Εύα Καϊλή προς Επιτροπή: Βάλτε τέλος στην αδιαφάνεια του ΕSM

Εύα Καϊλή προς Επιτροπή: Βάλτε τέλος στην αδιαφάνεια του ΕSM

Να μπει τέλος στα μνημόνια λιτότητας που αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, ζητά η ευρωβουλευτής της Ελιάς

Εύα Καϊλή προς Επιτροπή: Βάλτε τέλος στην αδιαφάνεια του ΕSM
«Επιτέλους η Ευρώπη οφείλει να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, φορέα γενναίων μεταρρυθμίσεων, που θα λογοδοτεί, θα έχει κανόνες και διαφάνεια» επισημαίνει  με ερώτησή της προς τον επίτροπο Μοσκοβισί.
 
Γιατί, αν και ο ESM είναι βασικό μέρος της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης, δεν θεωρείται νομικά σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και άρα δεν υπόκειται στους κανόνες  διαφάνειας και λογοδοσίας που απαιτούνται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Κλείσιμο

Αποτέλεσμα είναι ο ESM, έτσι όπως επιτρέπεται να λειτουργεί, να θέτει σε κίνδυνο τη Συνταγματική ισορροπία της Ένωσης και να επηρεάζει τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών.

«Οι πιο επώδυνες πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας πάρθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Καθώς η πλήρης αναβάθμιση του ESM σε σώμα της ΕΕ που θα διέπεται από τους κανόνες της και θα είναι οργανικό της μέρος αποτελεί βασικό αίτημα στη διαδικασία της Οικονομικής Ενσωμάτωσης των Κρατών-Μελών, είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η άποψη της Επιτροπής για το κατά πόσο θέλει να πάρει ξεκάθαρη θέση και να απομακρύνει τις σκιές που περιβάλουν τον ESM, να ξεκαθαρίσει την θεσμική του υπόσταση και να αρχίσει μία διαδικασία μετατροπής του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», υπογραμμίζει η Εύα Καϊλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης