Ξεκινά η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ξεκινά η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προκόπη Παυλόπουλο, δίνοντάς του την εντολή για την έναρξη των εργασιών

Ξεκινά η αναθεώρηση του Συντάγματος
Με την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα στην Βουλή η αρμόδια κομματική επιτροπή της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος,  δίνοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη της προδικασίας για την αλλαγή μιας σειράς σημαντικών Συνταγματικών Διατάξεων.

Ηδη σήμερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προκόπη Παυλόπουλο, δίνοντάς του την εντολή για την έναρξη των εργασιών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς έχει παρουσιάσει τα 31 σημεία όπου θα επιχειρηθούν τροποποιήσεις ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλά εξ αυτών μπορούν να αλλάξουν με απλές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Κλείσιμο
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία απαιτεί μίνιμουμ 6 με 7 μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ στο ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με αιτία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε με νόημα «όποιος οδηγήσει την χώρα σε εκλογές θα αναλάβει και την ευθύνη για την αποτυχία αλλαγής του Συντάγματος».

Η πρωτοβουλία φαίνεται να ανήκει αποκλειστικά στην ΝΔ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο ζήτημα δεν βρισκόταν στις προτεραιότητες της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση το όργανο που θα συνεδριάσει αύριο και στο οποίο πέραν του πρωθυπουργού και του κ. Παυλόπουλου συμμετέχουν οι Ε. Στυλιανίδης, Κ. Τζαβάρας, Ν. Παναγιωτόπουλος Α. Νεράτζης, Κ. Κουτσογιανακόπουλος, Α. Μανδρέκα, Φ. Αραμπατζή, Φ Πιπιλή, Ντ. Μπακογιάννη κ.α. θα ξεκινήσει την σύνταξη της τελικής πρότασης της ΝΔ που θα κατατεθεί επίσημα στην Βουλή υπογεγραμμένη από 50 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο η κατάθεση αναμένεται το επόμενο 15ήμερο. Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία από το Σώμα και σε περίπτωση που εγκριθεί τότε συγκροτείται κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα για να επεξεργαστούν τις προωθούμενες για αλλαγή διατάξεις του Συντάγματος. Η τελική έκθεση θα κατατεθεί και πάλι στην Ολομέλεια για ψήφιση. Όσες από τις διατάξεις ψηφιστούν με περισσότερες από 180 ψήφους τότε στην επόμενη Βουλή -που είναι και η Αναθεωρητική- θα αρκεί η ψήφισή τους με 151 για να ισχύσουν.

Οι διατάξεις που θα λάβουν από την παρούσα βουλή (σ.σ. σε περίπτωση που φθάσουμε σε αυτή την διαδικασία) με λιγότερες από 180 και εως 151 τότε απαιτείται στην σχετική ψηφοφορία που θα γίνει από την επόμενη Βουλή να λάβουν 180 ψήφους για να ισχύσουν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης