Ψευδοκράτος: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ψευδοκράτος: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν, ισχυρίζεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ψευδοκράτος: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για το αδιέξοδο στο Κυπριακό
Την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό αποποιήθηκε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκιούν, ισχυριζόμενος ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο κ. Ολγκιούν ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά για να επιστρέψει στις συνομιλίες, είναι σε αντίθεση με την κοινή διακήρυξη του Φεβρουαρίου του 2014 και στοχεύουν στη διατήρηση του στάτους κβο.

Κλείσιμο
Είπε μάλιστα ότι τυχόν αποδοχή των προϋποθέσεων που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα νομιμοποιούσε κατά μια έννοια την «κατοχή, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, της συνεταιριστικής δημοκρατίας του 1960».

Επιπρόσθετα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή  πλευρά νοιώθει ενοχλημένη από το ότι, όπως δήλωσε, η διεθνής κοινότητα, ο  ΟΗΕ και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν άσκησαν πίεση για αρθούν οι προϋποθέσεις στις οποίες επιμένουν  οι Ελληνοκύπριοι για να επιστρέψουν στο τραπέζι.

Ο κ. Ολγκιούν επέκρινε μάλιστα τον κ. Έιντε για υιοθέτηση, ήπιας, κατά την έκφραση του, στάσης σε ό,τι αφορά την επιμονή των Ελληνοκυπρίων στο θέμα των υδρογονανθράκων. Αναφέροντας ότι ο κ. Έιντε δήλωσε πως το θέμα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από το Κυπριακό, ο κ. Ολγκιούν δήλωσε πως παρά την αναφορά αυτή, ο ΟΗΕ απέφυγε να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Ανέφερε ακολούθως ότι το θέμα το υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για διευθέτηση του Κυπριακού προβάλλοντας εκ νέου τη θέση ότι το φυσικό αέριο αποτελεί κοινή περιουσία όλων των κατοίκων του νησιού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης