Nέο πολιτικό φορέα ετοιμάζει ο Γιώργος

Nέο πολιτικό φορέα ετοιμάζει ο Γιώργος

Ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και να δικαιωθεί, επανασυγκολλώντας παράλληλα τα συντρίµµια του µεσαίου χώρου

 Nέο πολιτικό φορέα ετοιμάζει ο Γιώργος
Την ολική επαναφορά του στην πολιτική σκηνή ετοιµάζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η επιστροφή αυτή του πρώην πρωθυπουργού δεν θα συνδέεται µε το ΠΑΣΟΚ αλλά µε έναν νέο πολιτικό σχηµατισµό.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ετοιµάζει νέο πολιτικό φορέα, προσδοκώντας να εκφράσει την ευρύτερη δηµοκρατική παράταξη.
Συνοµιλητές του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλουν την εντονότερη
Κλείσιμο
δραστηριοποίησή του στα εσωτερικά πολιτικά πράγµατα, επισηµαίνοντας ότι θα
συνεχίσει να είναι «παρών» µε τις ιδέες και τις πολιτικές του.
Οπως εξηγούν, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς θα εξακολουθήσει να
εκφράζει τις ιδέες του, οι οποίες -για τους συνοδοιπόρους του- συµπυκνώνουν την
προοδευτική µεταρρυθµιστική ατζέντα που τόσο µεγάλη ανάγκη έχει η χώρα.
Τον τελευταίο καιρό, στις διαλέξεις του ανά την υφήλιο ο κ. Παπανδρέου έχει
υιοθετήσει ρητορική ρήξης µε την τρόικα και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, ενώ
επικρίνει ανοιχτά τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι καθυστέρησαν να κινητοποιηθούν για να σταµατήσουν την κρίση χρέους και να φρενάρουν τη βουλιµία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Με παρεµβάσεις και πρωτοβουλίες ανά την Ελλάδα όπου θα εκφράζει τις απόψεις του, ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να δείξει ότι για την έξοδο της χώρας από
την κρίση απαιτείται ένας ευρύς διάλογος παράλληλα µε την υιοθέτηση µιας πολιτικής µεταρρυθµίσεων, την οποία ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι είχε ξεκινήσει, αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω συντονισµένων αντιδράσεων... Συνοµιλητές του πρώην πρωθυπουργού δεν σταµατούν να αναφέρονται σε κέντρα που ήθελαν την πτώση του. Ο ίδιος, δε, µε στερεότυπο σχεδόν τρόπο, επιχειρεί να εµ- φανιστεί ως θύµα διαπλεκόµενων συµφερόντων που δεν ήθελαν να υιοθετήσει η  ελληνική κοινωνία τη µεταρρυθµιστική ατζέντα που οραµατίζεται ο κ. Παπανδρέου.

Συµπτωµατικά, η προσπάθεια πολιτικής αναβάπτισης του πρώην πρωθυπουργού συµπίπτει µε τον πολλαπλασιασµό διαλυτικών φαινοµένων µέσα στο ΠΑΣΟΚ. Μόλις πριν από λίγες µέρες η κυρία Αννα ∆ιαµαντοπούλου ανακοίνωσε ότι «αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει τον κόσµο της δηµοκρατικής παράταξης» και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τις επιλογές και τη στρατηγική του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Λίγα 24ωρα αργότερα ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός και γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Βενιζέλου για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την «οργή» και την «αγανάκτησή» του για όσα αδιανόητα αποκαλύφθηκαν και αφορούσαν στις πρώην πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονοµικών. Περιέργως, όµως, ο κ. Ραγκούσης επικέντρωσε την κριτική του στον κ. Βενιζέλο και δεν είπε το παραµικρό για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου που ήταν υπεύθυνος για την εξαφάνιση του CD µε τα ονόµατα των καταθετών στην Ελβετία, ούτε και επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου που δεν φρόντισε για την αξιοποίηση της λίστας.


Η παραίτηση του Κρίτωνα Αρσένη

Τη διαδικασία φθοράς του παλαιού ΠΑΣΟΚ ήρθε να επιτείνει και η παραίτηση του ευρωβουλευτή κ.Κρίτωνα Αρσένη από το κόµµα του κ. Βενιζέλου. Ο κ. Αρσένης, ευνοούµενος του πρώην πρωθυπουργού,από το 2009, οπότε και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρούνταν στο ΠΑΣΟΚ κάτι µεταξύ αλεξιπτωτιστή και γραφικού ακτιβιστή που θέλει να πιστεύει ότι εκφράζει την οικολογία και την κοινωνία των πολιτών. Υπό κανονικές συνθήκες, ελάχιστοι θα ασχολούνταν µε την παραίτηση του φιλόζωου ευρωβουλευτή από το ΠΑΣΟΚ. Η αποχώρηση του κ. Αρσένη από το κόµµα όµως ήρθε σε µια χρονική στιγµή που το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί µια εκφυλιστική πορεία που δεν δείχνει να έχει πάτο και ενώ οι σχέσεις των κυρίων Παπανδρέου και Βενιζέλου θεωρούνται περίπου εχθρικές. Για τον πρώην πρωθυπουργό ο έλεγχος των πεπραγµένων του όταν ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι πληροφορίες ότι παρέδωσε το κόµµα χρεοκοπηµένο και περίπου λεηλατηµένο είναι αιτία πολέµου µε τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο οι παπανδρεϊκοί θεωρούν υπεύθυνο για τη διαρροή των πληροφοριών περί των οικονοµικών

του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ηγείται ενός κόµµατος που δεν µπορεί να καλύψει το κόστος της καθηµερινής λειτουργίας παρά τα δάνεια εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ που εξασφάλισε τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οι συνεργάτες του σηµερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν στην κατασπατάληση των κονδυλίων του κόµµατος από τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και να δικαιωθεί. Το όχηµα για την επαναφορά του είναι η Σοσιαλιστική ∆ιεθνής, µέσω της οποίας επιδιώκει την πολιτική του αναβάπτιση. Ο µόνος ρόλος που έχει αποµείνει ωστόσο στον κ. Παπανδρέου είναι ο αντιµνηµονιακός, παρά το γεγονός ότι εκείνος -ως πρωθυπουργός- επέλεξε να σύρει τη χώρα σε διεθνή οικονοµική επιτροπεία. Μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητο, όµως ο κ. Παπανδρέου στις οµιλίες του επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη προώθησης µιας µεταρρυθµιστικής ατζέντας και παραλλήλως υιοθετεί µια ρητορική τύπου Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, µε απώτερο σκοπό να επανασυγκολλήσει τα συντρίµµια του µεσαίου χώρου. Τους τελευταίους µήνες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κάνει δηλώσεις στήριξης της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαµαρά, επιχειρώντας να προλειάνει το έδαφος για να κινηθεί αντιµνηµονιακά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης