Το «γαλλικό κλειδί» του Κυριάκου

Το «γαλλικό κλειδί» του Κυριάκου

Το παρασκήνιο από το τετ α τετ του προέδρου της Ν.Δ. με τον θριαμβευτή του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.Παρά τη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία τους, έχουν πολλά κοινά σημεία

Το «γαλλικό κλειδί» του Κυριάκου
Η απόφαση του νεοεκλεγμένου, τότε, προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεκινήσει πέρυσι τον Μάιο από το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας τη σειρά των επίσημων επαφών του στο Παρίσι είχε ρίσκο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον μεταρρυθμιστή υπουργό της κυβέρνησης Ολάντ που ετοιμαζόταν να μπει στην κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας του, προκάλεσε ενόχληση στην ηγεσία της γαλλικής Κεντροδεξιάς, που τότε ακόμη ετοιμαζόταν να πάρει τη ρεβάνς από τους Σοσιαλιστές με τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. 

Κλείσιμο
Το ραντεβού Μακρόν - Μητσοτάκη κλείστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία έγκυρα δημοσιεύματα κατέτασσαν τον Γάλλο υπουργό και τον Ελληνα αρχηγό μεταξύ των τριών πολιτικών -ο τρίτος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι- που «θα έχουν ουσιαστική επιρροή στην Ευρώπη». Μετά το πρόγευμα εργασίας στο υπουργείο Οικονομίας, οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν για «κοινό σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή». Η συγκεκριμένη διαρροή, ωστόσο, δεν άρεσε στην ηγεσία της γαλλικής Κεντροδεξιάς, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες που ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην έδρα των «Ρεπουμπλικανών» να συναντήσει μια μάλλον ψυχρή υποδοχή από τον κ. Σαρκοζί, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν φωτογραφίες ούτε από το ένα ούτε από το άλλο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη.

Λίγους μήνες μετά, οπότε στην εσωκομματική αναμέτρηση της γαλλικής Κεντροδεξιάς επικράτησε ο Φρανσουά Φιγιόν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαιρέτισε την υποψηφιότητά του, με την επισήμανση μάλιστα ότι έχουν γενέθλια την ίδια ημέρα, γεγονός για το οποίο, όπως φάνηκε, του τη «φύλαγαν» από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και στελέχη της έσπευσαν να τον εγκαλέσουν επειδή το βράδυ της περασμένης Κυριακής επικρότησε τη νίκη του Μακρόν.

Το τρολάρισμα του Μαξίμου και το ανάχωμα στους εθνικιστές 


Ο αρχηγός της Ν.Δ., πάντως, δεν πτοήθηκε από το τρολάρισμα των κυβερνητικών και εκτίμησε ότι με την επικράτηση Μακρόν «αρχίζει να υψώνεται ξανά στην Ευρώπη ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του αταβιστικού εθνικισμού». Επισημαίνοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων ολλανδικών, αυστριακών και ισπανικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το 2017 επανέρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις της κοινής λογικής και της πολιτικής μετριοπάθειας».

«Παρά τη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία μας, η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά στοιχεία: λιγότερους φόρους, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σημείωσε αναφερόμενος στο φαβορί των γαλλικών εκλογών, οι οποίες ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή. «Η δική μου πρόταση στον ελληνικό λαό για τον νέο ελληνικό πατριωτισμό μέσα στην Ευρώπη έχει κοινές αναφορές με τη ρητορική του Μακρόν», συμπλήρωσε.

Στην Πειραιώς δεν πέρασε απαρατήρητο ότι «ασθμαίνων», όπως λένε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ανοίξει δίαυλο με τον κ. Μακρόν, αφού νωρίτερα το κόμμα του είχε στηρίξει ανοιχτά τον κ. Μελανσόν.

Με αφορμή τόσο τις γαλλικές εκλογές όσο και την επικείμενη ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων από την κυβερνητική πλειοψηφία, στο «γαλάζιο» επιτελείο ανεβάζουν στα ύψη την αντιπολιτευτική πίεση, προτάσσοντας το ζήτημα της αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού και κάνοντας σύγκριση με τη συνέπεια που, όπως υποστηρίζουν, χαρακτηρίζει τη στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ούτε γλείφει, ούτε κοροϊδεύει»


Στο στόχαστρο θέτουν τα όσα περί τέλους της λιτότητας ισχυρίζεται ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και επανέλαβε ο κ. Τσίπρας στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1), ενώ, όπως παρατηρούν, «ο ίδιος, με υποχρέωση πλεονάσματος 0,5% επέβαλε 5 δισ. πρόσθετης λιτότητας στους πολίτες, πλήττοντας την ανάπτυξη, οδηγώντας επιχειρήσεις σε κλείσιμο και επιδεινώνοντας τη ζωή των πολιτών». Στην Πειραιώς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον «αμίμητο», όπως τον χαρακτηρίζουν, ισχυρισμό ότι «οι εταίροι τού ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα απ’ όσα πήρε», δηλαδή μέτρα συνολικού ύψους 151,2 δισ. ευρώ, που συνιστά, όπως λένε, «γραφικότητα πέρα από κάθε φαντασία». «Οι πολίτες γνωρίζουν και απεχθάνονται πλέον τον καιροσκοπισμό του κ. Τσίπρα», υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και επισημαίνουν: «Εξαπάτησε τους πολίτες με ψέματα για τα οποία ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη. Και συνεχίζει να τους κοροϊδεύει. Αντιμετωπίζει αλαζονικά και καιροσκοπικά τα υπόλοιπα κόμματα. Τη μία τα βρίζει και την άλλη τα καλεί να στηρίξουν τις μεθοδεύσεις τους». Εξάλλου, επικρίνουν τον πρωθυπουργό επειδή «λειτουργεί ανερμάτιστα και καιροσκοπικά έναντι των θεσμών. Τη μία επιτίθεται στην Εκκλησία και την άλλη καρατομεί υπουργούς για χάρη της. Τη μία παριστάνει τον άθεο, την άλλη εκκλησιάζεται». 
Στον αντίποδα, υποστηρίζουν «γαλάζιοι» επιτελείς, «ο Κυριάκος είναι το ακριβώς αντίθετο είδος πολιτικού. Δεν θα σε γλείψει, αλλά ούτε θα σε κοροϊδέψει. Και οι πολίτες που έχουν καεί από τα ψέματα αυτό το είδος πολιτικού θέλουν πλέον».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης