«Πόλεμος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και... η ΑΕΚ στη μέση

«Πόλεμος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και... η ΑΕΚ στη μέση

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα πρέπει να αποφασίσει η «Ένωση» αν θα αγωνιστεί στο Eurocup, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας στις διεθνείς διοργανώσεις, ή θα συνταχθεί με τη νομιμότητα και θα επιστρέψει στην «αγκαλιά» της FIBA

«Πόλεμος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και... η ΑΕΚ στη μέση
Σε άκρα που ελάχιστοι πίστευαν έφτασε η διαμάχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ, FIBA, με την εταιρεία ECA, που διοργανώνει την Ευρωλίγκα και πλέον έχουν αρχίσει οι αποκλεισμοί ομάδων από τις διοργανώσεις των χωρών τους, αλλά και Εθνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Προολυμπιακό και Ολυμπιακό τουρνουά και το Ευρωμπάσκετ του 2017.

Οι εξελίξεις αφορούν άμεσα και το ελληνικό μπάσκετ, λόγω της δήλωσης συμμετοχής της ΑΕΚ στο Eurocup, τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Μέχρι το Μεγάλο Σάββατο είναι πολύ πιθανό να έχει αποβληθεί ο «δικέφαλος» από κάθε εγχώρια διοργάνωση.

Κλείσιμο
Η ιδιοκτησία της ομάδας είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις πιθανές συνέπειες μίας τέτοιας επιλογής για όσους συλλόγους θέλουν να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση που δεν έχει πλέον επίσημη αναγνώριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.


Πώς άρχισαν όλα
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η FIBA ανακοίνωσε φέτος ότι, ως μοναδικός επίσημος θεσμοθετημένος φορέας του αθλήματος παγκοσμίως, αποφάσισε να πάρει υπό τη... σκέπη της τις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις. Ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο είχε αρχίσει η κόντρα, ήταν η άρνηση της Ευρωλίγκας να αποδεχτεί το νέο καλεντάρι της FIBA, το οποίο θα ισχύσει από το 2017 και το οποίο προβλέπει προκριματικούς αγώνες Εθνικών ομάδων σε ημερομηνίες-«παράθυρα» μέσα στην αγωνιστική σεζόν.

Ήταν μια απόφαση που ελήφθη, επειδή οι ισχυρές εθνικές ομάδες, όπως η ελληνική, κέρδιζαν αυτομάτως τις συμμετοχές τους στις μεγάλες διοργανώσεις και έτσι ποτέ δεν έπαιζαν επίσημα παιχνίδια μπροστά στο φίλαθλο κοινό της χώρας τους.

Η FIBA ανακοίνωσε τη δημιουργία του FIBA Champions League, με συμφωνίες που θα απέφεραν στις συμμετέχουσες ομάδες διανεμόμενα έσοδα 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όμως, έπειτα από λίγα 24ωρα, η Ευρωλίγκα «απάντησε», ανακοινώνοντας δική της συμφωνία με εταιρεία για 45 εκατ. ετησίως και ότι θα συνέχιζε κανονικά τις διοργανώσεις της.

Από πολλές πλευρές υπήρξαν εύλογες απορίες για το πώς βρέθηκαν ξαφνικά τόσα χρήματα από την Ευρωλίγκα, που μέχρι φέτος μοιράζει ποσά πολύ μικρότερα, σχεδόν «ψίχουλα» στους συμμετέχοντες και είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν φτάνει ούτε το ένα εκατ. ευρώ.

 
Η FIBA θέλει αναβάθμιση των εγχώριων πρωταθλημάτων
Η Ευρωλίγκα, μάλιστα, κάλεσε 11 ισχυρά ευρωπαϊκά κλαμπ να υπογράψουν δεκαετή συμβόλαια και σύντομα απέσπασε αυτές τις υπογραφές, αν και στη συνέχεια πολλοί διαπίστωσαν, διαβάζοντας τη σύμβαση που τους δόθηκε, ότι τα έσοδα δεν είναι εγγυημένα, αλλά προσδοκώμενα!

Όπως και να ‘χει, οι «ισχυροί», μεταξύ των οποίων και οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός από την Ελλάδα, συντάχθηκαν με την Ευρωλίγκα, η οποία στο επόμενο βήμα της άρχισε να στελεχώνει και το Eurocup.

Η FIBA πήρε με το μέρος της όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, αλλά και τις λίγκες, τις διοργανώτριες των πρωταθλημάτων, αφού παρέχει βαθμολογικά κριτήρια για την έξοδο των ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις.

Αντίθετα η Ευρωλίγκα, με τα κλειστά συμβόλαια, επί της ουσίας προχωράει σε ένα «κλειδωμένο» πρωτάθλημα που δεν υπάρχει περιθώριο... εισόδου, πέραν κάποιων εξαιρέσεων και επί της ουσίας υποβάθμιζε τα εθνικά πρωταθλήματα και τους αφαιρούσε κάθε ενδιαφέρον.

Οι εξελίξεις, από κει και πέρα, υπήρξαν ραγδαίες. Η FIBA χαρακτήρισε «παράνομη» διοργάνωση το Eurocup και άρχισε να ανακοινώνει τις προβλεπόμενες κυρώσεις προς τους συμμετέχοντες. Προσέβαλε μάλιστα και το δεκαετές συμβόλαιο που υπέγραψαν οι ομάδες με την Ευρωλίγκα στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού ως καταχρηστικό, όμως δεν συμπεριέλαβε τις ομάδες της Ευρωλίγκας στις κυρώσεις για φέτος, επειδή «τρέχει» για τελευταία χρονιά ένα τριετές συμβόλαιο που είχε υπογραφεί.

 
Το ρίσκο της ΑΕΚ
Από την Ελλάδα, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ τάχθηκαν εξ αρχής στο πλευρό της... νομιμότητας, δηλαδή της FIBA, ενώ η ΑΕΚ έδειχνε να είναι αναποφάσιστη αρχικά, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και των δύο... στρατοπέδων.

Αίφνης, η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόφασή της για συμμετοχή στο Eurocup, δικαιολογώντας την με το ό,τι εκεί έπαιζαν καλύτερες ομάδες από το Champions League. Αμέσως όμως άρχισε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, η FIBA, δια του εκτελεστικού της διευθυντή στην Ευρώπη, Καμίλ Νόβακ, απέστειλε σε 16 ομοσπονδίες... ειδοποιητήρια. Σε άλλες, όπως για παράδειγμα στη Σλοβενία, ανακοίνωνε την αποβολή της από το Ευρωμπάσκετ του 2017, σε άλλες, όπως την ελληνική, έστελνε προειδοποίηση και την καλούσε να ενεργήσει για την περίπτωση της ΑΕΚ.

Το δίλημμα ήταν σαφές, αλλά και... απλό: «Οι εθνικές σας ομάδες, ή η ΑΕΚ» έπρεπε να αποφασίσει η ΕΟΚ κατ’ εντολή της FIBA, με την ελληνική ομοσπονδία να έχει επιλογές.

Οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες άρχισαν η μία μετά την άλλη να συντάσσονται με επίσημες ανακοινώσεις στο πλευρό της FIBA και να αποδέχονται την επιβολή κυρώσεων στα σωματεία που έμεναν στο Eurocup, όπως έκανε και η ελληνική, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ στις 21 Απριλίου.

 
Στους Ισπανούς η πρώτη τιμωρία
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Σέρβοι ετοιμάζουν την αποβολή της Παρτιζάν και οι Λιθουανοί της Λιέτουβος Ρίτας. Η FIBA, όσο περνούν οι μέρες, σκληραίνει τη στάση της.

Η ανακοίνωση της απόφασης για αποβολή των Ισπανών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες προκάλεσε σοκ και έδειξε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην κόντρα, όταν μάλιστα έχει πλέον στο πλευρό της και τη ΔΟΕ, κάτι απόλυτα λογικό, αφού οι θεσμοί μόνο θεσμούς αναγνωρίζουν.

Η ΕΟΚ ενημέρωσε αρμοδίως τον υφυπουργό Αθλητισμού για τις εξελίξεις, με τον Σταύρο Κοντονή να αποδέχεται δημοσίως ότι τάσσεται με το πλευρό της FIBA, αφού αυτή είναι ο επίσημος φορέας του αθλητισμού, ενώ, όπως αναγράφεται ρητά και στο νόμο του κράτους 2725/1999, όποια ομάδα συμμετέχει σε μη αναγνωρισμένη διοργάνωση, αποβάλλεται από όλες τις οικείες διοργανώσεις.

Η πρώτη επίσημη αναδίπλωση ομάδων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο Eurocup, ήρθε από την Ιταλία. Τρέντο, Ρέτζιο Εμίλια και Σάσαρι απέσυραν τη συμμετοχή τους ενώπιον των προέδρων της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης της χώρας και τάχτηκαν... με τη νομιμότητα.

Η FIBA επανήλθε την Μεγάλη Δευτέρα, ενημερώνοντας όλες τις ομοσπονδίες ότι στη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής της, το Μεγάλο Σάββατο, στο Μόναχο, θα ανακοινώσει τις αποβολές από Προολυμπιακό, Ολυμπιακούς Αγώνες και Ευρωμπάσκετ, όσων ομοσπονδιών δεν έχουν αποβάλλει τις ομάδες τους, που θα επιμένουν σε συμμετοχή στο Eurocup.

Η ΕΟΚ διαβίβασε στην ΑΕΚ την αλληλογραφία και έθεσε τη διοίκησή της προ των ευθυνών του, κάνοντας σαφές ότι η ομοσπονδία, θεματοφύλακας του αθλήματος στη χώρα, σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρει τον αποκλεισμό των εθνικών ομάδων και κατ’ επέκταση τον διεθνή εξευτελισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης