ΟΗΕ: Παρατάθηκε έως τις 31 Ιουλίου η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

ΟΗΕ: Παρατάθηκε έως τις 31 Ιουλίου η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

Το ψήφισμα ανταποκρίνεται στις παρούσες ανάγκες και συνθήκες και αποτυπώνει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα

ΟΗΕ: Παρατάθηκε έως τις 31 Ιουλίου η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο
Την παραμονή των ειρηνευτικών δυνάμεων στην Κύπρο
έως τις 31 Ιουλίου, αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Κλείσιμο
, μετά το «πάγωμα» που έχει εμφανιστεί στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Την πρόταση για παράταση της παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων κατέθεσε η Βρετανία και έγινε αποδεκτή από τα υπόλοιπα μέλη, καθώς εγκρίθηκε ομόφωνα. Το ψήφισμα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανταποκρίνεται στις παρούσες ανάγκες και συνθήκες και αποτυπώνει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα. 

Η παρούσα συνθήκη προτάσσει την παρουσία των «κυανόκρανων» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, οπότε και θα έληγε η θητεία τους στο σμαραγδένιο νησί. Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε το αίτημά του λέγοντας πως με τις υπάρχουσες συνθήκες, η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στο νησί μπορεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά ενόψει των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν, με απώτερο στόχο μία συμβιβαστική λύση.

Μία από τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις μέχρι τις 31 Ιουλίου, είναι η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στην «πράσινη ζώνη».

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε πως οι συνομιλίες έχουν διανοίξει μία πόρτα για μία ενδεχόμενη λύση, αλλά τα βασικά προβλήματα και οι διαφορές παραμένουν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης