Πολιτικό-δικαστική αντιπαράθεση για τις δύο δίκες της Ζίμενς

Πολιτικό-δικαστική αντιπαράθεση για τις δύο δίκες της Ζίμενς

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την επιτάχυνση της εκδίκασης ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για καθυστερήσεις

Πολιτικό-δικαστική αντιπαράθεση για τις δύο δίκες της Ζίμενς
Διαστάσεις ευρύτερης πολιτικό-δικαστικής αντιπαράθεσης αποκτά η εμπλοκή στις δύο δίκες της Ζίμενς, με την κυβέρνηση να διαρρέει ότι επιθυμεί διακαώς την επιτάχυνση της εκδίκασης, ενώ η αντιπολίτευση της καταλογίζει ευθύνες τόσο για τις καθυστερήσεις, όσο και για την σύγκρουση με την εισαγγελία Εφετών και με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που από την πλευρά τους πέρασαν στην αντεπίθεση. 

Μετά τις αρχικές διαρροές για κύκλωμα στην δικαιοσύνη με πολιτικές διασυνδέσεις που βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή στις δύο υποθέσεις και τις ευθείες κατηγορίες προς τη ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη, η ΝΔ κατέβασε τους τόνους και πέρασε στην πράξη, ώστε να διαλύσει τις εντυπώσεις ότι ευθύνεται για τον κίνδυνο παραγραφής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό υπέβαλε δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες όπως δήλωσε «κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, και της κοινωνίας έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα».

Κλείσιμο
Παράλληλα μιλώντας στην Βουλή είπε πως ο Πρωθυπουργός δεν του έδωσε εντολή, αλλά τον «ενέπνευσε» να ενεργήσει στην υπόθεση της συγκάλυψης του σκανδάλου της Ζίμενς. Σημείωσε ωστόσο ότι «...Τα περί κυκλωμάτων δεν τα έχετε ακούσει από εμένα και δεν πρόκειται να τα ακούσετε από τον υπουργό Δικαιοσύνης... Οι ευθύνες ερευνώνται. Μέχρι να καταλήξουμε σε καταδίκες υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Το πρόβλημα στη Δικαιοσύνη είναι πανθομολογούμενο. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε εντολή, έδειξε το ενδιαφέρον του για το πρόβλημα. Δεν μου έδωσε εντολή, αλλά με ενέπνευσε για να προσπαθήσω να κάνω ότι μπορώ». 

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των ευθυνών η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη άρχισε την πειθαρχική έρευνα η οποία διατάχθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η έρευνα αφορά στη διαπίστωση ή μη, πειθαρχικών παραβάσεων που τυχόν τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία, μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο. Η πειθαρχική έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπειγόντoς. 

Οι αρχικές διαρροές όμως κυβερνητικών πηγών για ευθύνες του Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσαν την αντίδραση του εισαγγελέα Εφετών. 

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η ευθύνη βαρύνει την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και ότι για την αργοπορία είχε ενημερωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ μιλά για «σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοουμένα, που δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

Υπέρ του εισαγγελέα Εφετών και εναντίον της κυβέρνησης παρενέβη με ανακοίνωσή της και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία αναφέρει:«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία...». 

Οπως είναι φυσικό συντηρείται και η πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε την υπόθεση και την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ως ένα ακόμη πλήγμα από την πλευρά της κυβέρνησης στους θεσμούς. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδρος χαρακτήρισε πρωτοφανές η κυβέρνηση να στρέφεται εναντίον του εισαγγελέα. Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης κάνει λόγο για συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης κατά της ελληνικής δικαιοσύνης και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας δήθεν κόπτεται για την απόδοση ευθυνών στην υπόθεση της Siemens, αλλά η Κυβέρνησή του μια μετάφραση δεν κατάφερε να κάνει. Τέτοια επάρκεια ... Και τέτοιο θράσος».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης