Χρήστος Τεντόμας: Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές

Χρήστος Τεντόμας: Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές

«Ξεκινάμε από τώρα την κατάρτιση προγράμματος εξόδου της Αθήνας από την κρίση», σημειώνει 

Χρήστος Τεντόμας: Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές
Για την πρωτοβουλία «Η Αθήνα είμαστε Εμείς», και τους στόχους που έχουν τεθεί για την νέα εποχή στο δήμο, μίλησε ο επικεφαλής της και δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Τεντόμας. 

«Εμείς δουλεύουμε για την Αθήνα, γιατί η Αθήνα είμαστε εμείς», τονίζει, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές», για αυτό τον λόγο όπως εξηγεί έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση προγράμματος εξόδου της πόλης από την κρίση.

Ηγείσθε μιας  πρωτοβουλίας πολιτών που την ονομάζετε «Η Αθήνα είμαστε Εμείς». Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Κλείσιμο
Το γεγονός ότι αγαπώ την Αθήνα, με απασχολεί αυτή η πόλη καθημερινά και ονειρεύομαι να δω μια μέρα την αναγέννησή της, δεν μου επιτρέπει να μένω άπραγος βλέποντας την καθημερινή της διολίσθηση.

Η πρωτοβουλία «Η Αθήνα είμαστε εμείς» είναι στην ουσία η οργανωμένη προσπάθεια Αθηναίων πολιτών που ζουν, εργάζονται, αγαπούν την πόλη τους και αναζητούν τις προτάσεις αυτές που η εφαρμογή τους  θα μπορούσε να  λύσει ορισμένα από τα διαχρονικά προβλήματα της πόλης αναδεικνύοντας παράλληλα την δυναμική της Αθήνας.

Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι ο Αθηναίος δεν είναι αδιάφορος όπως εσφαλμένα ή ίσως εσκεμμένα παρουσιάζεται. Αντίθετα συμμετέχει ενεργά, συζητά, αναδεικνύει τα προβλήματα στη γειτονιά του, προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους , αναζητά λύσεις. Ήδη η πρωτοβουλία μας με το όνομα «Η Αθήνα Είμαστε Εμείς», έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, καθώς εκατοντάδες πολίτες έχουν στελεχώσει θεματικές επιτροπές παραγωγής προτάσεων για την πόλη. Θεματικές που εκτείνονται από την ποιότητα ζωής του πολίτη και την ασφάλεια μέχρι την τουριστική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ευελπιστούμε ότι σε λίγο καιρό η δουλειά που γίνεται θα δώσει καρπούς, και θα καταφέρουμε να θέσουμε σε διαβούλευση το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου της Αθήνας από την κρίση. Ένα πρόγραμμα με πνοή δεκαετίας, που θα χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο Ασφάλεια- Ανάπτυξη- Αλληλεγγύη. Ασφάλεια για τον κάθε πολίτη στην κάθε γειτονιά της πόλης, Ανάπτυξη για όλη την πόλη αξιοποιώντας τα ποιοτικά πλεονεκτήματα της και το ιστορικό της υπόβαθρο και αλληλεγγύη στον αδύναμο συμπολίτη μας, τις ειδικές κοινωνικές ομάδες και το περιβάλλον. 
 
Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από όλους εκείνους που υπόσχονται πολλά και όταν γίνουν Δήμαρχοι επαναπαύονται στην καρέκλα τους. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει τη διαφορά;

Είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν αποφασίζει κάποιος ότι θα ήθελε να γίνει Δήμαρχος να στείνει έναν επικοινωνιακό μηχανισμό γύρω απο το πρόσωπό του, αν είναι κατά περίπτωση νέος, ωραίος, οικογενειάρχης ή μεγάλης ηλικίας, πεπειραμένος, σοφός και ούτω καθεξής, και στη συνέχεια μέσα σε καμιά δεκαριά μέρες ο ίδιος μηχανισμός σε συνεργασία με κάποιους συμβούλους να πλασάρει ένα «πιασάρικο» πρόγραμμα, με μεγαλεπίβολες θεματικές εντυπωσιασμού.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν αφουγράστηκε την πόλη και τους κατοίκους της απο κοντά, σε καθημερινή βάση, στο κέντρο και στις γειτονιές της. Δεν νοιάστηκε ώστε να εντοπίσει όσα προβλήματα συνεχίζουν να μας δυσκολεύουν την ζωή αναζητώντας παράλληλα τις προτάσεις εκείνες που πηγάζουν απο την ανάγκη διεκδίκησης μιας καθημερινότητας στην πόλη που να διευκολύνει και να ανταμείβει. Να ανταμείβει τον συνεπή πολίτη, τον έντιμο καταστηματάρχη, τον δραστήριο εθελοντή της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και να καταδικάζει πρακτικές υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος, του αστικού χώρου, του πολιτισμού της πόλης.

Σύντομα η δουλειά που κάνουμε σε επίπεδο πρωτοβουλίας θα παρουσιαστεί και επίσημα για διαβούλευση στους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς. Και εκεί θα κληθούν όλοι να πάρουν θέση για το πώς αντιλαμβάνονται την Αθήνα και την προοπτική της για το μέλλον. Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές για να προταθούν λύσεις. Λύσεις που όσο πιο βιαστικά συντάσσονται και προτείνονται άλλο τόσο μη ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες είναι. Χρειάζεται από τώρα σχέδιο εξόδου της πόλης από την κρίση με ένα πλάνο ενεργειών που θα θέτει στο επίκεντρο τον κάτοικο και τον καταστηματάρχη και θα στοχεύει στον επισκέπτη και στους ανθρώπους του επιχειρείν. 



Ασχολείστε χρόνια με τα κοινά, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση; 

Η συμμετοχή μου στα κοινά, στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν για μένα αυτό που έπρεπε να κάνω για να μην μένω απαθής και διαμαρτυρόμενος για να μπορώ να παρεμβαίνω.

Το χρωστάω στον πατέρα μου που όλη του τη ζωή μετέφερε με το μικρό του τρίκυκλο υφάσματα στην Αθήνα. Το βάρος των υφασμάτων στην πλάτη μας, ήταν πιστέψτε με μικρότερο από εκείνο της δύσκολης μετακίνησής μας στην πόλη, που δεν είχε καμία πρόνοια για τη διευκόλυνση του επαγγελματία και του κατοίκου της, με τους ξέχειλους κάδους των σκουπιδιών να εμποδίζουν ακόμα και την πρόσβαση στο δρόμο, το δε καλοκαίρι να γίνονται ο εφιάλτης μας. Δουλεύοντας μαζί του γνώρισα από μικρός κάθε γειτονιά της, και μαζί του ονειρεύθηκα μια διαφορετική Αθήνα. Ευγνωμονώ βέβαια τη μητέρα μου για την αδιαπραγμάτευτη πίστη της στη μόρφωση ως μονόδρομο για μια καλύτερη ζωή για όλους. 

Κατά συνέπεια παραμένω απόλυτα αφοσιωμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχοντας διατελέσει σε πολλές θέσεις ευθύνης δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις ούτε οι δυσκολίες, πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων και της πόλης, στην ομαδική και συστηματική δουλειά που όταν υπάρχει στόχος και όραμα, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Θα διεκδικήσετε το Δήμο Αθηναίων;

Θα πρότεινα αντί γι αυτό να συμπεράνετε, ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και ενδιαφέρονται για την πόλη τους, δεν επαναπαύονται σε υποσχέσεις σωτηρίας από τους εκάστοτε εκλεκτούς που συνήθως τον μόνο που σώζουν είναι ο εαυτός τους αλλά αφιερώνουν τον χρόνο τους και δουλεύουν με μεράκι για να βοηθήσουν στην αναγέννησή της, διεκδικώντας την καθημερινότητα  που τους αξίξει.

Για πρώτη φορά εμείς δουλεύουμε για την Αθήνα, γιατί η Αθήνα είμαστε εμείς.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης