Μητσοτάκης προς Ευρωπαίους: Έτσι θα τα καταφέρει η Ελλάδα

«Με ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα» - Ο πρόεδρος της ΝΔ στηλίτευσε τις «μονομερείς ενέργειες» της κυβέρνησης - Σε ολιγόλεπτο τετ α τετ με την καγκελάριο Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν στις 13 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο

Μητσοτάκης προς Ευρωπαίους: Έτσι θα τα καταφέρει η Ελλάδα
«Oι μονομερείς ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
, Κυριάκος Μητσοτάκης,
Κλείσιμο
στις επαφές που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο
Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε το ραντεβού που έχουν οι δυο τους στις 13 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσεις με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και Βάλντις Ντομπρόφσκις καθώς τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο του κόμματός του για έξοδο από την κρίση.

Ο Κυριάκος Μητοστάκης με τον Πιερ Μοσκοβισί 



Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση «δεν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη». Ενώ τόνισε πως το κόμμα του «πιστεύει ότι, εισάγοντας ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα μπορεί να καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα».
«Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν μπαίνει σε παιχνίδια μικροκομματικής τακτικής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στηλιτεύοντας τις μονομερείς ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης από τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αποστασιοποιηθεί με την τροποποίηση του αρχικό «ναι» υπέρ των κυβερνητικών μποναμάδων που έγινε, εν τέλει, «παρών».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, άλλωστε, αντιδρώντας έντονα το πρωί της Πέμπτης καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο υποστήριξε ότι «αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος». Κι αυτό καθώς «για άλλη μια φορά, παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια», αφού «με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο». Ενώ υποστήριξε ακόμη ότι «αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό».

«Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους», συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης. «Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας», είπε. Και υπαινισσόμενος ότι οι κινήσεις αυτές έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, κατέληξε: «Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας».  

Το μεταναστευτικό και η ανεργία

Κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας ανέπτυξε τις θέσεις του και για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, που ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στη συνεδρίαση του ΕΛΚ. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο δυσανάλογο βάρος που πέφτει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ασύλου με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «το πρόβλημα της μετανάστευσης έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί συνολικά». Ενώ τόνισε ότι «η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημείωσε ακόμη ότι «την ίδια στιγμή, τα κράτη - μέλη είναι αντιμέτωπα με ακόμη μια πιεστική πρόκληση: την ανάγκη να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων». Και τόνισε: «Οφείλουμε να προσφέρουμε στους νέους τα εργαλεία και τις δυνατότητες να σχεδιάζουν και να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Εάν αποτύχουμε σε αυτό, θα έχουμε αποτύχει σε όλα». 

Mε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης