Χρέος και επενδύσεις συζητά ο Τσίπρας στις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Χρέος και επενδύσεις συζητά ο Τσίπρας στις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, την πρόεδρο της Βραζιλίας, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ.α. - Στο σημερινό του πρόγραμμα δεσπόζει η συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν

Χρέος και επενδύσεις συζητά ο Τσίπρας στις επαφές του στη Νέα Υόρκη
Σταθερά δύο θέματα βάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες και κορυφαίους διεθνείς παράγοντες αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που είναι ο επίσημος σκοπός του ταξιδιού του:

Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και την διάθεση της Αθήνας να προσελκύσει και να βοηθήσει τις ξένες επενδύσεις. Μαζί με τα δύο αυτά θέματα συζητά φυσικά και όλα τα υπόλοιπα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανάλογα με τους συνομιλητές του (Συριακό, προσφυγικό, ασφάλεια, διμερείς συνεργασίες κλπ), ωστόσο το συγκεκριμένο δίπτυχο είναι στην κορυφή της ατζέντας του.

Η Αθήνα στηρίζει πολλά στις επαφές του πρωθυπουργού, τόσο για τη διαμόρφωση συμμαχιών στη μάχη με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και στην αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης, προκειμένου να καταστεί η χώρα ένας ενδιαφέρον επενδυτικός προορισμός.

Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να προσκαλέσει, αλλά και να προσκληθεί σε σημαντικές πρωτεύουσες για επίσημες επαφές, ενώ στο σημερινό του πρόγραμμα δεσπόζει η συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
 
Κλείσιμο
Σημαντικές επαφές
   
Το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός είχε ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον οποίο συμφώνησαν για τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία. Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.
 
Νωρίτερα ο κ. Τσίρπας είναι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με πρωτοβουλία του τελευταίου.  

Ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Ισραήλ. Αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα του Χρέους και τη σημασία που έχει η αναδιάρθρωσή του για την οικονομική ανάπτυξη.
 
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, με την οποία συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. Συμφώνησαν να προωθηθεί  η συνεργασία τους τομείς αυτούς και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.  Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.
 
Πριν την κυρία Ρούσεφ ο πρωθυπουργός είδε τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
 
 
Το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα την Τρίτη
 
Ώρα Αμερικής 9:30-10:00
Ώρα Ελλάδος 4:30-5:00μμ
Συνάντηση Α.Τσίπρα με Ν. Αναστασιάδη
 
Ώρα Αμερικής 10:30-14:00
Ώρα Ελλάδος 19:30-21:00
Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία Ομπάμα για την καταπολέμηση του   βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL
 
Ώρα Αμερικής 16:00
Ώρα Ελλάδος 23:00
Παρουσία Πρωθυπουργού στην ομιλία του Ν. Αναστασιάδη
 
Ώρα Αμερικής 17:40-17:50
Ώρα Ελλάδος 00:40-00:50
Συνάντηση Πρωθυπουργού με Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ Ban Ki-moon
 
Ώρα Αμερικής 18:30-20:30
Ώρα Ελλάδος 1:30-3:30πμ
Παρουσία Πρωθυπουργού  στη   δεξίωση της ΕΕ.
 
Ώρα Αμερικής 19:30
Ώρα Ελλάδος 2:30πμ
Συνάντηση πρωθυπουργού με την ομογένεια
 
Ώρα Αμερικής 20:30
Ώρα Ελλάδος 3:30πμ

Δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, και της ελληνικής αντιπροσωπείας   από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης