ΝΔ: Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει ποια μέλη θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου

ΝΔ: Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει ποια μέλη θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου

Δεν υπάρχει προγραμματισμός για συνάντηση Μεϊμαράκη-Καραμανλή - «Φρενάρουν» οι γαλάζιοι δελφίνοι ενόψει της απόφασης Μεϊμαράκη - Μόνος επίσημος υποψήφιος, προς το παρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΝΔ: Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει ποια μέλη θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου
Πυκνώνουν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καθώς, ενόψει της εναρκτήριας συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), που θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώνονται οι διεργασίες για τις υποψηφιότητες.

Οι περισσότεροι επίδοξοι διάδοχοι τηρούν επιφυλακτική στάση και μελετούν τις κινήσεις που θα κάνουν σε συνάρτηση με τις κινήσεις άλλων και κυρίως του νυν προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη που, κατά γενική ομολογία, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τον αριθμό των υποψηφίων που εν τέλει θα μπουν στην κούρσα της διαδοχής και θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών της ΝΔ.

Κλείσιμο
Ο μόνος τολμηρός αποδεικνύεται προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βγήκε μπροστά από την πρώτη στιγμή και επιμένει ότι θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους, χωρίς να εξαρτά τη στάση του από τις τυχόν άλλες υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του κ. Μεϊμαράκη, όπως και της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη, που φέρεται διατεθειμένη να στηρίξει τον νυν πρόεδρο και όχι τον αδελφό της εφόσον βρεθούν οι δυο τους αντιμέτωποι.

Με δεδομένη την δέσμευση του κ. Μητσοτάκη και ανεξαρτήτως τι θα κάνουν οι υπόλοιποι επίδοξοι δελφίνοι, όπως οι Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας, που εμφανίζονται να το σκέφτονται, όπως και η Όλγα Κεφαλογιάννη, αλλά και Βασίλης Κικίλιας, οι κάλπες πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα στηθούν, αφού όλα δείχνουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης κλίνει προς την διεκδίκηση της ηγεσίας. Το καταστατικό της ΝΔ δίνει τη δυνατότητα να μη γίνει ψηφοφορία εφόσον την προεδρία διεκδικεί μόνον ένας υποψήφιος.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Μεϊμαράκη, δεν είναι τυχαία η συνάντηση που επεδίωξε να έχει με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και η οποία θεωρείται από πολλούς στη Συγγρού καθοριστική για την απόφαση που θα λάβει, ανταποκρινόμενος και στις δημόσιες εκκλήσεις στελεχών, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, και άλλοι, να συμμετάσχει στην κούρσα και να επιδιώξει την παραμονή του στο κομματικό τιμόνι. Ωστόσο, το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι παρά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη

Ορισμένοι από τους επίδοξους αρχηγούς συναρτούν τη στάση τους και με τις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή σχετικά με τα μέλη που θα μετάσχουν στην ψηφοφορία για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους. Το Καταστατικό του κόμματος, ωστόσο, είναι σαφές, και ορίζει ότι «δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του Προέδρου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, καθώς και όσοι εγγραφούν ως μέλη κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας» (…), «με αίτηση που υποβάλλεται στο εκλογικό τμήμα στο οποίο προσέρχεται το υποψήφιο νέο μέλος για να ψηφίσει». 

Οι αρμοδιότητες της Κ.ΕΦ.Ε. περιορίζονται σε διαδικαστικά ζητήματα, αφού σύμφωνα με το Καταστατικό, συγκαλείται από τον πρόεδρό της που είναι ex officio ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, και καθορίζει, με απόφασή της:

*την προθεσμία και τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου του Κόμματος, 

*την προθεσμία και την διαδικασία για την υποβολή και εκδίκαση ενστάσεων κατά υποψηφιοτήτων, καθώς και 

*τη διαδικασία για την ανακήρυξη των υποψηφίων. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει σε περίπου δέκα ημέρες, ενώ οι κάλπες για την εκλογή θα στηθούν στα μέσα Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης