Κύπρος: Πρόθεση ανασύστασης του Εθνικού Συμβουλίου από τον Αναστασιαδη

Κύπρος: Πρόθεση ανασύστασης του Εθνικού Συμβουλίου από τον Αναστασιαδη

Σε αυτό μετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, ο ΥΠΕΞ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς

Κύπρος: Πρόθεση ανασύστασης του Εθνικού Συμβουλίου από τον Αναστασιαδη
Ο Kύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
προτίθεται εντός της επόμενης βδομάδας να υποβάλει πρόταση στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου κάτω από συγκεκριμένους όρους, που θα διασφαλίζουν το συμβουλευτικό ρόλο του Σώματος αλλά κυρίως θα προστατεύουν την αποτελεσματικότητα και την εμπιστευτικότητα της όλης λειτουργίας του θεσμού.

Κλείσιμο
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Συμβούλιο μετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, ο υπ. εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τα ερωτήματα που τίθενται από διάφορες πολιτικές δυνάμεις «περί δήθεν συσκότισης του κυπριακού λαού ή και της τάχα μυστικής διπλωματίας» για πολλοστή φορά ξεκαθαρίζει τόσο προς τα κόμματα όσο και προς τον κυπριακό λαό «ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μυστική διπλωματία ή να αποκρύψει τα όσα ενδεχομένως συμφωνηθούν, εν γνώσει του ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι μόνο θέμα των ηγετών των δύο κοινοτήτων αλλά πρώτιστα του ιδίου του κυπριακού λαού, ο οποίος θα κληθεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει την όποια συμφωνία, αν κατ' ευχή επιτευχθεί».

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμεί να καταστήσει για άλλη μια φορά σαφές «πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραπομπή  σε δημοψήφισμα της όποιας λύσης δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και στα όσα κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί» και «εξέφρασε και εκφράζει την ελπίδα ότι μπορεί μέσα από τον εντατικοποιημένο διάλογο να καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης εντός του τρέχοντος έτους, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σεβασμός στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».

Προστίθεται ακόμη ότι στόχος παραμένει η εξεύρεση λύσης που θα σέβεται και θα υιοθετεί τα όσα κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί αλλά και θα εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

«Συνεπώς» καταλήγει η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφεύγουν να καταλήγουν σε αβασάνιστα συμπεράσματα που δημιουργούν την εικόνα αρνητικής προδιάθεσης για λύση του κυπριακού προβλήματος». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης