Κύρκος: Να διασφαλιστούν κοινοτικές ενισχύσεις άνω των 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 στους αγρότες

Κύρκος: Να διασφαλιστούν κοινοτικές ενισχύσεις άνω των 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 στους αγρότες

Ζητά ενημέρωσης ως προς το σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται η εκπλήρωση των έξι δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014 προκειμένου να επιτύχει η χώρα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο γεωργικός τομέας 

Κύρκος: Να διασφαλιστούν κοινοτικές ενισχύσεις άνω των 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 στους αγρότες
Με παρέμβαση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος ζητάει να ενημερώσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται η εκπλήρωση των έξι δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014 προκειμένου να επιτύχει η χώρα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο γεωργικός τομέας και να μην κινδυνεύσει να απωλέσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης λόγω αδράνειας.

Οι έξι στρατηγικοί στόχοι που συνδέονται με την καταβολή των κονδυλίων απαιτούν από την Ελλάδα:

Κλείσιμο
1. Να επιτύχει τον στόχο για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ.

2. Να εξασφαλίσει την εθνική συμμετοχή για την περίοδο 2007-2013 του αγροτικού αναπτυξιακού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ.

3. Να υποβάλει σχέδιο δράσης κατά το χρόνο έγκρισης του νέου προγράμματος, προκειμένου να εξασφαλίσει διοικητική ικανότητα για την υγιή διαχείριση του αγροτικού αναπτυξιακού προγράμματος 2014-2020.

4. Να αναπτύξει σχέδιο δράσης για τη δημιουργία δικτύου για συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικού συστήματος διοικητικών και στατιστικών δεδομένων που θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2015. Να εξασφαλίσει συνέργειες με δίκτυα Ε&Τ και ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης, αξιολόγησης και παρακολούθησης.

5. Να αναβαθμίσει το υπάρχον σχέδιο δράσης για τη μείωση σφαλμάτων στο σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη ώστε να διασφαλιστεί υγιής οικονομική διαχείριση και αποδεκτό ποσοστό σφαλμάτων.

6. Να ετοιμάσει σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες εντός του Συστήματος Ταυτοποίησης Αγροτικών Τεμαχίων (ΣΤΑΤ), ώστε να μειωθούν τα ποσά των χρηματοοικονομικών διορθώσεων συνδεδεμένων με την άμεση βοήθεια τη νέα προγραμματική περίοδο.
 
Η ΚΑΠ διαθέτει για την ελληνική γεωργία την προγραμματική περίοδο 2014-20 εγκεκριμένους πόρους άνω των 19 δις €. Το ποσό αυτό ξεπερνά το σύνολο των πόρων που θα λάβουν μαζί όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, αναλογικά προς το γεωργικό ΑΕΠ ξεπερνούν αυτά που λαμβάνει κάθε άλλο κράτος μέλος. Αντί όμως αυτοί οι πόροι να αξιοποιούνται, καταφέρνουμε να τους χάνουμε ως πρόστιμα (και μάλιστα εκ των προτέρων) λόγω της μη σωστής χρήσης των κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας και της χαλαρότητας του συστήματος ελέγχου.
 
Με αφορμή την ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού δήλωσε: «Ήδη η κατασπατάληση πόρων με αδιαφανή κριτήρια και η συστηματική παραβίαση κοινοτικών κανόνων έφερε το τραγικό ρεκόρ της χώρας στην επιβολή προστίμων (άνω του ενός δις ευρώ μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια), το οποίο είναι αδιανόητο να συμβαίνει στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικών στερήσεων. Σε αντίθεση με άλλους τομείς που δέχονται εντονότατους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η ΚΑΠ διαθέτει τεράστιους πόρους για την Ελλάδα (oι διαθέσιμοι πόροι των άμεσων ενισχύσεων ξεπερνούν τα 2 δις € ετησίως). Ζητούμε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, να εκπληρώσει τις πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι απέναντι στην Τρόικα αλλά κυρίως απέναντι στον έλληνα γεωργό και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σταθερή ροή πόρων μέχρι το 2020». 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης