Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών

Πονοκέφαλος από τις δηλώσεις Φίλη και Κυρίτση - Η κακοφωνία και ο προβληματισμός για τη δυνατότητα υλοποίησης της συμφωνίας

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών
Εικόνα ασυντόνιστης ορχήστρας με το μαέστρο της ζαλισμένο να μην μπορεί να την διευθύνει, δίνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες με την κακοφωνία που προκαλούν οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών και βουλευτών.

Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις βουλευτών που δεν μπορούν αντισταθούν στην γοητεία των ΜΜΕ -πχ η κα Καρακώστα που μιλά για φοροφυγάδες δικαιούχους του ΕΚΑΣ, ή η Άννα Βαγενά που είπε ότι μπροστά στα 400 χρόνια τουρκοκρατίας που αντέξαμε, τι είναι τα 99 χρόνια του Υπερταμείου. Πίσω από δηλώσεις όπως των κκ. Σπίρτζη, Πιτσιόρλα, Καμμένου, Φίλη, Κυρίτση και άλλων κρύβεται η έλλειψη στρατηγικής για την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης και οι εσωτερικές αντιφάσεις στον κυβερνητικό σχηματισμό, που ακολούθως εντείνουν την έλλειψη ομοιογένειας της κυβέρνησης και την αδυναμία του πρωθυπουργού να δώσει κεντρική κατεύθυνση.

Κλείσιμο
Ακόμη περισσότερο όμως κρύβεται η έλλειψη στρατηγικής για την επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο μεν πρωθυπουργός δηλώνει συνεχώς ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης, ωστόσο είναι εμφανές ότι το νέο αφήγημα δεν το πιστεύουν αρκετοί από τους βουλευτές και υπουργούς του.

Το ερώτημα για το κυβερνών κόμμα ξεκινά από την παραδοχή ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα προκαλέσει μεγιστοποίηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες να καταστήσει εμφανή την δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα και να ανοίξει τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις. Σε αυτό βασίζονται και  οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης που βλέπει εκλογές. Το αντίθετο επιχείρημα είναι ότι η  ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης και η πορεία του τουρισμού, θα άρουν την ανασφάλεια και θα δημιουργήσουν καλό κλίμα στην οικονομία που εν μέρει τουλάχιστον θα αντισταθμίσουν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Το ερώτημα είναι εάν το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει με συνέπεια την γραμμή της υλοποίησης της συμφωνίας, αναλαμβάνοντας το κόστος και αναμένοντας τις θετικές εξελίξεις. Προς το παρόν δείχνει ότι δεν έχει στρατηγική για την επόμενη ημέρα και γι αυτό βιάστηκε να κάνει πολιτικό αντιπερισπασμό με την αλλαγή εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος που όμως προκάλεσαν νέες εσωτερικές περιπλοκές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ακόμη και ο επικείμενος ανασχηματισμός είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσει, αφού απλώς θα καλύψει τις εσωτερικές αντιφάσεις και το κενό σρατηγικής.


Κακοφωνία
Η πιο χαρακτηριστική έκφραση της έλλειψης ομοιογένειας και κατεύθυνσης της κυβέρνησης, είναι η πρόσφατη αντιπαράσθεση μεταξύ του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο υπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την συμφωνία για το ελληνικό όπως και για τον ΟΛΠ ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι λειτουργεί πολλές φορές έξω από τις κυβερνητικές εντολές. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, αφού υπερασπίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ και ότι υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε όσον αφορά τον υπουργό ότι "εκτός από διαφορετικές απόψεις, έχουμε τελείως διαφορετική διαδρομή και διαφορετική κλίμακα αξιών".

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι ορισμένες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές -αλλά ο υπουργός Αμύνης τείνει πλέον να αντιμετωπίζεται ως έχων το πολιτικό ακαταλόγιστο.

Το θέμα το αξιοποίησε η αντιπολίτευση. Η ΝΔ έθεσε το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υλοποιήσει την συμφωνία που υπέγραψε ή δεν την πιστεύει και στην πράξη την υπονομεύει. Το δεν Ποτάμι τοποθετήθηκε με ειρωνία λέγοντας “πόσα χτυπήματα να αντέξει ένας υπουργός. Χρήστο Κουράγιο”, θεωρώντας προφανώς ότι η συνολική τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη που συνοψίζεται στο υπογράφουμε με πόνο ψυχής το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.


Η «κλάψα» των βουλευτών
Δεν πρόκειται για την συνήθη “κλάψα” των βουλευτών που μέσα από δηλώσεις διαμαρτυρίας προσπαθούν να διασώσουν κάτι από την αριστερή τους ψυχή και μαζί και την πελατεία τους αλλά για μείζωνος σημασίας αντιπαράθεση που αφορά την επόμενη ημέρα της  ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στέλνουν δε τέτοιες αντιπαραθέσεις αρνητικά μηνύματα στους εταίρους και ενισχύουν την δυσπιστία τους απέναντι στην κυβέρνηση. Κυρίως όμως δημιουργούν αμφιβολία για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει με συνέπεια στην πολιτική που συμφώνησε ή θα αρχίσει ξανά την παρελκυστική τακτική μπροστά στο μεγάλο πολιτικό κόστος.

Η κυβέρνηση όμως έχει πρόβλημα γραμμής ακόμη και στα πολιτικά ζητήματα -πέραν του οικονομικού πεδίου - που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν έλλειψη συνεννόησης.


Ο «παράγοντας» Φίλης
Η αποστροφή του Νίκου Φίλη για “το κίνημα παραιτηθείτε κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής”, μπορεί να δείχνει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον κίνδυνο να πάρει μορφή και περιεχόμενο η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια, ωστόσο προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου και ακολούθησε το απροσχημάτιστο άδειασμα του υπουργού. Η αποδοκιμασία από την κυβερνητική εκπρόσωπο ήταν απερίφραστη. Οι πληροφορίες λένε ότι η αρχική τοποθέτηση του κ. Φίλη προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα ενώ το άδειασμα προκάλεσε την γκρίνια του υπουργού.

Πέρα όμως από την έλλειψη συντονισμού αναδεικνύει και την αμηχανία της κυβέρνησης στο πως θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες τις εκφράσεις δυσαρέσκειας των πολιτών. Η δήλωση του κ. Φίλη όπως επισήμαναν όλα τα κόμματα κινείται στα όρια της δημοκρατικής ανοχής εάν δεν τα έχει ξεπεράσει.

Αλλά ακόμη και το μείζον θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν περνά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δίχως αντιδράσεις όπως δείχνει το άρθρο του βουλευή Γιώργου Κυρίτση στην σελίδα των «53», commonality.gr. «Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσο μεγάλα που καμία θεσμική τομή, ιδίως στη σφαίρα της «υψηλής πολιτικής», δεν μπορεί να τα επηρεάσει ή έστω να τα διασκεδάσει. Πρωτοβουλίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Μια χαρούλα είναι το Σύνταγμα, τηρουμένων των αναλογιών και συσχετισμό για προοδευτική αναθεώρηση δεν έχουμε, κινδυνεύουμε να πάμε προς τα πίσω και μάλιστα σε καταστάσεις προ του 1986 ή να κληθούμε να συνταγματοποιήσουμε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης