Κύπελλο Συνομοσπονδιών: Κάτι περισσότερο από μια πρόβα τζενεράλε για το Μουντιάλ της Ρωσίας

Κύπελλο Συνομοσπονδιών: Κάτι περισσότερο από μια πρόβα τζενεράλε για το Μουντιάλ της Ρωσίας

Από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, 8 ομάδες θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας με τη διοργανώτρια να θέλει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη για την πρόκληση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα φιλοξενήσει την επόμενη χρονιά

Κύπελλο Συνομοσπονδιών: Κάτι περισσότερο από μια πρόβα τζενεράλε για το Μουντιάλ της Ρωσίας
Πλέον η άμμος στην κλεψύδρα, που αφορά την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 που θα φιλοξενηθεί (για πρώτη φορά) στη Ρωσία έχει αρχίσει να αδειάζει. 

Έχοντας λιγότερο από ένα χρόνο μπροστά τους (14/6/2018 η σέντρα στου Λουζνίκι της Μόσχας) οι Ρώσοι τρέχουν για να προλάβουν, μόνο που στην περίπτωση τους πέρα από τις συνηθισμένες ανησυχίες (κυρίως για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων) στο κάδρο υπάρχει ο φόβος τρομοκρατικών χτυπημάτων, οι καταγγελίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα υπό κατασκευή γήπεδα, αλλά κι έντονη απειλή των βίαιων επεισοδίων (ειδικά μετά τα όσα έκαναν οι Ρώσοι χούλιγκαν πέρσι στη διάρκεια του Euro).

Κλείσιμο
Έτσι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederation Cup) το οποίο ως είθισται τα τελευταία χρόνια αποτελεί την πρόβα τζενεράλε των διοργανωτών του Μουντιάλ, είναι μια καλή ευκαιρία για τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου να αποδείξουν στον «έξω κόσμο» πως είναι έτοιμοι ή σχεδόν έτοιμη για τη μεγάλη πρόκληση.

Οι 6 κάτοχοι των τροπαίων στις Συνομοσπονδίες (Χιλή, Μεξικό, Καμερούν, Πορτογαλία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) μαζί με τη διοργανώτρια Ρωσία και την Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία θα διεκδικήσουν το τρόπαιο με τους Πορτογάλους να είναι κομπλέ, τους Γερμανούς να έχουν πολλές απουσίες και όλους τους άλλους να αποτελούν ερωτηματικά. Αν και τα περισσότερα ερωτηματικά τα έχουν οι υπόλοιπες 7 ομάδες κι αφορούν το βαθμό ετοιμότητας των Ρώσων διοργανωτών.

Βέβαια πέρα από το οργανωτικό (κατασκευαστικό αν προτιμάτε) κομμάτι, υπάρχει και ο πονοκέφαλος του αγωνιστικού, με την Ρωσία ποτέ να μην έχει φτάσει σε μια μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια (τελευταίος της τελικός αυτός το 1988 στο Euro της Γερμανίας όπου ηττήθηκε με 2-0 από την Ολλανδία), έχοντας μάλιστα αποτύχει οικτρά στο περσινό Euro (1 ισοπαλία με την Αγγλία και δύο ήττες από Σλοβακία, Ουαλία).

Η ανανέωση ήταν επιτακτική και έχοντας στον όμιλο της Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία και Μεξικό θέλει να αποδείξει ότι κάτι καλό δημιουργείται αρχής γενομένης από το ματς της σημερινής πρεμιέρας με την Νέα Ζηλανδία στo «Krestovsky Stadium» της Αγίας Πετρούπολης (παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν).

Ένα γήπεδο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2008 (!), αλλά εν τέλει παραδόθηκε στις αρχές του 2017 (!!!) κι αφού ο αρχικός προϋπολογισμός ξεπεράστηκε κατά 600% (!), ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν διαμαρτυρίες για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου….

Πέρα από την Αγία Πετρούπολη, αγώνες θα φιλοξενηθούν στο Σότσι, το Καζάν και τη Μόσχα με τις ομάδες να αλλάζουν συνεχώς έδρες, προκειμένου να δοκιμάσουν και το δίκτυο μεταφορών, αλλά και της ασφάλειας.

Ο φόβος της τρομοκρατικής επίθεσης είναι πολύ μεγάλος, με τους Ρώσους να υπενθυμίζουν ότι στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι δεν έγινε το παραμικρό, ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο φόβος των επεισοδίων μεταξύ των ντόπιων και… εισαγόμενων χούλιγκαν.

Μέσα στη χρονιά το BBC παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ όπου Ρώσοι «φίλαθλοι» δήλωναν ανυπόμονοι για τις μάχες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οπαδοί της Σπάρτακ Μόσχας απάντησαν με ένα γιγάντιο πανό τον περασμένο Μάρτιο το οποίο ανέγραφε «BBC: Blah Blah Channel» και από κάτω «Welcome to Russia 2018».

Γενικά οι Ρώσοι κατηγορούν τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης για προπαγάνδα και επιμένουν ότι κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στη Ρωσία, ενώ προκειμένου να προσελκύσουν όσο περισσότερο κόσμο, αποφάσισαν να είναι πιο «χαλαροί» στη διαδικασία έκδοσης βίζας σε όσους έχουν εισιτήρια για τους αγώνες, ενώ όσοι ταξιδέψουν για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών αλλά και το Μουντιάλ θα έχουν δωρεάν σιδηροδρομική μετακίνηση από το ένα γήπεδο στο άλλο. Έτσι θα γλιτώσουν τα συνήθως υψηλά κόστη των αεροπορικών μετακινήσεων, αλλά θα έχουν ένα θέμα με το χρόνο καθώς για παράδειγμα από το Σότσι στην Αγία Πετρούπολη απαιτούνται 36 ώρες για να φτάσεις με το τρένο…






Το πρόγραμμα του τουρνουά
1ος ΟΜΙΛΟΣ
17/6
18:00, Ρωσία - Νέα Ζηλανδία
18/6
18:00, Πορτογαλία - Μεξικό
21/6
18:00, Ρωσία - Πορτογαλία
21:00, Μεξικό - Νέα Ζηλανδία
24/6
18:00, Μεξικό - Ρωσία
18:00, Νέα Ζηλανδία - Πορτογαλία
 
2ος ΟΜΙΛΟΣ
18/6
21:00, Καμερούν - Χιλή
19/06
18:00, Αυστραλία - Γερμανία
22/6
18:00, Καμερούν - Αυστραλία
21:00, Γερμανία - Χιλή
25/6
18:00, Γερμανία - Καμερούν
18:00, Χιλή - Αυστραλία
 
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
28/6
21:00, Νικητής 1ου ομίλου - Δεύτερος 2ου ομίλου
29/6
21:00, Νικητής 2ου ομίλου - Δεύτερος 1ου ομίλου

Τελικοί
2/7
15:00, Αγώνας για θέσεις 3-4Α 
21:00, Τελικός

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης