Όταν το EURO μοιράζει… euro

Όταν το EURO μοιράζει… euro

Ενώ το EURO 2016 έχει «ανάψει» για τα καλά και το Κόπα Αμέρικα είναι στην προημιτελική φάση, μία προσεκτική ανάγνωση των αγώνων μπορεί να μας στείλει το ταμείο. 

Όταν το EURO μοιράζει… euro
Να διευκρινίσουμε ότι στο EURO 2016 συμμετέχουν 24 ομάδες, αντί για 16 των προηγούμενων διοργανώσεων κι είναι χωρισμένες σε έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Στην επόμενη φάση, των «16» , προκρίνονται οι δυο πρώτοι της βαθμολογίας συν οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι.  Στο Κόπα Αμέρικα έχουμε προημιτελική φάση.

Ιταλία – Σουηδία:
Κλείσιμο
Είναι το δεύτερο ματς του ομίλου. Στα πρώτα τους παιχνίδια, η Ιταλία νίκησε 2-0 το Βέλγιο και η Σουηδία αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Ιρλανδία. Η κατάσταση έχει ως εξής: Η Ιταλία παρουσίασε άμυνα από γρανίτη στο ματς με το Βέλγιο κι έγινε αμέσως εκ των φαβορί για το τρόπαιο. Στηρίζεται στην άμυνα της Γιουβέντους και τον αειθαλή Μπουφόν. Το  πρόβλημά της είναι ότι οι Μπονούτσι, Κιελίνι, Εντερ και Τιάγκο Μόρα έχουν κάρτες κι αν τιμωρηθούν, θα λείψουν από το επόμενο ματς. Η Σουηδία με Ιμπραήμοβιτς και Μπεργκ μπροστά ήταν ανύπαρκτη, με αυτογκόλ ισοφάρισαν τους Ιρλανδούς. Ίσως παίξει ο Γκουιντέτι αντί του Μπεργκ. Δεν παρουσιάστηκε σε καλή κατάσταση η Σουηδία και στο παιχνίδι αυτό, έχει στόχο να μη χάσει. Η άμυνά της πάντως είναι καλή. Η λογική λέει ότι οι Ιταλοί θα βρουν τον τρόπο να νικήσουν, το ματς είναι  και under και σκοράρει ο Γκρατσιάνο Πελέ.

Τσεχία – Κροατία: Στα πρώτα ματς του ομίλου, η Τσεχία έχασε 1-0 από την Ισπανία και η Κροατία νίκησε 1-0 την Τουρκία. Η Τσεχία θέλει τουλάχιστον να μη χάσει, ώστε να έχει ελπίδες πρόκρισης, ελπίζοντας στο τελευταίο ματς να νικήσει την Τουρκία, που είναι πιο εύκολη από την Κροατία. Πάντως, η Τσεχία δεν είναι και στο καλύτερο φεγγάρι της, το μόνο καλό αποτέλεσμα που έχει τελευταία είναι μια φιλική νίκη εκτός έδρας με τη Ρωσία. Δεν σκοράρει με τίποτα γι αυτό και κόντρα στην Κροατία θα παίξει σέντερ φορ ο Λαφατά αντί του Νέσιντ. Η Κροατία έκανε καταπληκτική εμφάνιση με οδηγό το Λούκα Μόντριτς και  νίκησε τους Τούρκους. Έχει στόχο μόνο τη νίκη με πολλά γκολ, για να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο από τους Ισπανούς, αν παιχτεί στη διαφορά τερμάτων. Η λογική λέει ότι το ματς είναι διπλό, over, no goal και σκοράρει ο Μάντζουκιτς.

Ισπανία – Τουρκία: Στα πρώτα ματς του ομίλου η Ισπανία δυσκολεύτηκε να νικήσει την Τσεχία 1-0, το κατάφερε με κεφαλιά του Πικέ και η Τουρκία έχασε φυσιολογικά 1-0 από την Κροατία. Η Ισπανία δεν προκαλεί τρόμο, αλλά έχει πολλές επιλογές, αν κάτι δεν πάει καλά. Σίγουρα, δεν είναι Μπαρτσελόνα, έστω κι αν ο Ινιέστα βρίσκεται σε τρελά κέφια. Θέλει να βάλει πολλά γκολ, για την 1η θέση στον όμιλο, πριν χρειαστεί να παίξει το μεγάλο ματς με την Κροατία. Η Τουρκία παρουσιάστηκε αγνώριστη, δεν τραβάει στην επίθεση, ο αρχηγός της Αρντά Τουράν δέχεται σκληρή κριτική γιατί η μπάλα δεν φτάνει εύκολα στην επίθεση, το κλίμα δεν είναι καλό. Αν χάσει, θα τα παίξει όλα για όλα με την Τσεχία στο τελευταίο ματς, αλλά κι οι τρεις βαθμοί, μπορεί να μην είναι αρκετοί να τις δώσουν την πρόκριση. Η λογική λέει ότι το ματς είναι άσος, under, no goal, σκοράρει ο Μοράτα.

Βέλγιο – Ιρλανδία: Δεύτερη αγωνιστική στον όμιλο. Στα πρώτα ματς, το Βέλγιο έχασε καθαρά 2-0 από την Ιταλία και η Ιρλανδία ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Σουηδία. Το Βέλγιο δεν έχει άλλη επιλογή από το να νικήσει, γιατί αν χάσει, θα φορτωθεί άγχος στο τρίτο ματς με τη Σουηδία. Υπενθυμίζουμε ότι πήγε στα τελικά της Γαλλίας με τη σιγουριά ότι επειδή έχει πολύ καλές μονάδες, θα πάρει και το τρόπαιο. Κόντρα στην Ιταλία ήταν καλό μέχρι έξω από την περιοχή, γιατί μέσα, ο Λουκάκου έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου και λογικά θα κάτσει στον πάγκο για να παίξει ο Ορίγκι. Επίσης, φάνηκε η απουσία του Κομπανί στην άμυνα. Η Ιρλανδία θα προσπαθήσει να κλέψει το ματς, γιατί στα ίσια, δεν μπορεί να το πάρει. Είναι μία μέτρια ομάδα, αλλά άκρως μαχητική, φιλότιμη, που παίζει με πάθος. Στο ματς με την Σουηδία δέχθηκε με αυτογκόλ την ισοφάριση. Κι επειδή όλα τ’ αποτελέσματά της τελευταία είναι στο ένα γκολ, θα το παίξουμε under, no goal, νίκη των Βέλγων και γκολ ο Αζάρ.

Ισλανδία – Ουγγαρία: Στα πρώτα ματς του ομίλου, η Ισλανδία έφερε 1-1 με την Πορτογαλία και η Ουγγαρία νίκησε 2-0 την Αυστρία. Η Ισλανδία παρέταξε ένα… πούλμαν μπροστά από τον τερματοφύλακα και δεν δυσκολεύτηκε να πάρει ισοπαλία κόντρα στου Πορτογάλους. Πάντως, μέχρι αυτό το ματς, όλα της τα παιχνίδια, φιλικά και επίσημα ήταν στο over. Στο ματς αυτό θα παίξει συντηρητικά, γιατί η Αυστρία, που είναι ο επόμενος αντίπαλός της, θεωρείται ο πλέον εύκολος. Αν και στα τελευταία φιλικά κι επίσημα η άμυνά της ήταν χάρτινη, κόντρα στους Πορτογάλους παρουσιάστηκε σούπερ βελτιωμένη. Η Ουγγαρία έχει έξι σερί νίκες σε επίσημα και φιλικά κόντρα στην Ισλανδία. Πάει και με φόρα να πάρει το ματς, μετά το 2-0 επί της Αυστρίας. Ποντάρει πολλά στην απροσπέλαστη άμυνά της, δύσκολα να δεχτεί γκολ, ενώ κινείται μονίμως στο under στα παιχνίδια της. Η λογική λέει ότι το ματς είναι ισοπαλία και under. 

Πορτογαλία – Αυστρία: Στο πρώτο της παιχνίδι, η Πορτογαλία κατέβηκε με απίστευτη υπεροψία και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 με την Ισλανδία. Η Αυστρία, ενώ μέχρι το τουρνουά τα πήγαινε περίφημα, έπαθε κλακάζ κι έχασε καθαρά 2-0 από την Ουγγαρία,. Οι Πορτογάλοι που έχουν στόχο ακόμα και το τρόπαιο, είναι ομάδα του under, ο Φερνάντο Σάντος δεν το ρισκάρει με τίποτα. Ο Ρονάλντο έγινε περίγελος από τον ευρωπαϊκό Τύπο κόντρα στους Ισλανδούς, είναι εγωιστής και θέλει ρεβάνς. Μπορεί να την πάρει. Οι Αυστριακοί έπαθαν μετάλλαξη μέσα σ’ ένα μήνα. Δεν μπορούν ν’ αλλάξουν ούτε μπαλιά. Άθλια ομάδα, έχασαν και τον Ντράγκοβις που αποβλήθηκε, είναι και ψυχολογικά χάλια, δεν έχουν τύχη στο ματς αυτό. Η λογική λέει άσος, no goal, under και σκοράρει ο Ρονάλντο. 

Περού – Κολομβία: Προημιτελικός στο Κόπα Αμέρικα. Το Περού έχει μία αξιοζήλευτη πορεία στη διοργάνωση που γίνεται στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε με νίκη 1-0 κόντρα στην Αϊτή, μετά σ’ ένα συγκλονιστικό παιχνίδι έφερε 2-2 με το Εκουαδόρ και στο τρίτο και καθοριστικό, νίκησε 1-0 τη Βραζιλία, αλλά με γκολ που σημειώθηκe καθαρά με το χέρι. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση αγωνιστική και ψυχολογική. Η Κολομβία είναι σαφώς ομάδα με περισσότερο ταλέντο από το Περού, αυτό δεν αμφισβητείται. Όμως, είχε μία αστάθεια στο τουρνουά. Ενώ ξεκίνησε φουριόζα με νίκη 2-0 επί των ΗΠΑ και μετά κέρδισε 2-1 την Παραγουάη, στο τρίτος της ματς έχασε 3-2 από την Κόστα Ρίκα! Η λογική λέει ότι η Κολομβία θα νικήσει, το ματς είναι over και σκοράρει ο Χάμες της Ρεάλ,

Ελβετία – Γαλλία: Είναι το 3ο και τελευταίο παιχνίδι του ομίλου. Στα δυο προηγούμενα ματς, η Ελβετία νίκησε 1-0 την Αλβανία και έφερε 1-1 με τη Ρουμανία. Οι οικοδεσπότες Γάλλοι νίκησαν 2-1 τη Ρουμανία και 2-0 την Αλβανία. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία, η Ελβετία θέλει ισοπαλία για να προκριθεί ως δεύτερη στην επόμενη φάση των «16». Θα τα καταφέρει; Δύσκολο. Τον τελευταίο καιρό, πάντως, φέρνει αποτελέσματα στο ένα γκολ διαφορά, είτε χάνει, είτε κερδίζει. Κι αν η άμυνά τη είναι σχετικά καλή, η επίθεση δεν μπορεί ν’ απειλήσει τη Γαλλία. Οι Γάλλοι από τη μεριά τους, νίκησαν στις καθυστερήσεις το πρώτο ματς, στις καθυστερήσεις και το δεύτερο. Είναι φορτωμένοι με μεγάλο άγχος. Ενώ στα φιλικά έβαζαν τρία γκολ τουλάχιστον, στα τελικά έχουν τρία σε δυο ματς. Ως μέγεθος, σαφώς κι είναι μεγαλύτερο από την Ελβετία. Η λογική λέει ότι το ματς είναι διπλό, under, no goal και σκοράρουν ο Παγέ κι ο Ζιρού.

Ρουμανία – Αλβανία: Στα δυο προηγούμενα παιχνίδια, η  Ρουμανία ξεκίνησε με ήττα 2-1 από την Γαλλία και στο δεύτερο, έφερε 1-1 με την Ελβετία, ενώ και τα δυο τους γκολ τα πέτυχαν με πέναλτι. Οι Αλβανοί έχασαν 1-0 από την Ελβετία και 2-0 από τη Γαλλία. Συνεπώς είναι ματς όπου η ισοπαλία δεν συμφέρει κανέναν. Οι Ρουμάνοι με νίκη θα φτάσουν τους τέσσερις βαθμούς και μπορεί να πάρουν αυτοί τη 2η θέση αν χάσουν οι Ελβετοί από τους Γάλλους. Μπορούν να νικήσουν, είναι ένα κλικ» καλύτεροι από τους αντιπάλους τους. Οι Αλβανοί επέδειξαν αυταπάρνηση και στα δυο παιχνίδια τους, έχασαν δύσκολα, ήταν και άτυχοι. Δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Κι αυτοί θέλουν μόνο νίκη, για να πιάσουν τους τρεις πόντους, που ίσως τους οδηγήσει στην φάση των «16». Κι αυτοί μπορούν να την πάρουν. Θα γίνει, συνεπώς, ανοικτό παιχνίδι, αφού η ισοπαλία δεν συμφέρει κανέναν. Η λογική λέει ότι το ματς είναι over, άσος ή διπλό.

Αργεντινή – Βενεζουέλα: Προημιτελικός στο Κόπα Αμέρικα. Η Αργεντινή έχει 23 ολόκληρα χρόνια να σηκώσει τρόπαιο σε Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα. Προέρχεται και από δυο χαμένους τελικούς, πέρυσι από τη Χιλή και πρόπερσι από τη Γερμανία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Φέτος, όμως, είναι η χρονιά της στο επετειακό Κόπα Αμέρικα. Ο Μέσι είναι καλά στην υγεία του κι όλοι οι μεγάλοι «αστέρες» της είναι εκεί. Στο πρώτο ματς του ομίλου η Αργεντινή νίκησε 2-1 τη Χιλή, μετά 5-0 τον Παναμά και 3-0 τη Βολιβία. Η Βενεζουέλα έκανε την έκπληξη στο τουρνουά αυτό, καθότι νίκησε 1-0 και πέταξε έξω την Ουγουαγουάη. Είχε νικήσει και τη Τζαμάικα 1-0 και στο τελευταίο ματς, έφερε 1-1 με το Μεξικό. Πολύ καλή η άμυνά της, σ’ αυτήν στηρίχτηκε για να προκριθεί. Όμως, είναι κλάσεις κατώτερη από την Αργεντινή. Η λογική λέει άσος από ημίχρονο, over και σκοράρουν Μέσι, Αγουέρο και Ιγκουαιν.

Μεξικό – Χιλή: Μεγάλο ματς μεταξύ ισοδύναμων στα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα. Μεξικό και Χιλή είναι δυο ομάδες που μπορούν να κοντράρουν την Αργεντινή στο δρόμο για την κούπα στο Κόπα Αμέρικα. Το Μεξικό τερμάτισε στην 1η θέση του ομίλου, νικώντας 3-1 την Ουρουγουάη, 2-0 τη Τζαμάικα και στο τρίτο ματς δεν μπόρεσε να διασπάσει την πολύ καλή άμυνα της Βενεζουέλα, 1-1. Η Χιλή, κάτοχος του τροπαίου, είχε στον όμιλο μία φυσιολογική ήττα 3-1 από την Αργεντινή, μετά νίκησε 2-1 τη Βολιβία και 4-2 τον Παναμά. Είναι σε καλή κατάσταση, οπότε το ματς ξεκινάει από ισοπαλία και είναι under.

Σλοβακία – Αγγλία: Τρίτο και τελευταίο παιχνίδι στον 2ο όμιλο. Στα δυο προηγούμενα η Σλοβακία έχασε 1-0 από την Ουαλία και μετά, νίκησε 2-1 τη Ρωσία. Οι Αγγλοι έφεραν 1-1 με τη Ρωσία και 2-1 με ανατροπή την Ουαλία. Η Σλοβακία δεν καταστρέφεται αν φέρει ισοπαλία, αφού θα φτάσει τους τέσσερις βαθμούς και λογικά θα περάσει στην επόμενη φάση. Θέλει όμως, ακόμα και την 1η θέση, για να έχει πιο εύκολο αντίπαλο στους «16» Σε ισοβαθμία μειονεκτεί έναντι της Ουαλίας, αφού έχει χάσει στο μεταξύ τους παιχνίδι. Πάντως, οι Σλοβάκοι είναι ανεβασμένοι, μπορούν ακόμα και τη νίκη κόντρα σ’ αυτή την Αγγλία. Οι Άγγλοι και για λόγους γοήτρου θα κυνηγήσουν τη νίκη και φυσικά, γιατί θέλουν να τερματίσουν πρώτοι στον όμιλο. Αν δε νικήσουν και κερδίσει η Ουαλία τη Ρωσία, τερματίζουν στην 2η θέση. Έδειξαν ανεβασμένοι στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Ουαλία, με τις αλλαγές που έκανε ο Χόντγκτσον. Η λογική λέει ότι το ματς είναι 1,2 και over.

Ρωσία – Ουαλία: Κι αυτό είναι μεγάλο ματς, όπου η Ρωσία θέλει πάση θυσία τη νίκη για να προκριθεί και η Ουαλία βολεύεται και με ισοπαλία για να περάσει ως 3η καλύτερη στην επόμενη φάση. Στα πρώτα ματς η Ρωσία πήρε 1-1 από την Αγγλία με γκολ στις καθυστερήσεις κι έχασε 2-1 από τη Σλοβακία. Είναι μία από τις χειρότερες ομάδες του τουρνουά. Θα τα παίξει όλα για όλα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να νικήσει. Οι Ουαλοί την «πάτησαν» με τους Άγγλους, προηγήθηκαν κι έχασαν τελικά, 2-1 και θα είναι πιο συγκρατημένοι στο παιχνίδι τους, αφού τους βολεύει το Χ. Θα κάτσουν στην άμυνα και θα παίξουν με αντεπιθέσεις, εκεί όπου ο Μπέιλ είναι τρεις ταχύτητες πιο γρήγορος από τους Μπερεζούτσκι και τον Ιγκνασίεβιτς. Η λογική λέει ότι το ματς είναι under και διπλό.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ 

# Α ΟΜΙΛΟΣ ΑΓ Ν Ι Η Γ Β
1. Γαλλία 2 2 0 0 4:1 6
2. Ελβετία 2 1 1 0 2:1 4
3. Ρουμανία 2 0 1 1 2:3 1
4. Αλβανία 2 0 0 2 0:3 0

# Β ΟΜΙΛΟΣ ΑΓ Ν Ι Η Γ Β
1. Αγγλία 2 1 1 0 3:2 4
2. Ουαλία 2 1 0 1 3:3 3
3. Σλοβακία 2 1 0 1 3:3 3
4. Ρωσία 2 0 1 1 2:3 1


# Γ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓ Ν Ι Η Γ Β
1. Γερμανία 2 1 1 0 2:0 4
2. Πολωνία 2 1 1 0 1:0 4
3. Β. Ιρλανδία 2 1 0 1 2:1 3
4. Ουκρανία 2 0 0 2 0:4 0
   

# Δ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓ Ν Ι Η Γ Β
1. Κροατία 1 1 0 0 1:0 3
2. Ισπανία 1 1 0 0 1:0 3
3. Τσεχία 1 0 0 1 0:1 0
4. Τουρκία 1 0 0 1 0:1 0



 # Ε ΟΜΙΛΟΣ ΑΓ Ν Ι Η Γ Β
1. Ιταλία 1 1 1 0 0 2:0 3
2. Ιρλανδία 1 0 1 0 1:1 1
3. Σουηδία 1 0 1 0 1:1 1
4. Βέλγιο 1 0 0 1 0:2 0

# ΣΤ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓ Ν Ι Η Γ Β
1. Ουγγαρία 1 1 0 0 2:0 3
2. Ισλανδία 1 0 1 0 1:1 1
3. Πορτο/λία 1 0 1 0 1:1 1
4. Αυστρία 1 0 0 1 0:2 0

Αναλυτικά τα κριτήρια:
Αν δύο ή περισσότερες ομάδες στον όμιλο ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με τους ίδιους βαθμούς, τότε θα ακολουθηθούν τα κριτήρια με την εξής σειρά:
1. Τα μεταξύ τους ματς
2. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς
3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς
4. Συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια
5. Καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς των ομίλων
6. Καλύτερη βαθμολογία Fair Play
7. UEFA Ranking

Αν όμως δύο ομάδες και μόνο, ισοβαθμήσουν στο τέλος της 3ης αγωνιστικής, με την ίδια διαφορά τερμάτων και έχουν μείνει στην ισοπαλία στο μεταξύ τους παιχνίδι, τότε θα τερματίζει ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα, η νικήτρια της διαδικασίας των πέναλτι, όπου θα οδηγούνται οι ομάδες χωρίς παράταση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης