Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για Κυπριακό: Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες

Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για Κυπριακό: Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες

Αναμένεται να «αυξηθούν» οι συναντήσεις ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί 

Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για Κυπριακό: Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες
O ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε , δήλωσε πως οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, είναι ενθαρρυμένοι με την πρόοδο στις συνομιλίες και θεωρούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για το Κυπριακό.

Στην κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Έιντε μετά τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, ανέφερε πως έγινε μια ανασκόπηση και αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 4 μήνες.

Κλείσιμο
Οι δύο ηγέτες ανέφερε ο κ. Έϊντε, αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διαπραγματευτές τους και οι συνεργάτες τους, όπως επίσης και τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται να γίνει.

Αναγνώρισαν επίσης ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία των συνομιλιών και συμφώνησαν όπως αυξήσουν τις συναντήσεις τους. Εκφράζουν επίσης την πρόθεση να εργαστούν από κοινού για λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Οι επόμενες συναντήσεις έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
 
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πως έγινε ανασκόπηση και καταγραφή των συγκλίσεων και αποκλίσεων με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για συνολικές συγκλίσεις.

Ανέφερε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο «αφού υπάρχουν και προβλήματα, ως ήταν φυσικό, τα οποία δεν είναι εξ εκείνων που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ότι λύνονται».

Επανέλαβε παράλληλα την αποφασιστικότητά «να δουλέψουμε με εντατικούς ρυθμούς και καλή διάθεση, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία, στη βάση πάντα των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του κάθε Ευρωπαίου πολίτη και, βεβαίως, Κύπριου πολίτη».

Σε ερώτηση αν εισήλθαν σήμερα στο θέμα του περιουσιακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όταν λέω εφ’ όλης της ύλης, πώς ήταν δυνατόν να εγκαταλειφθεί το περιουσιακό που είναι ένα από τα ουσιώδη θέματα;».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης