Financial Times: Τα δύσκολα για την Ελλάδα τώρα αρχίζουν

Financial Times: Τα δύσκολα για την Ελλάδα τώρα αρχίζουν

Δείτε τα διαγράμματα που αντικατοπτρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει

Financial Times: Τα δύσκολα για την Ελλάδα τώρα αρχίζουν
Παρά το γεγονός ότι επετεύχθη η συμφωνία επέκτασης της τετράμηνης συμφωνίας με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαύεται γιατί τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά, τονίζουν οι Financial Times, παραθέτοντας πέντε διαγράμματα που αντικατοπτρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει.

1. ΑΕΠ
Κλείσιμο



Η οικονομία κατάφερε να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014, ύστερα από 5 χρόνια κρίσης που συρρίκνωσαν το ΑΕΠ κατά 25%. Αλλά η οικονομία που βρισκόταν σε θετική τροχιά τους πρώτους εννέα μήνες του προηγούμενου έτους συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 εν μέσω πολιτικής αστάθειας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 18,3% αλλά οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,3%.

2. PMΙ



Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες, που αποτελεί το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης, καθώς βρέθηκε στις 48,3 μονάδες τον Ιανουάριο και στις 48,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Επίσης, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν σημαντικά τον προηγούμενο μήνα καθώς η πολιτική αβεβαιότητα προκάλεσε πλήγμα στις εξαγωγές.

3. Αποπληθωρισμός



Η Ελλάδα έχει εισέλθει εδώ και δύο χρόνια σε αποπληθωρισμό. Η τελευταία άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν τον Φεβρουάριο του 2013. Η τάση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έδειξαν -2,8% τον Ιανουάριο.

Η πτώση οφείλεται εν μέρει στην παγκόσμια πτώση στις τιμές πετρελαίου, αλλά η πτώση στις τιμές ενέργειας είναι μονο η μία πλευρά του νομίσματος.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης