Δραγασάκης και ευρωψηφοδέλτιο προκαλούν αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Δραγασάκης και ευρωψηφοδέλτιο προκαλούν αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του κόμματος δήλωνε προ ημερών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει ακόμη ενιαίο κόμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γι’ αυτό φταίνε οι αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας σε καίριες επιλογές της ηγεσίας

Δραγασάκης και ευρωψηφοδέλτιο προκαλούν αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Μόνο ηρεμία δεν επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για τη μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τις οποίες έχει αναγάγει σε δημοψήφισμα για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Από τη μία οι δηλώσεις πίστης στο ευρώ, που έκανε ο υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης και από την άλλη οι διεργασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου προκαλούν εσωκομματικές καντρίλιες και απειλούν να διαταράξουν εκ νέου τις σχέσεις ανάμεσα στην ηγετική ομάδα και την αριστερή πτέρυγα – και όχι μόνο αυτή – του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Ειδικά η παρέμβαση του κ. Δραγασάκη, ο οποίος απευθυνόμενος σε Γερμανούς βουλευτές, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ελληνικό κοινοβούλιο, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση λύση του οικονομικού προβλήματος εντός του ευρώ και ότι το Βερολίνο θα έχει να κάνει με μία αξιόπιστη κυβέρνηση στην Αθήνα, προκάλεσε τουλάχιστον αρνητική έκπληξη στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Η αποστροφή του μάλιστα ότι δεν φταίνε οι ξένοι για τα προβλήματα της χώρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει εντόνως και επί μακρόν τις επιπτώσεις από τη δράση των δανειστών στην Ελλάδα και την επιβολή καταστροφικών οικονομικών συνταγών, πάγωσε ακόμη και στελέχη που κινούνται στο ενδιάμεσο του εσωκομματικού χάρτη.

Στελέχη της αριστερής πτέρυγας επισημαίνουν ότι δεν είναι αυτό το πλαίσιο των θέσεων που έχει ψηφίσει το συνέδριο του κόμματος και δεν συμφωνούν βεβαίως με τέτοιες αντιλήψεις. Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις προς τους ξένους παράγοντες το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν τη διαπραγματευτική ικανότητα μίας αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές.

Ωστόσο στην αριστερή πτέρυγα επικρατεί προβληματισμός για το εάν και πώς πρέπει να αντιδράσει. Το περίεργο «εκκρεμές» με τις θέσεις της ηγετικής ομάδας για την ευρωζώνη δεν είναι καινούργιο φαινόμενο -ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωνε προ εβδομάδων ότι το ευρώ δεν είναι πάνω από τους ανθρώπους και ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας -όμως η επιλογή μίας ανοιχτής σύγκρουσης τώρα και η ανακύκλωση της εσωστρέφειας ίσως προκαλέσει μεγάλη φθορά στο κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε ορισμένους κύκλους υπάρχει ο φόβος ότι η ηγεσία ίσως επιδιώκει μία ρήξη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, είτε για να ελέγξει το κόμμα, είτε για να έχει άλλοθι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης δήλωνε προ ημερών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει ακόμη ενιαίο κόμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γι’ αυτό φταίνε οι αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας σε καίριες επιλογές της ηγεσίας.

Ενδεικτικές του κακού κλίματος που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι και οι διεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο. Η φιλολογία που αναπτύσσεται εντέχνως από την ηγεσία ότι εκείνη θέλει άνοιγμα σε ευρύτερες δυνάμεις, αλλά η αριστερή πλατφόρμα και άλλοι παλαιοί παράγοντες του κόμματος δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο έχει ενοχλήσει πολλά στελέχη.

Εκτιμάται μάλιστα ότι ορισμένοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα προωθούν την αντίληψη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει επίδειξη ισχύος και πυγμής στο θέμα αυτό, ώστε να δείξει ότι μπορεί να ελέγξει το κόμμα του.

Τα παρατράγουδα πάντως άρχισαν με τα όσα διέρρευσαν από την Κουμουνδούρου και γράφτηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης με την περίπτωση της υποψηφιότητας της Ελένης Πορτάλιου στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η κυρία Πορτάλιου, που είχε δυσφορήσει προ διμήνου γιατί δεν ενημερώθηκε καν για τα σχέδια του κόμματος στο δήμο της Αθήνα, παρότι η ίδια είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης από το 2010, εξέδωσε μία αιχμηρή ανακοίνωση για την Κουμουνδούρου, αρνούμενη να είναι υποψήφια: «Επειδή, κατά την προσφιλή στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ τακτική της ονοματολογίας, αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων και το όνομά μου για το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, θέλω να δηλώσω ότι η υποψηφιότητά μου δεν τέθηκε σε καμιά καταστατική διαδικασία, επομένως αγνοώ αν και από ποιόν υπάρχει πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα την αποδεχόμουν» τονίζει η κυρία Πορτάλιου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης