Αντώνης Σαμαράς: «Κλειδί» για την ανεργία η ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων

Αντώνης Σαμαράς: «Κλειδί» για την ανεργία η ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων

Aισιόδοξος o Έλληνας πρωθυπουργός ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει και ότι μέσα στο επόμενο έτος η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη που θα συνοδευθεί και από μείωση της ανεργίας

  Αντώνης Σαμαράς: «Κλειδί» για την ανεργία η ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων
Σε μία Σύνοδο Κορυφής που χαρακτηρίστηκε από την αντιπαράθεση της Γερμανίας, από τη μία πλευρά, και της Γαλλίας και Ιταλίας από την άλλη, γύρω από την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει και ότι μέσα στο επόμενο έτος η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη που θα συνοδευθεί και από μείωση της ανεργίας.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας εμφανίστηκαν με κοινή θέση υπέρ της αύξησης των ευρωπαικών κονδυνλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων από τα 6 δισ. που είναι σήμερα στα 20 δισ. αλλά σκοντάφτουν στη σθεναρή άρνηση της Γερμανίας. Παρόμοια θέση πήρε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δημοσιονομική προσαρμογή αν δεν τύχει στήριξης η ανάπτυξη».

Κλείσιμο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε την καλή πορεία του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι «οι Έλληνες έστριψαν το καράβι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έχει ήδη αρχίσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας. «Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η Ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Φρόντισε παράλληλα να δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές προωθούνται στην χώρα μας: «Μία δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα έχει ήδη υλοποιηθεί και οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποδίδουν στην πραγματική οικονομία ενώ η ανεργία, παρά τη μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωσή της, παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλή. Ενθαρρυντικό, όμως στοιχείο είναι ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο. Μειώνεται λίγο, αλλά σταθερά. Και όλες οι προβλέψεις (όπως ακόμα και η χθεσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ) δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και ευθυγραμμίστηκε με τη γερμανική γραμμή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και των μεταρρυθμίσεων ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «για την Ευρώπη κλειδί για την επιτυχία, αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της Ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Απαιτείται όμως η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕΠ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Πρέπει η Ευρώπη να μεταδώσει στους λαούς μας μια ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Που θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά  τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης