Επιτάχυνση των συζητήσεων για το χρέος με ανοιχτά χαρτιά θέλει ο Τσίπρας

Επιτάχυνση των συζητήσεων για το χρέος με ανοιχτά χαρτιά θέλει ο Τσίπρας

Συνάντηση την Πέμπτη του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Επιτάχυνση των συζητήσεων για το χρέος με ανοιχτά χαρτιά θέλει ο Τσίπρας
Η αγωνία του πρωθυπουργού για την έκβαση της μάχης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν εμφανής και στις δύο ομιλίες που έκανε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται όλο και πιο πολύ μία παρελκυστική τακτική καθυστερήσεων και αναβολών από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι διχασμένοι: από τη μία πλευρά υπάρχει ένα «συμμαχικό» μέτωπο που στηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας – από τον Μοσκοβισί, τη συμμαχία του «νότου», πιθανόν τον Ντάγκι και την Ουάσιγκτον – και από την άλλη το Βερολίνο, που όμως είναι ικανό από μόνο του να σαμποτάρει την όλη διαδικασία.  

Γι’ αυτό και η προτεραιότητα της Αθήνας είναι να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερο το τοπίο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μία θολή και αργόσυρτη διαδικασία, στην οποία η κυβέρνηση θα παρασύρεται, παραχωρώντας πράγματα στη β’ διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα.

Ήδη οι κινήσεις του κ. Τσίπρα είναι ακριβώς προς την κατεύθυνση να ανοίξουν όλοι οι «παίκτες» τα χαρτιά τους. Για την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με  την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες στο ευρωπαϊκό σκηνικό, προκειμένου να διερευνήσει διαθέσεις και περιθώρια κινήσεων.

Από την άλλη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την θετική πρόθεση της αμερικανικής πλευράς στο θέμα του χρέους. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ελπίδα τους ότι η Ουάσιγκτον θα κινηθεί αποφασιστικά στο μέτωπο αυτό και μάλλον με αρκετή αποτελεσματικότητα, ώστε να πιέσει τη Γερμανία να υποχωρήσει από τη σημερινή άκαμπτη θέση της.
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε τη Δευτέρα σύσκεψη με βασικούς του συνεργάτες, ενώ οι συζητήσεις στο κυβερνητικό πεδίο θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, καθώς ουσιαστικά από την Πέμπτη – με τη συνάντηση των Βρυξελλών - ξεκινά η ελληνική εκστρατεία για το χρέος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει ολοκληρωμένη στρατηγική και χαραγμένα επόμενα βήματα. Πιθανόν ακόμη και οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό να έχουν στίγμα από τις διαθέσεις του σχετικά με τη συνολική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη κυκλοφορούν σενάρια ότι η κατάληξη της υπόθεσης με το χρέος συνδέεται ακόμη και με ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη: εάν δεν υπάρξει συμφωνία δηλαδή, τότε η κυβέρνηση θα δει μέχρι και αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε ήδη υπάρχει η απόφαση του Μαξίμου να καταθέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τον Απρίλιο και όχι μέχρι το τέλος του 2016, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, προφανώς εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης των εταίρων και δανειστών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης