«Ασημένιος» Λούης Τσάτουμας: Ήταν η σειρά του

«Ασημένιος» Λούης Τσάτουμας: Ήταν η σειρά του

Με πρόβλημα στον αστράγαλο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο μήκος στο Πανευρωπαϊκό ο Έλληνας πρωταθλητής - Ξεπέρασε και τον τραυματισμό και την «κατάρα των άκυρων αλμάτων» που τον κυνηγούσε σε μεγάλες διοργανώσεις

«Ασημένιος» Λούης Τσάτουμας: Ήταν η σειρά του
Το πρώτο άλμα ήταν αρκετό αυτή τη φορά για τον Έλληνα πρωταθλητή στο άλμα εις μήκος Λούη Τσάτουμα που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου της Ζυρίχης. Ο Τσάτουμας κατόρθωσε να ξεπεράσει και τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε και την «κατάρα των άκυρων αλμάτων» που τον κυνηγούσε τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, κρατώντας την δεύτερη θέση από το πρώτο του άλμα στον αγώνα. 

Όπως είπε ο ίδιος μετά τον αγώνα, το ασημένιο μετάλιο ήρθε παρά το πρόβλημα στον αστράγαλο, που του προκάλεσε ενοχήσεις και του επέτρεψε να κάνει σωστά τεχνικά μόνο το πρώτο του άλμα, που μετρήθηκε στα 8,15 μέτρα και τον έστειλε στο βάθρο. 

Κλείσιμο
«Ήθελα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στο πρώτο άλμα και να κυνηγήσω την καλύτερη δυνατή επίδοση. Κι αυτό γιατί ένιωθα ενοχλήσεις στον αστράγαλο, κάτι που είχε ως συνέπεια να ανταποκριθώ τεχνικά μόνο στο πρώτο άλμα, οπότε η κατάκτηση αυτού του μεταλλίου είναι μεγάλη επιτυχία για μένα» είπε ο πρωταθλητής του μήκους μετά τον αγώνα. 

Τα τελευταία χρόνια ο Λούης Τσάτουμας ήταν πάντα μία από τις μεγάλες ελπίδες για διάκριση της ελληνικής ομάδας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Κι ενώ ο ίδιος καθόλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν σταθερός στα άλματά του, στον κρίσιμο αγώνα «χτυπούσε» η κατάρα των άκυρων και ο Μεσσήνιος άλτης έμενε εκτός.




Πώς εξελίχθηκε ο αγώνας
Ο 32χρονος πρωταθλητής είδε να... φτάνει η σειρά του στη Ζυρίχη, στην τρίτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

Ήταν ο πρώτος από τους 12 φιναλίστ που ξεκίνησε τις προσπάθειές του με μεγάλο άλμα, κι ενώ όλοι περιορίστηκαν κάτω από τα 8μ, εκείνος μπήκε… φουριόζος στον τελικό, που εν τέλει τον ανέβασε και στο βάθρο. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του Τσάτουμα και δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Οι επόμενες προσπάθειές του μετρήθηκαν στα 7.82μ, 7.83μ, 7.86μ και 7.72μ, ενώ το τρίτο του άλμα ήταν άκυρο, το οποίο ήταν και το μοναδικό!

Ο πάντα… επικίνδυνος Γκρεγκ Ράδερφορντ ενώ είχε μέτρια εμφάνιση στον προκριματικό «χτύπησε» την κατάλληλη στιγμή και με άλμα στα 8.27μ πρώτα και στα 8.29μ στη συνέχεια «κλείδωσε» το χρυσό μετάλλιο, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε ο Γάλλος Καφετιέν Γκομί που λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στο τελευταίο άλμα του, μένοντας στα 8.14μ.








Ο Τσάτουμας αφιέρωσε τη νίκη στην κοπέλα του «που λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να βρίσκεται στη Ζυρίχη, όμως παρακολούθησε τον αγώνα από την τηλεόραση».

Όσον αφορά το πρόβλημα στο πόδι, όπως δήλωσε, «τώρα, θα πρέπει να το κοιτάξουμε με το γιατρό μου και μετά θα αποφασίσουμε αν θα αγωνιστώ στο Continental Cup και στους άλλους αγώνες».

Το ασημένιο μετάλλιο του Λούη Τσάτουμα είναι το δεύτερο για την ελληνική ομάδα στη Ζυρίχη, μετά το επίσης ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ.






Συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον Πρωθυπουργό
Για μεγάλη δικαίωση του Λούη Τσάτουμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Έλληνα πρωταθλητή για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου της Ζυρίχης.

«Μεγάλη η σημερινή σου δικαίωση και τεράστια χαρά για όλους μας. Θερμότατα συγχαρητήρια. Αντώνης Σαμαράς» ανφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ποιος είναι ο Λούης Τσάτουμας

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1982 στη Μεσσήνη. Έχει σημειώσει σπουδαίες επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες. Το 1999 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων ήρθε 4ος με άλμα στα 7,54μ. Δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στο Γκροσέτο με 7,74μ.






Οι επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες συνεχίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για αθλητές κάτω των 23 ετών το 2003, όπου μετά από μεγάλη μάχη κατέκτησε την 1η θέση με άλμα στα 8,24μ. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με 8,24μ., επικράτησε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Μπρούνο Τζάουλι στη Super League με 8,06μ. και σημείωσε ατομικό ρεκόρ στα Τσικλητήρεια με 8,34μ. δύο εκατοστά λιγότερα από το πανελλήνιο ρεκόρ.

Είναι ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος με 8,66μ.(2007, Καλαμάτα).



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης