Το ΠΑΣΟΚ πάει στους «58» αλλά φοβάται για την ύπαρξή του

Το ΠΑΣΟΚ πάει στους «58» αλλά φοβάται για την ύπαρξή του

Παπανδρεϊκοί εναντίον Βενιζελικών - Η παραδοχή της χρεοκοπίας του κομματικού μηχανισμού και οι αποδείξεις για τις σπατάλες του Γ. Παπανδρέου - Ποιοι αμφισβητούν τον Βενιζέλο

Το ΠΑΣΟΚ πάει στους «58» αλλά φοβάται για την ύπαρξή του
"Σιωπηλά" αποφάσισε εχθές η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την συμπόρευση του κόμματος με την Κίνηση των "58" εν όψει ευρωεκλογών. Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό πως θα τεθεί σε ψηφοφορία η απόφαση, τελικά η εισήγηση του προέδρου πέρασε χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και χωρίς να κατατεθεί αντιπρόταση.

Στην εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος εξήρε την Κίνηση των "58" λέγοντας:

Κλείσιμο
"Οι 58, πρόσωπα πολλά από τα οποία έχουν ακαδημαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό κύρος, όλοι τους έχουν αγώνες μέσα στην κοινωνία για τον προοδευτικό λόγο, έχουν αγώνες μέσα στην κοινωνία  των πολιτών και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, απηύθυναν μια πρόσκληση θέλοντας να λειτουργήσουν ως καταλύτες. Απευθύνθηκαν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ, στις Κινήσεις, στα πρόσωπα δεν είπαν ότι «εμείς κάνουμε ένα Κόμμα, είπαν ότι εμείς καλούμε τα Κόμματα, τις Κινήσεις, τα πρόσωπα να αντιδράσουν θετικά» και εμείς αντιδράσαμε θετικά από την πρώτη στιγμή. Γιατί η Παράταξη υπάρχει και πρέπει να εκφραστεί".

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως αν δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, θα προχωρήσει μόνη της.

Επιφυλάξεις, πάντως, διατήρησε ο γραμματέας του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επέμεινε η όποια κίνηση συγκρότησης τρίτου πόλου, να μην είναι μια υπόθεση των ελίτ.

Έτσι τον Φεβρουάριο αναμένεται συνάντηση συγκρότησης των Κινήσεων που βρίσκονται στον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν η όλη προσπάθεια μπει κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του. Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ακούστηκαν από πολλούς απόψεις να αποφασίσουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σχετικά, δίχως όμως να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.


Παπανδρεικοί vs βενιζελικοί

Σε αναλυτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του ΠΑΣΟΚ με σαφείς αιχμές στην περίοδο της πρεδρίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, προχώρησε ο διευθυντής του κόμματος κ. Νίκος Σαλαγιάννης.

Ο διευθυντής του κόμματος παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία:
- Οι σημερινές μηνιαίες δαπάνες του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 110.000 ευρώ
- Τα προηγούμενα χρόνια ήταν 2 εκατ. ευρώ
- Η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος ανέρχεται στα 2,6 εκατ. ευρώ
- Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ προσδιορίζονται σε 11 εκατ. ευρώ το 2013 και σε 12 εκατ. ευρώ για το 2014.
-  Τα ενοίκια πλέον του κόμμτος είναι 7.500 μηνιαίως, όταν το προηγούμενο διάστημα μόνο ο λογαρισμός της ΔΕΗ έφτανε τα 13.000 ευρώ.
- Κατά το διάστημα 2006 - 2011 έγιναν 60 προσλήψεις επί συνόλου 245 εργαζομένων.

Από την πλευρά τους οι πολιτικοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού απάντησαν με κριτική στην στάση του κόμματος σε μία σειρά από ζητήματα. Για παράδειγμα ο κ. Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε πως δεν υπήρξε το στίγμα του κόμματος στην προγραμματική συμφωνία και ότι δεν συζητήθηκε στα Όργανα του κόμματος: "Προγραμματική συμφωνία να ενημερωνόμαστε από τα κανάλια και τις εφημερίδες".
 
Ο κ. Καρχιμάκης έθεσε μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ, κατά την άποψή του, να ανακινήσει εντός του κυβερνητικού πλαισίου, τονίζοντας: "Να μην επιτρέψουμε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μέσα στο στομάχι της Δεξιάς". Τέλος ο κ. Μανόλης Όθωνας υπογράμμισε με κριτική επίσης διάθεση:  "Κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και να κατασκευάσουν χρήσιμους εχθρούς στους οποίους θα  αποδώσουν την επιλογή τους για αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ".

Επίσης και ο κ. Θάνος Μωραΐτης άσκησε κριτική για τον τρόπο που το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου αντιμετωπίζει τους διαφωνούντες:

"Να τελειώσει το καλαμπούρι περί ανταρτών που δήθεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση ή την παράταξη. Να διασυρόμαστε ως πιθανοί αποστάτες επειδή λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι πρόβατο για σφαγή από τους ακροδεξιούς συμβούλους του κ. Σαμαρά και τις διάφορες τρόικες εσωτερικού. Πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές".



Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή επίθεση, επίσης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις. Ο κ. Βενιζέλος είπε:
"Καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκχυδαϊσμού και του εκφασισμού της κοινωνίας. Για την ακρίβεια θα μου επιτρέψετε να πω μια λέξη και ζητάω συγνώμη από εσάς και τους ακροατές μας του εκτσογλανισμού της ελληνικής κοινωνίας. Του εκτσογλανισμού."

Οι απόντες και ο Κακλαμάνης

Παρών στην Κεντρική Επιτροπή ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, ο οποίος εχθές κατά τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια είχε δηλώσει ασθενής. Ο κ. Κακλαμάνης πήρε τον λόγο από την αρχή της διαδικασίας και ταυτίστηκε με την ομιλία του κ. Βενιζέλου. Απόντες, πάντως, ήταν οι ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι δεν μετέχουν στο συγκεκριμένο Όργανο την τελευταία περίοδο. Όταν είχε ληφθεί η σχετική απόφαση είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους και έτσι μόνο η κυρία Συλβάνα Ράπτη εθεάθη στο Κάραβελ, όπου λάμβανε χώρα η Κεντρική Επιτροπή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης