Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Πρόοδος αλλά και αποστάσεις για λύση του Κυπριακού

Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Πρόοδος αλλά και αποστάσεις για λύση του Κυπριακού

Για πρώτη φορά άρχισαν να συζητούνται με τη μορφή “brain storming” τα θέματα του εδαφικού και της ασφάλειας

Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Πρόοδος αλλά και αποστάσεις για λύση του Κυπριακού
Τις παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού ανέλυσε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Αναφέρθηκε στη πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά και στις διαφορές που υπάρχουν.
 
Στην ανασκόπηση στην οποία προέβη, είπε ότι υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη και από τις δύο πλευρές για το πλαίσιο της συμφωνίας η οποία επιδιώκεται, ενώ τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως για πρώτη φορά άρχισαν να συζητούνται με τη μορφή “brain storming” τα θέματα του εδαφικού και της ασφάλειας.

Κλείσιμο
Στόχος, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να παρουσιαστεί ενώπιον των πολιτών μια καθαρή και καλά προετοιμασμένη λύση για να αποφευχθούν όπως είπε λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αποτυχία και να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής.

Σημείωσε πως το Κυπριακό δυστυχώς είναι το δεύτερο πλέον μακροχρόνια ανεπίλυτο διεθνές θέμα στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αιτίες του προβλήματος, αλλά και στη διάθεση συμβιβασμού της Ελληνοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας πως «μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και την εισβολή της Τουρκίας, η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή περισσότερου από ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο δια βίας εκτοπισμός περίπου του 40 τοις εκατόν του πληθυσμού, η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε πνεύμα συμβιβασμού, αποδέχθηκε τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό».

Φέτος, είπε μετά από μια σειρά συχνών συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών, έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως:

·Επιβεβαίωση ότι η Ενωμένη Κύπρος θα έχει μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία και μία και μόνη ιθαγένεια.

·Εξασφάλιση, για όλους τους Κυπρίους, της ελεύθερης διακίνησης, του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης, άσκησης επαγγέλματος και ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης ή άσκησης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Κύπρο.

·Πλήρης σεβασμός του δικαιώματος του ατόμου στην ιδιοκτησία.

·Διασφάλιση ότι ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, την παραδοσιακή δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εγκαθιδρύθηκε το 1960.

·Διασφάλιση ότι η εν λόγω δημογραφική σύνθεση δεν θα μεταβληθεί από έξωθεν επιρροές.

·Εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου χωρίς αποκλίσεις και μόνιμες παρεκκλίσεις.

·Προστασία του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα της λύσης μέσω συγκεκριμένων ρητρών.

·Όπως συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες: Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη ομοσπονδία της Κύπρου θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς.

·Καθιέρωση του τρόπου με τον οποίο θα ασκείται η πολιτική ισότητα, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

 «Επιπλέον», σημείωσε «συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στις περισσότερες πτυχές των Κεφαλαίων της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια στιγμή, εκείνο το οποίο είναι ενθαρρυντικό είναι ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά συζητήσεις, υπό τη μορφή ανταλλαγής ιδεών (brainstorming ), σε σχέση με τα Κεφάλαια των Εδαφικών Αναπροσαρμογών και της Ασφάλειας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές διαφορές όπως
Μη παραβλέποντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αισθάνομαι, ωστόσο, την υποχρέωση να τονίσω ότι:

• Σε μία σειρά από ζητήματα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας.
• Στα θεμελιώδη κεφάλαια του Περιουσιακού, του Εδαφικού, και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, τα οποία θα γείρουν την πλάστιγγα καταδεικνύοντας κατά πόσον μία λύση είναι εφικτή.  
 
«Στόχος μου είναι» είπε ο κ. Αναστασιάδης «να αποφύγουμε τις αποτυχίες του παρελθόντος και να παρουσιάσουμε στον λαό μια ξεκάθαρη και καλά προετοιμασμένη συμφωνία, η οποία δεν θα παρουσιάζει ασάφειες και παραλείψεις, και η οποία θα διασφαλίζει ότι η λύση θα είναι πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη.  

Υπό αυτήν την άποψη, τα πιο κάτω πρέπει, μεταξύ άλλων, να διασαφηνιστούν:
• Η οικονομική διάσταση της λύσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με το θέμα των Περιουσιών και της θεσμικής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.
•  Η διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας.
• Η  πρώτη μέρα της λύσης και τί αυτό συνεπάγεται.
• Η εισαγωγή του Ευρώ ως του νόμιμου νομίσματος κατά την πρώτη ημέρα της λύσης.
• Η ταχεία εφαρμογή των διαφόρων πτυχών της συμφωνίας».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης