Κουβέλης: Δεν κάνουμε συνομιλητή μας την Χρυσή Αυγή

Κουβέλης: Δεν κάνουμε συνομιλητή μας την Χρυσή Αυγή

Σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών - Κριτική στην κυβέρνηση για προσπάθεια διάχυσης τεχνητής αισιοδοξίας - Η ΔΗΜΑΡ είναι ο εμβρυουλκός των εξελίξεων - Τι απάντησε σε όσους τον επικρίνουν για το «άνοιγμα» σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ

Κουβέλης: Δεν κάνουμε συνομιλητή μας την Χρυσή Αυγή
Με το θέμα της Χρυσής Αυγής και την υπόθεση Μπαλτάκου ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το πρωί του Σαββάτου.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η Δημοκρατική Αριστερά δεν προτίθεται να δεχτεί ως συνομιλητή της την Χρυσή Αυγή και επανέλαβε πως στηρίζει το έργο της Δικαιοσύνης και τον δικαστών. Συμπλήρωσε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα ενταχθεί στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής και δεν θα επιτρέψει να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων. Αναφερόμενος στον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκο είπε πως το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος προσωπικά, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από αυτόν.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως «προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους».  Σχολιάζοντας την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών πως η χώρα βγαίνει από την κρίση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε:  «Όσοι νομίζουν ότι με την επιχειρούμενη διάχυση μιας τεχνητής αισιοδοξίας μέσα από επικοινωνιακές προσεγγίσεις θα λυθούν τα προβλήματα, κάνουν τουλάχιστον λάθος».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δεν μπορεί «να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών». Επιχειρηματολόγησε σχετικά λέγοντας πως ναι μεν η κυβερνητική πολιτική πρέπει να αλλάξει, αλλά «δεν μπορεί να αλλάξει, με τις επαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα. Που  αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές. Που δεσμεύεται από συντεχνιακά αιτήματα. Που μένει δέσμια κρατικιστικών λογικών. Που χαρακτηρίζεται από ένα νεφέλωμα απόψεων για τα  μείζονα».

Ο κ. Κουβέλης στην ομιλία του ζήτησε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έλεγχο των οικονομικών όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Για τις ευρωεκλογές είπε πως «είναι ευδιάκριτο πως οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν θα επηρεάσουν άμεσα και καθοριστικά την ζωή  των πολιτών».

Τελος κάλεσε «να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, να ισχυροποιήσουμε την Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Η ΔΗΜΑΡ είναι εμβρυουλκός των εξελίξεων

Ο Φώτης Κουβέλης ανέπτυξε επίσης τον καθοριστικής σημασίας ρόλο για την πορεία της χώρας που επιτελεί η ΔΗΜΑΡ την οποία χαρακτήρισε εμβρυουλκό των εξελίξεων.

«Θέλουμε να αποτελέσουμε τον εμβρυουλκό των εξελίξεων. Θέλουμε μια ανανεωμένη δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη, που όντας ισχυρή θα παρεμβαίνει καθοριστικά στην πορεία της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεδιπλώνοντας το όραμά του να αποτελέσει το κόμμα του τον διάδοχό του ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου προκύπτει και από την επιλογή προσώπων για συνεργασία όπως η Μαριλένα Κοππά, ο Χάρης Καστανίδης, ο πρώην βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο Στέφανος Μανίκας κ.α. ορισμένοι εκ των οποίων, μάλιστα, θα στελεχώσουν και το ευρωψηφοδέλτιο.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ όπου εκφράζονται επιφυλάξεις και διαφωνίες για την συνεργασία με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. «Η μάχη που δίνει σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν είναι μια μάχη κομματικής αυτοαναφορικότητας. Αφορά την ίδια την κοινωνία και τη χώρα».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, «στόχος δικός μας δεν είναι μια Κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων». 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος είναι η έξοδος από την κρίση με την πραγματοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας. «Για την προώθηση αυτού του στόχου συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο, τη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"», ανέφερε και απάντησε σ΄όσους ισχυρίζονται ότι απειλείται η πολιτική σταθερότητα όσο δεν στηρίζεται η κυβερνητική προσπάθεια. «Όποιος ταυτίζει την πολιτική σταθερότητα με την εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής κάνει σοβαρό πολιτικό λάθος. Διότι το πρόβλημα δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών που δημιουργούν οι συντηρητικές πολιτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπεγλίτης, Κοππά και Χατησωκράτης μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών 

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παρουσιάστηκε και η λίστα των πρώτων 40 υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.

Ανάμεσα στους 40 περιλαμβάνονται και τρεις ηχηρές μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ όπως η Μαριλένα Κοππά, ο Πάνος Μπεγλίτης και ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η ανακοίνωση των τελευταίων δύο ατόμων που θα συμπληρώσουν τη λίστα των 42 υποψηφίων για τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ακριτίδης Σταύρος
Αμοιρίδης Γιάννης
Ανδριοπούλου Σοφία
Αρσένη Τζένη
Αρχοντάκης Κώστας
Βαρδάκας Σίμος
Βιτάλη Λία
Γεωργάτος Γεράσιμος
Γεωργίου Γιώργος
Γιαννιώτης Γιάννης
Γουργούρης ΦαΝης
Δαββέτας Νίκος
Ζαχαρόπουλος Στυλιανός
Ιωαννίδης Γιώργος
Κάλλιπολίτη Δώρα
Καρατζόρα Ελένη
Κατσαμούρης Αστέριος
Κόλλιας Βασίλης
Κοππά Μαριλένα
Κόσιβα Κατερίνα
Κωλέττη Χριστίνα
Λαφαζάνης Αργύρης
Λουκάς Δημήτρης
Μαργαρίτης Θόδωρος
Μαστρογιάννης Βασίλης
Μέλου Κατερίνα
Μπεγλίτης Πάνος
Ξανθόπουλος Γιώργος
Παναγιωτοπούλου Πένυ
Παπαδόπουλος Ανδρέας
Παπαθεοδώρου Θεοδωρος
Σαββής Μανώλης
Σιάκαρης Κωνσταντίνος;
Τσαμουργκέλης γιάννης;
Τσαντάς Πάρις
Τσικαρδάνη Δώρα
Φωτεινός Θράσος
Φωτίου Ευάγγελος
Χατζησωκράτης Δημήτρης
Χρυσοστομίδης Ανταίος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης