Βαζέχα: Όταν μας συστήθηκε ο «killer με το μουστακάκι»!

Βαζέχα: Όταν μας συστήθηκε ο «killer με το μουστακάκι»!

Δείτε βίντεο - Την περασμένη Κυριακή στη Τούμπα ο Παναθηναϊκός δεν είχε στην αποστολή του σέντερ φορ! 28 χρόνια πριν... συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ένας περίεργος κοντός τύπος με μουστάκι που «έγραψε ιστορία»! Το Gazzetta Weekend Journal θυμάται (κι οι οπαδοί του τριφυλλιού αναπολούν) τον τεράστιο Κριστόφ Βαζέχα!

Βαζέχα: Όταν μας συστήθηκε ο «killer με το μουστακάκι»!
Για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, είναι ένας εκ των κορυφαίων στην ιστορία του κλαμπ. Ένας εξ αυτών που έμαθε πολύ καλά ποια φανέλα φορούσε, όσα πρέσβευε το τριφύλλι στο σημείο της καρδιάς, το μέγεθος του συλλόγου σε Ελλάδα και Ευρώπη και την ανάγκη να διεκδικεί πάντοτε τίτλους.

Ο Κριστόφ Βαζέχα, έφτασε στην Ελλάδα ως ένας άγνωστος, μουστακαλής Πολωνός επιθετικός για να βοηθήσει την ομάδα όπως και όσο μπορούσε και κατάφερε να παραμείνει στους «πράσινους» 15 ολόκληρα χρόνια! Και τι χρόνια... Με τίτλους, με τεράστιες ευρωπαϊκές επιτυχίες, με αναρίθμητα γκολ και αντιπάλους που είχαν βαρεθεί να τον βλέπουν να σκοράρει κατά ριπάς στην εστία τους.

Κλείσιμο


Με την πράσινη φανέλα πέτυχε 288 γκολ σε 503 ματς, έχοντας 5 Πρωταθλήματα, άλλα τόσα Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ. Μάλιστα το 1994, το 1995 και το 1998 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ... Στις 9 του Δεκέμβρη το 1989, ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Κριστόφ Βαζέχα από τη Ρουχ Χορζόφ. Ελάχιστες μέρες αργότερα, ο «τρελός Πολωνός» κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την πράσινη φανέλα και μάλιστα, σε αθηναϊκό ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ. Στις 17 Δεκέμβρη κάνει ντεμπούτο με το «τριφύλλι» στο στήθος, έχοντας περάσει ελάχιστα 24ωρα στην Ελλάδα και... πέφτοντας στα βαθιά.

Το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα ήταν το 0-0, με τον Βαζέχα να μην κάνει... ποδαρικό με γκολ, αλλά με τόσα που πέτυχε τα επόμενα χρόνια και με τα οποία έγραψε ιστορία, μάλλον μηδαμινή σημασία έχει ότι ξεκίνησε δίχως να κερδίσει περισσότερες εντυπώσεις σ' εκείνο το ματς με την «Ένωση».




Σε εκείνο το παιχνίδι μάλιστα, ήταν η μοναδική φορά που φόρεσε την φανέλα με το νούμερο 7 και όχι την κλασσική με το 9, λόγω ενός προβλήματος που αντιμετώπιζε ο Δημήτρης Σαραβάκος: «Μου είπαν ότι εδώ ο φορ παίζει με το 9 και μόλις γύρισε ο Δημήτρης πήρε το 7 κι εγώ το 9 και από τότε σχεδόν συνέχεια έπαιζα με το 9» είχε αναφέρει ο εκ των θρυλικών προσωπικοτήτων στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ενώ, όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι της πρώτης του εμφάνισης, είχε σχολιάσει:

«Εντάξει το πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και τόσο καλό, θυμάμαι ότι έχασα και μία φοβερή ευκαιρία για να κερδίσουμε το ματς 1-0 αλλά δεν στεναχωρήθηκα γι’ αυτό, γιατί ήξερα ότι, από τη στιγμή που θα κάνω σουτ στην προπόνηση με την ομάδα, θα γίνω καλύτερος. Δηλαδή δεν το είδα σαν εμπόδιο, δεν σκέφτηκα ότι δεν κάνω γι’ αυτή την ομάδα».

Ο Κρίστο Μπόνεφ ήταν εκείνος που είχε ανακαλύψει τον Κριστόφ Βαζέχα και είχε εισηγηθεί την απόκτησή του στον Γιώργο Βαρδινογιάννη που ήταν τότε στην κεφαλή του συλλόγου. Μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από λίγα χρόνια στο gazzeta.gr, ο Βούλγαρος προπονητής είχε αναφέρει ότι ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας, αρχικά, δεν είχε σχηματίσει θετική εικόνα για τον Πολωνό παλαίμαχο στράικερ!

«Είχα πάει στην Πολωνία για τον Βαζέχα όπου είχα ραντεβού με τον Γκόρσκι. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αυτός ο παίκτης και δικαιώθηκα.

Έγραψε μεγάλη ιστορία στον Παναθηναϊκό. Θυμάμαι έδειχνα σε video στον Βαρδινογιάννη τον Βαζέχα και του έλεγα 'πρόεδρε πάρτον'. Μου απαντούσε 'δεν μου αρέσει το 9, προτιμώ το Νο 11'.

Τον είχα δει για πρώτη φορά στην αναμέτρηση της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με την Ρουχ Χορζόφ. Έδειχνε καλός και ντόμπρος άνθρωπος.

Έτσι έλαβα την έγκριση της ομάδας και πήγα να του μιλήσω για τον Παναθηναϊκό. Είμαι περήφανος που τον έφερα στην Ελλάδα» ήταν τα λόγια του...

Ποιος να ξεχάσει το γκολ στο Άμστερνταμ, ποιος να ξεχάσει την συμβολή του σ' εκείνη την πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, ποιος να ξεχάσει το τρίτο γκολ απέναντι στη Γιουβέντους στο... φλεγόμενο ΟΑΚΑ, τον Νοέμβρη του 2000, ποιος να ξεχάσει γκολ απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο, ποιος να ξεχάσει στιγμές σε Ελλάδα και Ευρώπη, ποιος να του πει για τον Παναθηναϊκό κι εκείνος να του αποδείξει ότι γνωρίζει τα πάντα απ' την καλή κι απ' την ανάποδη...






Ούτε 10 χρόνια θητείας δεν χρειάστηκε για να φτάσει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών για το «τριφύλλι», στη Ριζούπολη, σε ένα παιχνίδι με τον Απόλλωνα, το 1998. Στις 2 Ιανουαρίου εκείνου του έτους για τη 19η αγωνιστική της Α' Εθνικής κατηγορίας, ο Πολωνός σκόραρε δύο φορές στη νίκη (5-2) των «πράσινων» και με τα 182 τέρματα ανέβηκε πλέον μόνος πρώτος στο ... ρετιρέ. Πριν από την σέντρα, ο «Χρηστάρας» μοιραζόταν την κορυφή με 180 τέρματα μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη, αλλά από εκείνο το απόγευμα, ξεκίνησε να απολαμβάνει μία απολαυστική... μοναξιά.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο γήπεδο, με τον ίδιο αντίπαλο 9 χρόνια νωρίτερα, ο Βαζέχα είχε πετύχει το πρώτο του γκολ στην Ελλάδα!

Στις 20 Μαΐου 2001 ο Κριστόφ Βαζέχα σκοράρει στον αγώνα Παναθηναϊκός-Παναχαϊκή (4-0) το 234ο γκολ του και αναρριχάται στην 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα μαζί με τον Μίμη Παπαιωάννου της ΑΕΚ, πίσω από τον Θωμά Μαύρο που έχει 261 με Πανιώνιο και ΑΕΚ.




Στα μεγάλα ντέρμπι, απέναντι σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, σκόραρε συνολικά 24 φορές. Απέναντι στους «ερυθρόλευκους» κατάφερε να βρει δίχτυα εφτά φόρες, όσες το είχε κάνει και ο Δημήτρης Σαραβάκος στη «μητέρα των μαχών». Απέναντι στον «δικέφαλο του βορρά» πέτυχε 11 γκολ και μάλιστα είχε δύο χατ-τρικ, ενώ με την «Ένωση» κατέγραψε 6 γκολ. Ο τρελο-Πολωνός απολαμβάνει την απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση του κόσμου του Παναθηναϊκού για όσα πρόσφερε στον σύλλογο. Όλα τα κέρδισε με τη δουλειά και το ταλέντο του. Από το... άγνωστο, αμούστακο Πολωνό, αναδείχθηκε σε μια από τις ιστορικές μορφές στην ιστορία των «πράσινων». Έζησε πολλά, καλά και άσχημα, έγινε... ο Χρηστάρας για τους οπαδούς, δέθηκε με το κλαμπ και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση όντας ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Την τελευταία του συμμετοχή την κατέγραψε στις 21 Δεκεμβρίου του 2003, σε ματς απέναντι στον Πανηλειακό στο γήπεδο της Λεωφόρου. Στο φινάλε εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, ήταν παρών για να πανηγυρίσει το νταμπλ στη μεγαλοπρεπή φιέστα στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, ως πράσινος Πρωταθλητής...



Πηγή : www.gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης