καταρρίψει από το ξεκίνημά μου. Ποιο μικρό μαγαζί; Έχει χωρητικότητα 850 άτομα και δουλεύει τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αν κάποιος το αμφισβητεί, δεν πειράζει! Μπορεί να το αμφισβητεί κι εγώ τον καλώ να έρθει ένα βράδυ, γιατί εμείς εκεί περνάμε πολύ καλά».

Η πρόταση για τηλεπαιχνίδι και talent show

Το 2006 ο Γιώργος Τσαλίκης πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ Πυρετός το Σαββατόβραδο, κάνοντας την πρώτη του θεατρική απόπειρα, ενώ το 2010 απέκτησε και τηλεοπτικό ρόλο, καθώς ήταν στην ομάδα τού Δέστε Τους μπροστά από τις κάμερες, κάτι το οποίο θα έκανε ξανά. «Η τηλεόραση ήταν τεράστια εμπειρία και τεράστιο σχολείο. Έχω ένα πρότζεκτ στο μυαλό μου που θα γούσταρα να το κάνω, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πω κάτι παραπάνω».

Όπως αποκαλύπτει, το καλοκαίρι τού έγινε πρόταση για τηλεπαιχνίδι και για talent shοw, τις οποίες απέρριψε λόγω έλλειψης χρόνου. Όπως μου λέει, του αρέσουν τα talent shows, αν και διατηρεί επιφυλάξεις για το αποτέλεσμά τους. «Σαν θέαμα μου αρέσει, τα περισσότερα είναι καλογυρισμένα και τα ονόματα που συμμετέχουν είναι λαμπερά. Τηλεοπτικά είναι ενδιαφέροντα. Ουσιαστικά, για τα παιδιά που πάνε εκεί η ιστορία έχει δείξει πως βγαίνουν ελάχιστα μεγάλα ονόματα και εκατοντάδες που δεν θυμόμαστε. Είμαι υπέρ των talent shows –κι εγώ θα πήγαινα ως διαγωνιζόμενος–, αρκεί αυτός που πάει να ξέρει τα στατιστικά. Να πηγαίνει συνειδητοποιημένος ότι μπορεί με αυτό το εφόδιο να βοηθηθεί καλλιτεχνικά, αλλά η περίπτωση αυτή είναι μικρή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα και άλλο χρόνο για τα παιδιά μου»
Η οικογενειακή του ζωή είναι μακριά από τα φώτα. «Από πιτσιρικάδες είπαμε με τη Δώρα πως δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο δεν μας ταιριάζει για να στηρίξουμε τη δουλειά ή την εικόνα μου. Αυτό έχει δώσει υγεία στην οικογένεια. Τα παιδιά είναι ανεπηρέαστα από τη δημοσιότητα και η Δώρα, ως γιατρός, κάνει τη δουλειά της, χωρίς να χρησιμοποιεί το όνομα του άντρα της για να αποκτήσει πελάτες. Έτσι νιώθει και έτσι είναι το ήθος της. Νιώθω πολύ καλά που, από την πρώτη στιγμή, αυτό το κομμάτι είναι ιερό». Δεν τον έχουμε δει ποτέ να φωτογραφίζεται με την οικογένειά του και εξηγεί το γιατί. «Μου αρέσει όταν βλέπω παιδιά και χαρούμενες οικογενειακές στιγμές στα εξώφυλλα των περιοδικών, αλλά όχι τη δική μου οικογένεια. Άμα γινόταν 18 ετών ο γιος μου και μου το πρότειναν, θα τον ρωτούσα “γουστάρεις;” κι αν μου έλεγε “ναι”, θα το έκανα, γιατί θα ήταν ενήλικας. Αλλά τώρα να βάζω τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία που δεν μπορούν να την επιλέξουν, όχι, δεν θέλω να το κάνω. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να κάνω ούτε κόντρες ούτε ξεφτιλίκια ούτε παπαρατσικά, για να προωθήσω τη δουλειά μου. Η Παναγία με βοήθησε και, μετά από σκληρή δουλειά, τα κατάφερα. Δεν χρειάστηκε να καταφύγω σε άλλα μέσα, τα οποία δεν μου αρέσουν. Όμως, δεν μου αρέσει να κρίνω. Εγώ δεν θα το έκανα, αλλά καταλαβαίνω αυτούς που το κάνουν» υπογραμμίζει.

Δεν διστάζει να δηλώσει ερωτευμένος με τη γυναίκα του, Δώρα, αλλά και να ομολογήσει πως έχουν περάσει και δυσκολίες. «Ποτέ δεν κάναμε δεύτερες σκέψεις με τη Δώρα ούτε πέρασε κρίση ο γάμος μας. Περιόδους με ασυνεννοησία, που όταν μιλάμε υπάρχει “σύνδεση με Κάιρο”, ναι, έχουμε ζήσει. Αλλά εκεί γίνεται δουλειά και υπάρχει αμοιβαία πρόθεση να αποκατασταθεί η επικοινωνία, οπότε καλωδιώνουμε το θέμα και λύνεται. Κρίση ώστε να πούμε “το χαλάμε” ή “το διαλύουμε” δεν είχαμε και ελπίζω να μη συμβεί ποτέ! Μπορείτε να πείτε ότι “o Τσαλίκης είναι γκάου και όλα τα βρίσκει ωραία, αλλά με τη σειρά μου θα σας πω πως δεν υπάρχει μυστικό επιτυχημένου γάμου. Αγάπη, χημεία, συνεννόηση και κατανόηση πρέπει να υπάρχουν. Και λίγη τύχη νομίζω» εξηγεί. Η συζήτηση πάει στα τρία του παιδιά, τον Βασίλη, 13, τον Χάρη, 11, και τον Άγγελο, 8. Έχουν αλλάξει οι ισορροπίες με το μεγάλο του γιο που είναι στη εφηβεία; «Διάβασα προχθές στο βιβλίο των Νέων Ελληνικών μια γαλλική φράση που είναι η μεγαλύτερη αλήθεια και η καλύτερη απάντηση σ’ αυτό που με ρωτάς. “Τα παιδιά όταν είναι μικρά μας αγαπάνε, όταν μεγαλώνουν αρχίζουν και μας κρίνουν και μερικές φορές μας συγχωρούν”. Ο Βασίλης, επειδή μεγαλώνει, έχει περάσει στο επόμενο στάδιο και ελπίζω να μας συγχωρήσει για τα λάθη που τυχόν κάνουμε».

Ομολογεί πως θα ήθελε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα παιδιά του. «Δυστυχώς ή ευτυχώς, κάποια πράγματα εξαρτώνται από αυτά τα παλιόχαρτα που λέγονται χρήματα και, όταν έχεις παιδιά, πρέπει να δουλέψεις γι’ αυτά. Τα παιδιά, όμως, θέλουν τον μπαμπά και τη μαμά. Θα ήθελα να έχω τα κότσια για ένα διάστημα να πατήσω ένα “pause” στη δουλειά και να είμαι πιο πολύ εκεί για τα παιδιά, μπορεί και να το κάνω κάποια στιγμή».

Ο Γιώργος δεν είναι αρνητικός στο να ασχοληθούν οι γιοι του με το τραγούδι. Μάλιστα, όπως λέει, ακούνε όλη την ημέρα μουσική. Ο Χάρης έχει την καλύτερη φωνή από τους τρεις και ο Άγγελος κάνει κιθάρα. Ένα τέταρτο παιδί, πάντως, δεν είναι στα σχέδιά τους. «Αυτή τη στιγμή, στις σκέψεις μου υπάρχει το να είναι καλά τα παιδιά μου, να έχουν υγεία, η Δώρα κι εγώ να είμαστε αγαπημένοι και να υπάρχει συναισθηματική και σωματική υγεία. Και κέφι! Θέλω να είμαι χαμογελαστός και να περνάω όμορφα».

Η απώλεια που τον συγκλόνισε και το συμβάν στην κηδεία του Παντελίδη
Η ευτυχισμένη ζωή της οικογένειας Τσαλίκη «σκοτείνιασε» το 2005, όταν ο αδελφός της Δώρας σκοτώθηκε σε τροχαίο. Εκείνο το βράδυ, ο Γιώργος βρισκόταν στα βραβεία MAD και έσπευσε στο νοσοκομείο με το βραβείο ακόμα στο λαιμό του. «Για περίπου είκοσι μέρες, μέσα στο σπίτι μας έβλεπες μόνο μουσκεμένα χαρτομάντιλα.

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια, αλλά είμαστε μια οικογένεια που έχει μια γκρίζα πληγή σε μια κόκκινη καρδιά» επισημαίνει. Με αφορμή αυτό, τον ρωτώ για τις αναρτήσεις του στα social media μετά το χαμό του Παντελή Παντελίδη. «Με ενόχλησε και με ενοχλεί αυτό που έγινε με τον Παντελή. Με πειράζει γιατί δεν μπορείς να συμβιβαστείς με το “ποτέ ξανά”. Το έχουμε ζήσει μέσα στο σπίτι μας – όποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να το καταλάβει. Όταν ξέσπασα, το έκανα γιατί, μπροστά μου, άκουγα ανθρώπους να λένε ότι είχαν συγκλονιστεί και να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις, ενώ η παρουσία του Παντελή στη showbiz τούς είχε θυμώσει και ξεβολέψει και πριν το συμβάν τον “έθαβαν”. Εγώ απέναντι σε αυτό το παιδί έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Τον στήριξα από την πρώτη στιγμή και δημόσια» δηλώνει και αποκαλύπτει τι συνέβη στην κηδεία του τραγουδιστή: «Όταν πήγαμε με τη Δώρα στην εξόδιο ακολουθία, ο πατέρας του, πάνω από τη σορό του, με αγκάλιασε και μου είπε φωναχτά μέσα στην εκκλησία: “Δεν ξέρεις πόσο πολύ σε αγαπούσε ο Παντελής! Όταν γύριζε από εσένα, μου έλεγε “μπαμπά, αυτός είναι διαφορετικός”. Αυτό εμένα με συγκλόνισε τόσο πολύ, που όποιος πει ότι εκμεταλλεύομαι τη μνήμη του είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσει με τον εαυτό του και όχι μαζί μου».

Άραγε η ειλικρίνεια με την οποία μιλά του έχει στοιχίσει; «Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ αν μου έχει στοιχίσει, γιατί μου έχει προσφέρει πολλά. Περπατώ και μου μιλάει ο κόσμος, όχι απλά με αναγνωρίζει. Όπου και να βρεθώ στην Ελλάδα, νιώθω σαν στο χωριό μου, τη Στυλίδα, όπου ο κόσμος μού λέει “γεια σου, Γιώργο!”. Νιώθω άνετος, γιατί αυτοί που μ’ έχουν παρακολουθήσει ξέρουν ακριβώς ποιος είμαι, δεν θα δουν κάτι διαφορετικό αν με πετύχουν κάπου έξω. Είμαι χύμα, ελεύθερος και ωραίος και μ’ αρέσει πάρα πολύ!».

Ο νέος του δίσκος θα λέγεται Κρυφτό και θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου. «Έχουμε ήδη γυρίσει επτά οκτώ βιντεοκλίπ για κομμάτια του δίσκου. Ήδη βγάλαμε το πρώτο, το “Για μια καψούρα ζω” με τους Knock Out, και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάνει ρεκόρ στο YouTube από τις τρεις πρώτες μέρες».

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης