Τσίπρας από το Παρίσι: Να ενισχύσουμε την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων

Τσίπρας από το Παρίσι: Να ενισχύσουμε την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων

Συμμαχία κατά της λιτότητας και υπέρ της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του από το Παρίσι - Συνάντηση εργασίας, υπό τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έχουν στο Παρίσι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες - «Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στην Ευρώπη, αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, τόνισε 

Τσίπρας από το Παρίσι: Να ενισχύσουμε την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων
Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στο σταυροδρόμι των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση εργασίας, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, στην οποία είχε προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Γάλλο Πρόεδρο.
 
Σημείωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης.

Κλείσιμο
Υπογράμμισε πως «είναι αποδεδειγμένο από την ίδια τη ζωή ότι ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού δεν είναι όλοι όσοι θέλουν πολιτικές ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, ο καταλύτης του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός και βεβαίως η ακροδεξιά».
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα επειδή βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των κρίσεων έχει ως φυσικούς συμμάχους τις προοδευτικές δυνάμεις και τις προοδευτικές κυβερνήσεις, συνεπώς μόνο κέρδη μπορούμε να έχουμε από τη δυνατότητα να χαράξουμε μαζί ένα σχέδιο, μέσα από ένα κοινό μέτωπο ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών απειλών σήμερα στην Ευρώπη».

Την ίδια ώρα ζητά μέσω του ξενόγλωσσου λογαριασμού του στο Twitter ν
α ενισχύσουμε την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, κατά της λιτότητας και υπέρ της Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού σχεδίου.






Από τον ελληνόφωνο λογαριασμό του άλλωστε, ο κύριος Τσίπρας ανέβασε τα εξής tweets: «Χθες, διατρανώσαμε το αίτημα για αλλαγή, για να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς, του ρατσισμού στην Ευρώπη. Σήμερα συμβάλουμε στη διαμόρφωση προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στη λιτότητα. Για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη».





Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος της Ολλανδίας Ντέρικ Σάμσον.








Η πρόσκληση προς τον κ.Τσίπρα σχολιάζεται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως στον ιστότοπο Euractiv France: «Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν τη συνάντηση που ονομάζεται συνάντηση σοσιαλδημοκρατών, αποτελεί ενδιαφέροντα πολιτικό ελιγμό, τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος δεν σταματά να κάνει υποχωρήσεις στη Δεξιά. (...) Η Γαλλία έχει αναπτύξει μια ειδική σχέση με τον Έλληνα ηγέτη, κυρίως κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Ένα συγκεκριμένο συμβάν "έδεσε" τα δύο μέρη: Ο Γάλλος πρόεδρος επενέβη τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου για να διατηρηθούν οι συνομιλίες».

Ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε, πάντως, σε συνέντευξη Τύπου, να εκφράσει την ανησυχία του για τον δρόμο που ακολουθούν πολλοί σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, «είτε από επιλογή είτε από αναγκαιότητα».

«Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο, παρά ποτέ να επιστρέψει στην ιστορική της κοίτη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης