«Καμπανάκι» Σημίτη για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

«Καμπανάκι» Σημίτη για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

«Υπενθυμίζει» ότι αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ είναι το Διεθνές Δικαστήριο

«Καμπανάκι» Σημίτη για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας
Να επιμείνει η Ελλάδα στην επαναβεβαίωση της απόφασης της ΕΕ -τον Δεκέμβριο του 1999, στο Ελσίνκι- σύμφωνα με την οποία οι διαφορές που αξιώνει υποψήφιο προς ένταξη κράτος από κράτος-μέλος της ΕΕ θα λύνονται στο Διεθνές Δικαστήριο, ζητά ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

«Φωτογραφίζοντας» τις τουρκικές απαιτήσεις και το επικείμενο άνοιγμα των κεφαλαίων για την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας, ο κ. Σημίτης ανέφερε, σε δήλωσή του, ότι, «με την απόφαση αυτή, κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές διαφορές του με ένα κράτος-μέλος. Στην προκείμενη περίπτωση, δηλαδή, η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα».

Κλείσιμο
Με την παρέμβασή του, ο κ. Σημίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι την Πέμπτη πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εσπευσμένη αυτή έναρξη ίσως δημιουργήσει τετελεσμένα.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης τονίζει: «Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει, θα συμβεί το εξής: η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας. Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγει, επισημαίνοντας πως «αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη, πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις, αλλιώς θα γινόμαστε έρμαιοι προβλημάτων κάθε στιγμή, όπως σήμερα του προσφυγικού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης