Wall Street Journal: Πώς ο Σαμαράς πήρε το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Wall Street Journal: Πώς ο Σαμαράς πήρε το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Το χρήμα αρχίζει και πάλι να ρέει προς την Ελλάδα, με δέλεαρ την παγκόσμια ζήτηση για αποδόσεις» αναφέρει το δημοσίευμα

Τέλος στην αναζήτηση της Μαντλίν, αν δε βρεθούν χρήματα
Wall Street Journal: Πώς ο Σαμαράς πήρε το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Για το πώς κατάφερε η Ελλάδα να περάσει τελικά το «δικό της» στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η «Wall Street Journal».

Έπειτα από επτά μήνες παζαρέματος, η τρόικα κατέληξε την τελευταία εβδομάδα σε συμφωνία η οποία θα πρέπει να επισημοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον επόμενο μήνα. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση 8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του κειμένου το μεγάλο «όπλο» της ελληνικής κυβέρνησης με το οποίο κατάφερε να πείσει τελικά τους ελεγκτές ήταν τα κατά πολύ βελτιωμένα στοιχεία της οικονομίας της αλλά και το σημαντικό πλεόνασμα που κατάφερε να πετύχει.

Το δημοσίευμα επικαλείται έρευνα της Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 1,1%, αναφέρει ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI βρίσκεται σε επεκτατική περιοχή, ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει «γυρίσει» σε θετικό πεδίο, ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι οικοδομικές άδειες αυξάνονται καθώς και ότι η τουριστική βιομηχανία φαίνεται να οδεύει προς μια ακόμα χρονιά-ρεκόρ.

Το χρήμα αρχίζει και πάλι να ρέει προς την Ελλάδα, με δέλεαρ την παγκόσμια ζήτηση για αποδόσεις: το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 35% το 2013, εμφανίζοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στο 6,84%. Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%.

«Το χρήμα αρχίζει και πάλι να ρέει προς την Ελλάδα, με δέλεαρ την παγκόσμια ζήτηση για αποδόσεις: το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 35% το 2013, εμφανίζοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στο 6,84%. Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%» αναφέρει η Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένα εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ το 2014 συρρικνώνεται ταχύτατα, χάρη στην αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που είχαν λάβει οι τράπεζες.

«Η Αθήνα μιλά ακόμα και για έκδοση ομολόγων, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται και στην άνοδο που καταγράφει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ενώ όπως επισημαίνει το δημοσίευμα οι ανεξάρτητοι βουλευτές μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες ψηφοφορίες προκειμένου να αποφύγουν η χώρα τις πρόωρες εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης