«Ζεστό» χρήμα από την ΕΤΕπ για ενεργειακά έργα

«Ζεστό» χρήμα από την ΕΤΕπ για ενεργειακά έργα

Υπογραφή συμβάσεων  ύψους 285 εκατ. ευρώ για δάνεια σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ

«Ζεστό» χρήμα από την ΕΤΕπ για ενεργειακά έργα
«Zεστό» χρήμα φέρνει η υπογραφή των συμβάσεων  ύψους 285 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα, που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομιας Γ. Σταθάκη, Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, καθώς και των Διοικήσεων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΣΦΑ. Η Τράπεζα σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμη περισσότεροι δίαυλοι στις τράπεζες με την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ τόνισε ότι η ETEπ στήριξε την ελληνική οικονομία πριν και  σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με συνεισφορά 18 δισ. ευρώ  συνολικά, υπογραμμίζοντας ότι οι συμφωνίες που υπογράφονται τώρα δείχνουν την ισχυρή δέσμευσή μας προς τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι ο ενεργειακός τομέας αποτελεί προτεραιότητα. 

Κλείσιμο
Ο κ. Χόγιερ , απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει συζήτηση για  ενδεχόμενη συνεργασία με την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα και ότι υπάρχει ενδιαφέρον, αν και επί του παρόντος η συζήτηση είναι πρόωρη. 

Τόνισε δε ότι ελπίζει πως το θέμα του Grexit έχει φύγει πλέον από το τραπέζι, αν και όπως είπε,  για την ΕΤΕπ δεν τέθηκε στην πραγματικότητα τέτοιο θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μάλιστα, τόνισε ότι η Τράπεζα σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμη περισσότεροι δίαυλοι στις τράπεζες με την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι με την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Χόγιερ  το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την έξοδο  της Ελλάδας από την κρίση που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση, τη συζήτηση για το χρέος και την παρουσίαση του αναπτυξιακού οδικού χάρτη τον Μάρτιο του 2016.

Παράλληλα, επεσήμανε τη συνεισφορά της ΕΤΕπ κατά την πενταετία της κρίσης, λέγοντας ότι χωρίς αυτή τη βοήθεια, η μείωση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης, κάλεσε την Τράπεζα να συμβάλει στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά την παιδεία και την υγεία, ενώ ανέφερε ότι ίσως συμβάλει και στο νέο ταμείο. 

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της ΕΤΕπ, όπως μεταξύ άλλων τη μετάβαση από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης χαιρέτισε τις συμφωνίες, χαρακτήρισε τον ενεργειακό τομέα σημαντικό τομέα ανάπτυξης της χώρας, ενώ υπογράμμισε και τη σπουδαιότητα των αγωγών φυσικού αερίου, με τον TAP να βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης.

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα  αφορούν στη δεύτερη δόση των χρηματοδοτήσεων για τα έργα της ΔΕΗ ύψους 110 εκατ. ευρώ σε 18 μη διασυνδεδεμένα νησιά συνολικής ισχύος 295 mw μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η μονάδα στη νότια Ρόδο. Για τον ΑΔΜΗΕ, η σύμβαση ύψους 170 εκατ. ευρώ αφορά στη δεύτερη δόση για επενδύσεις για την κατασκευή του κέντρου υπερυψηλής Τάσης στη Μεγαλόπολη και τη διασύνδεση Ν. Μάκρη- Πολυπόταμος στην Εύβοια. Η τρίτη σύμβαση είναι με τον ΔΕΣΦΑ ύψους 65 εκατ. ευρώ, που είναι η δεύτερη δόση για την αναβάθμιση του σταθμού LMG στη Ρεβυθούσα.

Ο κ. Χόγιερ νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης