Στη Βουλή ο Θεοδωράκης με «ατζέντα» για το πελατειακό κράτος

Στη Βουλή ο Θεοδωράκης με «ατζέντα» για το πελατειακό κράτος

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του θα επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους για τα θέματα διαπλοκής και πελατειακού κράτους, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για διορισμούς «ημετέρων» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Στη Βουλή ο Θεοδωράκης με «ατζέντα» για το πελατειακό κράτος
Να ανεβάσει τους τόνους για τα θέματα διαπλοκής και πελατειακού κράτους, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για διορισμούς «ημετέρων» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα επιχειρήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά κυρίως για τα θέματα διαφθοράς και αναίρεσης των υποσχέσεων για αποκομματικοποίηση  και εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, μετά τα δημοσιεύματα  στον Τύπο που αποδεικνύουν ακόμα μία “κωλοτούμπα” του πρωθυπουργού, τα οποία πλήττουν το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κλείσιμο
Ήδη από τη Σεβαστουπόλεως έχει ξεκινήσει μπαράζ ανακοινώσεων αυστηρής κριτικής των χειρισμών της κυβέρνησης, αλλά και ένας “πόλεμος” ανακοινώσεων με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον οποίο το Ποτάμι χαρακτηρίζει «τροχονόμο της διαπλοκής». Την Δευτέρα, πέντε βουλευτές του κόμματος, οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης, Γ. Αμυράς, Χ. Θεοχάρης, Κ. Μπαργιώτας, Γρ. Ψαριανός κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση για το «κύκλωμα εργολάβων» που την περίοδο 2001-2004 έπαιρναν έργα του ΟΛΠ και στους οποίους, σύμφωνα με έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που αποκάλυψε η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», συμπεριλαμβάνεται και ο σημερινός υπουργός.

Αντιπροσωπεία του Ποταμιού αποτελούμενη από τον Επικεφαλής του Κινήματος Σταύρο Θεοδωράκη, την Αθηνά Δρέττα και τον Γιώργο Αμυρά συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους και προέδρους επιστημονικών φορέων για να συζητήσουν το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «δεν είμαστε μια χώρα συνταξιούχων και δημοσιών υπαλλήλων και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όταν βάλουμε εναντίον των επιστημόνων μας, των δικηγόρων, των γιατρών, των οικονομολόγων, των τεχνικών».  Υπογράμμισε μάλιστα ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να μιλά ανοιχτά, και ότι «εάν υπάρξει, μια ελάχιστη διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, για σοβαρή συζήτηση χωρίς αυτά τα υπερβολικά νούμερα που θέτει ο κ. Κατρούγκαλος, μπορεί να βρεθεί λύση».

Ερωτώμενος για το δεικτικό σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου περί ακριβών γραβατών των επιστημόνων υπογράμμισε ότι «έχουμε την ατυχία να μας κυβερνούν άνθρωποι οι οποίοι, είτε δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, είτε τα έχουν βρει όλα έτοιμα. Άρα, χρειάζεται λίγο σεβασμός στους ανθρώπους που έχουν σπουδάσει, έχουν δουλέψει και έχουν δημιουργήσει».

Στη Βουλή ερώτηση για τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη

Την υπόθεση «κυκλώματος εργολάβων» που λυμαινόταν έργα του ΟΛΠ και στο οποίο φέρεται να έχει εμπλοκή ο σημερινός υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης φέρνει στην Βουλή με ερώτησή του το Ποτάμι. Όπως γράφει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας των «Νέων», κατόπιν ελέγχου που διενήργησε στην ΟΛΠ Α.Ε, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτεται εκτεταμένη κακοδιαχείριση και βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, κατά την ανάθεση έργων, προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων, μεταξύ των οποίων ο σημερινός Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η ζημία για την ΟΛΠ ΑΕ από ύποπτες συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο 2001-2004 ξεπερνά τις 750.000 ευρώ. Στο πόρισμα των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται πλήθος παρανομιών, κυκλικότητα στην σύνθεση των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, ασαφής περιγραφή αντικειμένου της δημοπρασίας, παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων καθώς και επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και στη γενικότερη διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ ΑΕ.

Ειδικότερα, κατά τη χρονική περίοδο 2001 έως 2004, φέρεται ότι περισσότερα από σαράντα έργα ανατέθηκαν σε επτά   εργολάβους, οι οποίοι κατέθεσαν οικονομικές προσφορές που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν το ποσοστό έκπτωσης 2% επί του προϋπολογισμού κάθε έργου. Σύμφωνα με το πόρισμα της Έκθεσης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αφενός ότι τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες, αφετέρου ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπίρτζης, ήταν σε μεταξύ τους συνεννόηση, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και ζημιώνοντας την ΟΛΠ Α.Ε.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό και υπογράφεται από τους Σπύρο Δανέλλη, Γιώργο Αμυρά, Χάρη Θεοχάρη, Κώστα Μπαργιώτα και Γρηγόρη Ψαριανό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης