Διχασμένα γενέθλια για το ΠΑΣΟΚ: Βενιζέλος - Σημίτης απαντούν στον Παπανδρέου

Διχασμένα γενέθλια για το ΠΑΣΟΚ: Βενιζέλος - Σημίτης απαντούν στον Παπανδρέου

Τι θα πει στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Για την «αρχή της Αλλαγής» που θέλει να κάνει ο Βενιζέλος το sms που απευθύνεται στους οπαδούς του κόμματος - Σε ποια γραμμή αναμένεται να κινηθεί ο πρώην πρωθυπουργός

Διχασμένα γενέθλια για το ΠΑΣΟΚ: Βενιζέλος - Σημίτης απαντούν στον Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να απαντήσει πολιτικά χωρίς να ρίξει λάδι στη φωτιά για όσα συνέβησαν την Δευτέρα  -

Κλείσιμο
Με σαφείς αιχμές για την προσωπική στρατηγική, που επέλεξε ο Γιωργος Παπανδρέου και το κλιμα διχασμού που καλλιεργεί στο ΠΑΣΟΚ, θα ειναι η ομιλία του Ευαγγελου Βενιζελου στην αποψινή επίσημη εκδήλωση του Κινήματος στο Ζάππειο για την επέτειο των 40 χρόνων απο την ίδρυσή του.

Η εκδήλωση θα γίνει στον ιδιο χώρο, που το βράδυ της Δευτέρας οπαδοί του κ. Παπανδρέου αποδοκίμασαν έντονα τον κ. Βενιζελο, φωνάζοντας μάλιστα συνθήματα κατα της... Δεξιάς.

Ο κ. Βενιζέλος έχει πρόθεση να απαντήσει πολιτικά στα όσα ειπώθηκαν προχθές, χωρις όμως να ρίξει λάδι στη φωτιά με ακρότητες. Ωστόσο ειναι αποφασισμένος να προκαλέσει τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να κάνει τις επιλογές του. Θα καταδικάσει δε τις συμπεριφορές που προσβάλλουν την ιστορική πορεία της παράταξης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Βενιζέλος δεν υιοθετεί εισηγήσεις στελεχών του να σκληρύνει περαιτερως τη στάση του έναντι του κ. Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας ακόμη και καταστατικά μέτρα, οπως μια διαγραφή, για την οποία μίλησε ο Λεωνιδας Γρηγοράκος.

Απαντώντας εμμέσως στα περι νέας αρχής, που είπε ο κ. Παπανδρέου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει λογο για «αλλαγή» στα SMS που στέλνει στα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποψινή εκδήλωση. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σας περιμένουμε στη γιορτή των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Ζάππειο, για την αρχή της Αλλαγής που θέλουμε να δούμε».

Σε βίντεο στο χώρο της εκδήλωσης προβάλλονται εικόνες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και εικόνες από τα πεπραγμένα παλαιότερων κυβερνήσεων του κόμματος, χωρίς να λείπει και η φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου. 

Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης άλλωστε είναι το «Όλοι μαζί ξανά με την προοδευτική δημοκρατική παράταξη για τη νέα αλλαγή».

Στο Ζάππειο έχει ήδη φτάσει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σιμίτης, όπως και οι Κώστας Λαλιώτης, Θόδωρος Τσουκάτος, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Ανωμερίτης, Νίκος Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Παρασκευάς Αυγερινός, Θανάσης Τσούρας, Ροδούλα Ζήση, Φίλιππος Πετσάλνικος, Πάνος Μπεγλίτης, Τόνια Αντωνίου, Ντίνος Ρόβλιας, Γιάννης Καψής και Παντελής Καψής, Θάλεια Δραγώνα, Χρήστος Πάχτας, Δερβένης, Γιώργος Δρυς, Γιώργος Λιάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Νίκος Σιφουνάκης, Κατερίνα Περλεπέ, Σπύρος Βούγιας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Πέτρος Ευθυμίου, Γρηγόρης Νιώτης, Βασίλης Έξαρχος, Κώστας Σπηλιώπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Δριβελέγκας και ο Γιώργος Ντόλιος, μεταξύ πολλών ακόμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών.

Παρέμβαση Σημίτη

Στην ίδια πλευρά με τον κ.  Βενιζελο έναντι του κ. Παπανδρέου αναμένεται να ταχθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης, ο οποιος θα δωσει το παρών στην εκδήλωση και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τις κινήσεις και τη γενικότερη τακτική του κ. Παπανδρέου. Στην παρούσα φάση θεωρεί αναπόφευκτη τη συνεργασία με τη ΝΔ για την εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών. Άλλωστε δικής του επιρροής είναι και ο νυν υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας. Σε κάθε δε περίπτωση θα εκφράζει την πλήρη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για την δημοσιονομική εξυγίανση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το μεταρρυθμιστικό του στίγμα είναι βέβαιο ότι θα το διατυπώσει σε όλους τους τόνους.

Υπό αυτή την έννοια ο κ. Σημίτης αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή ηγεσία του Κινήματος. Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ταχθεί υπέρ της υπέρβασης του σημερινού ΠΑΣΟΚ και να στηρίξει τις πρωτοβουλίες ανασύνθεσης και ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η κίνηση των «58», φυσικά και η «Ελιά» συνέδραμε με παρεμβάσεις του στις διεργασίες αυτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης