«Πέρασε» από τη Βουλή η παράταση στον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες»

«Πέρασε» από τη Βουλή η παράταση στον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες»

Με ενστάσεις από το ΠΑΣΟΚ - Καταψήφισε ο Απόστολος Κακλαμάνης, αποχώρησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός

«Πέρασε» από τη Βουλή η παράταση στον αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες»
Με ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε σήμερα η τροπολογία, με την οποία παρατείνεται κατά έξι μήνες ο αναδρομικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από το 1974 και μετά, ενώ θα προβλέπονται μικρότερες κυρώσεις.

Την τροπολογία, που είχε ενταχθεί στον Κώδικα Μετανάστευσης, καταψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του Κινήματος, Δημήτρης Κρεμαστινός, διαφωνώντας με τη διαδικασία.

Κλείσιμο
«Ο κάθε πολιτικός πρέπει να έχει γύρω του τζάμια και κάθε πολίτης να βλέπει πώς συμπεριφέρεται... Δεν είναι για να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε αλεπούδες με κομμένη ουρά» είχε πει χθες, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση» και προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, τη σημερινή του στάση.

Ακόμη, είχε μιλήσει για «ρεζιλίκια να κατατίθεται στο μεταναστευτικό κώδικα» (σ.σ. η τροπολογία) και είχε υποστηρίξει ότι είναι αντισυνταγματική και δεν κατατέθηκε, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 245 βουλευτές και τα αποτελέσματα ήταν: 142 «ναι» - 93 «όχι» και δέκα «παρών».


Η δήλωση του Απ. Κακλαμάνη: 
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνης αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, δήλωσε τα εξής: «Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2009, ψήφισε ομοφώνως την πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει 75 βουλευτές για τον αναδρομικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων από το 1974 μέχρι και το 2012. Καθώς και την αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» πολιτικών, εκδοτών, τραπεζιτών, δημάρχων και όλων όσοι υποχρεούνται σ’ αυτόν τον έλεγχο. 

Δεν απέδωσαν τότε οι παρεμβάσεις όσων δεν επιθυμούσαν τον αποτελεσματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των ανωτέρω προσώπων. Έτσι, ο νόμος 4065/2012 εδέησε να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, μόλις μια μέρα (9/4/2012) πριν διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές του Μαΐου 2012. Λυπάμαι γιατί, 142 βουλευτές, «εκόντες, άκοντες», αποδέχτηκαν μια κυβερνητική τροπολογία που, κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, κατατέθηκε εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο. 

Σημειωτέον ότι ούτε ο αρμόδιος, υποτίθεται, υπουργός τόλμησε να υποστηρίξει επί τρεις συνεδριάσεις τη νομοθετική αυτή ασχημία. Με την τροπολογία αυτή φαλκιδεύεται ο νόμος 4065/2012, που είχε ομόφωνα ψηφίσει η Βουλή και παραμένει ως τώρα με διάφορα προσχήματα και παρά την επί ένα έτος παράταση της σχετικής προθεσμίας του νόμου χωρίς οριστική εφαρμογή.

Όσοι, όμως, απαξιώνουν με γενικεύσεις τη Βουλή, οφείλουν να αναγνωρίσουν τη στάση όλων των άλλων βουλευτών, πέραν της μειοψηφίας των 142, που καταψήφισαν ή δεν νομιμοποίησαν καν με την παρουσία τους- μεταξύ των οποίων οι πλείστοι των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, ούτε τις επιδιώξεις όσων προώθησαν την εν λόγω νομοθετική μεθόδευση» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης