Μητσοτάκης: Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους

Μητσοτάκης: Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους

Στην «εποχή της ακατάσχετης σαχλαμάρας και μπουρδολογίας», χρειαζόμαστε σοβαρές μελέτες, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ -  Χαρακτήρισε την Ελλάδα «νεοκομμουνιστική χώρα» και σε διακομματικό ακροατήριο - Παρόντες Διαμαντοπούλου, Μπουτάρης, κ.ά.

Μητσοτάκης: Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους
«Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης
, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις» με θέμα την ανάπτυξη.
Με παρόντες πολλά στελέχη της
Κλείσιμο
ΝΔ, αλλά
έχοντας δίπλα του στο πάνελ την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις τρεις κορυφές του τριγώνου που αποτελούν τον οδικό άξονα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.


«Στην πάνω κορυφή του τριγώνου, είναι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις εποχές που ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά τα οποία παρήγαγε η χώρα», είπε. Επεσήμανε ωστόσο ότι «μια πολύ σφικτή δημοσιονομική πολιτική, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια, μπορεί να είναι τόσο περιοριστική, που να ακυρώσει το όφελος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». 






«Η δεύτερη κορυφή», σύμφωνα μες τον πρόεδρο της ΝΔ «έχει να κάνει με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος». Όπως είπε, «δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να παρέχει πόρους. Και χρηματοδότηση στις εταιρείες που θέλουν να ρισκάρουν και να επενδύσουν». Συμπλήρωσε επίσης ότι «εάν δεν υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων και μια άλλη προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζουμε τους ισολογισμούς των τραπεζών, η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη». 

«Η τρίτη κορυφή του τριγώνου, που είναι ίσως το πιο ουσιαστικό κομμάτι, είναι οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μεταρρύθμιση το να κόβεις οριζόντια συντάξεις και να επιβάλεις οριζόντια φόρους». 

Οι αγρότες συνεννοούνται μόνον για τα μπλόκα

Ο ίδιος κατηγοριοποίησε τις μεταρρυθμίσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες». Η πρώτη, είπε, είναι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. «Ο τρόπος που αποκτούμε ένα Κράτος λειτουργικό. Το πως αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, αξιολογούμε τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιοποιήσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση». Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επενδύσεις, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αναφέρεται στις αγορές προϊόντων» και «στον τρόπο που απελευθερώνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα». Και η τρίτη κατηγορία είναι οι καινοτόμες ιδέες. «Βλέπουμε ότι πέτυχαν εταιρείες που δεν θα φανταζόμασταν ότι θα τις είχαμε στην Ελλάδα. Προέκυψαν όμως. Κάποιοι επιχειρηματίες με φαντασία και θάρρος τόλμησαν να επενδύσουν. Και παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία εξάγουν. Αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο». 

«Θέλουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «προϊόντα τα οποία θα εξάγουμε. Προϊόντα που θα επενδύουν στην ποιότητα και όχι στο χαμηλό κόστος». Εκεί, δεν πρόκειται να είμαστε ανταγωνιστικοί, συμπλήρωσε: «Παρότι το κόστος εργασίας έχει μειωθεί και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είμαστε ανταγωνιστικοί. Χρειαζόμαστε σύμπραξη. Χρειαζόμαστε συνενώσεις. Ειδικά, στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί οι αγρότες να συνεννοούνται μόνο όταν είναι να κατέβουν στα μπλόκα. Πρέπει να συνεννοούνται και για τη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών. Και για τη δημιουργία ικανού μεγέθους και την επένδυση στην καινοτομία».





Όπως είπε, «υπάρχουν νησίδες ποιότητας που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι». Και αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει λίγο νωρίτερα σε μια μονάδα βιοαερίου, την οποία έφτιαξαν τέσσερις καινοτόμοι κτηνοτρόφοι. «Όταν ρώτησα, πόσες αντίστοιχες μονάδες έχουμε στην Ελλάδα, μου απάντησαν 15. Και όταν ρώτησα πόσες μονάδες βιοαερίου αυτού του μεγέθους έχει η Γερμανία, μου απάντησαν 5.000. Μια τέτοια μονάδα, όμως, δίνει πρόσθετο εισόδημα και συγκριτικό πλεονέκτημα στο κόστος. Εξισορροπεί τις διακυμάνσεις στις τιμές του γάλακτος» ανέφερε. 

«Νεοκομμουνιστική χώρα»

«Παραμένουμε – τώρα ευτυχώς αρχίζει κι αλλάζει αυτό, αλλά διαπνέεται και από την τωρινή Κυβέρνηση – μια αριστερόστροφη, νεοκομμουνιστική χώρα, ως προς την αντίληψη του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζει το Κράτος», συνέχισε. Πρέπει, τόνισε «να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Βεβαίως, πρέπει να το συνδέσουμε περισσότερο με την παραγωγική διαδικασία». 

«Γιατί να στέλνουμε μηχανικούς στο εξωτερικό και να μην δημιουργήσουμε εδώ κέντρα έρευνας», αναρωτήθηκε. Και επεσήμανε ότι «σε ένα παγκόσμιο κόσμο, το να μπορείς να δουλεύεις σε έναν όμορφο τόπο είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία μιλάμε, χωρίς χρονοτριβές». 

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα», είπε επισημαίνοντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως έκπτωση στο μεταρρυθμιστικό της πρόσωπο». Όπως είπε, «το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της αδράνειας». Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι είναι προσωπική μου υποχρέωση, στον επόμενο πολιτικό γύρο – που δεν πιστεύω ότι θα αργήσει – να περάσουμε στην πράξη. Αυτά τα οποία συζητάμε, να τα κάνουμε».   





Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε το επιτελείο της “διαΝΕΟσις” για τις ποιοτικές μελέτες και εργασίεςπου αφορούν την εφαρμοσμένη πολιτική. «Αυτό έχει αξία την εποχή της ακατάσχετης σαχλαμάρας και μπουρδολογίας», είπε για να συμπληρώσει. «Λυπάμαι, που είμαι απόλυτος. Σε μια εποχή, που ο δημόσιος διάλογος κινείται μεταξύ θεωριών συνομωσίας και ανακύκλωσης διαφόρων απίστευτων φαντασιώσεων, το να μπορούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην ουσία της, είναι μια ανάσα αισιοδοξίας. Το υλικό είναι πολύ χρήσιμο για εμάς. Τα κόμματα δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να παράγουμε πολιτικές προτάσεις αυτού του επιπέδου». 

«Το χαρτί της συναίνεσης»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, «γιατί ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018 και η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο, για να προετοιμάσει αυτή την έξοδο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι «έκαψε το χαρτί της συναίνεσης» και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η παραμονή στην εξουσία, λέγοντας ότι το κόστος αυτής της παραμονής είναι μεγαλύτερο από το κόστος της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης